Ерфан Кудусов: якщо Путіну буде потрібно, він вб’є будь-кого

Він може замовити будь-якого журналіста за статті, такого ж самого критичного рівня, які писав Аркадій Бабченко. А що ж до роботи спецслужб, то їх представників не можливо приставити до всіх.

Ерфан Кудусов: якщо Путіну буде потрібно, він вб’є будь-кого

Вчора, 29 травня пізно ввечері Кремль позбавив життя журналіста Аркадія Бабченка. Позбавив підступно, вистрілом у спину. Пораненого Аркадія знайшла його дружина у їх київській квартирі. А вже в кареті швидкої допомоги він помер від отриманих травм.

Валерія Новодворська, Анна Полытковська, Бориси Березовський та Нємцов, Аміна Окуєва, а вчора Аркадій Бабченко… скільки іще життів заберуть наймані вбивці путінскього режиму? Спецслужби Кремля продемонстрували, що вони здатні на все і добралися навіть до, на перший погляд, безпечної Великої Британії. Але екс-співробітник російської військової розвідки Сергій Скрипаль та його донька Юлія залишилися живими. А ось іншому колишньому спецслужбовцю Олександру Литвиненку пощастило менше. Він помер від променевої хвороби у лікарні університетського коледжу Лондона.

Організація Об’єднаних Націй визнала Росію винною в збитті малайзійського боїнгу 777 і загибелі його пасажирів. Однак Кремль і надалі продовжує однією рукою втручатися своїми огидними пазурами у внутрішні справи інших країн та вбивати людей. На іншу він заздалегідь одягає білу перчатку і тисне нею руки лідерам ЄС. Можливо весь цивілізований світ у небезпеці? Про це i-ua.tv поспілкувалися з приятелем покійного Аркадія Бабченка, кримськотатарським активістом Ерфаном Кудусовим.

— Чи відчував Аркадій, що його життя знаходиться в небезпеці?

— В Україні ні, а ось в Росії — так. Власне кажучи, через це він звід ти і поїхав. Аркадій розумів, що на Батьківщині його можуть вбити будь-якої миті. Він виїхав до Києва, хоча мав плани на Прагу. Але через проблеми з документами з Чехією не склалося, бо у цій країні діє візовий режим. Як я вже казав, Аркадій почував себе в Росії небезпечно. А ось про те, чи здогадувався він, що загроза перейшла кордон між державами і вже чатує на нього в Україні, я не знаю. Принаймні Аркадій це жодним чином не проявляв. Він жив які і всі і був дуже позитивною людиною.

— Але, на жаль, наші українські спецслужби належним чином не зреагували — і відбулася трагедія. Вони могли запобігти смерті журналіста? Вбивство Аркадія Бабченка — це недоробка СБУ?

— Ні, я думаю це просто війна. На жаль, 95% громадян України не розуміють, що бойові дії йдуть не тільки на Донбасі. Фактично, вони відбуваються на кожній нашій вулиці, в кожному будинку. Якщо Путіну буде потрібно, він вб’є будь-кого. Він може замовити будь-якого журналіста за статті, такого ж самого критичного рівня, які писав Аркадій Бабченко. А що ж до роботи спецслужб, то їх представників не можливо приставити до всіх.

Але у нас є інша проблема — відсутність в Україні правоохоронних органів. У нас відкритий кордон з Росією. З країни-агресорки до нас може приїздити будь-хто, а потім робити що завгодно, на нашій території .У нас повно чеченів-кадирівців та інших російських покидьків, які вбивають людей. До того ж вистачає і місцевих любителів Путіна та «рускаво міра». У країні війна, але на жаль, не всі розуміють, що вона йде не тільки на Донбасі.

— По суті в очах світового товариства Росія постала терористичною державою. Однак Кремль почувається повністю безкарно.

— Так і є. Вони почувають себе в безпеці. З ними вітаються лідери європейських держав. Кремлю з рук сходять будь-які злочини. Вони можуть прийти в Україну і вбити людину.

— Як бачимо, Росія продовжує свої злочини не зважаючи навіть на чемпіонат світу з футболу, який вона має в себе провести. Виходить, Путін не боїться світового співтовариства?

— Він отримав сигнал з Заходу: про те, що з ним спілкуються і дружать.

— Ви маєте на увазі зустрічі з Ангелою Меркель та Еммануелем Макроном?

— Так, Путін у нас рукопожатний. Він може ще знищити пару літаків і вбити кілька десятків людей. Він буде і далі воювати і нападати. Ситуація може дійти до того, що бомби посиляться в Києві, або, наприклад, у Херсоні. Що треба Заходу, мені не зрозуміло. Можливо, щоб російські бомби посипалися на Берлін та на Париж?

— ООН визнала Росію винною у катастрофі малайзійського боїнгу 777.

— Так, це офіційна інформація. Але тим не менш, вона не завадила європейським лідерам проводити зустрічі з Путіним. Будь-який нормальний політик від них мав би відмовитися. Тим не менш Макрон та Меркель зустрілися з Путіним. І це до добра не доведе ні Європу, ні нас.

— Що має робити після цього вбивства Україна? Розірвати дипломатичні відносини з Кремлем?

— Я не знаю. Я написав на «Facebook», що і дипломатичні відносини треба було давно розірвати, і війну оголосити, і змусити працювати наші спецслужби. Але цього всього немає, бо в державі відбувається повний хаос.

Ірина Сатарова