Ерфан Кудусов: окупанти в Криму демонструють нетерпимість до нелояльних

Російській окупаційній машині байдуже кого хапати.

Ерфан Кудусов: окупанти в Криму демонструють нетерпимість до нелояльних

Сьогодні, 4 вересня, у передмісті Сімферополя, російські окупанти провели обшуки у кримського татарина Марлена Мустафаєва. Подібні каральні операції, на жаль, стали у порядку речей на теренах окупованого півострову. Про причини обшуку i-ua.tv запитав у кримськотатарського активіста Ерфана Кудусова.

— Яка причина проведення обшуку у Марлена Мустафаєва?

— Марлен Мустафаєв політичною діяльністю не займався. Напевно, всі його гріхи перед окупаційним режимом зводяться до того, що він — віруючий мусульманин і ходив до мечеті. Обшук проводився у передмісті Сімферополя, у районі, де компактно проживають кримські татари. Подробиці цього протиправного інциденту мені поки невідомі. Однак обшук у Марлена Мустафаєва не єдина каральна операція за сьогоднішній день проти кримських татар. Зокрема, співробітники окупаційного ФСБ зі Старого Криму вивезли у невідомому напрямку Зарему Куламетову. Вона — мама одного з кримськотатарських активістів.

— Ні Зарема Куламетова, ні Марлен Мустафаєв не брали участі у політичній діяльності. Про що, на Вашу думку, свідчать такі затримання?

— Про те, що російській окупаційній машині байдуже кого хапати. Головне, продемонструвати нетерпимість до нелояльних. Невиключно, що російські окупанти бажають загнати рух спротиву у підпілля, щоб боротися з ним військовими методами, як у Чечні. А у випадку активної протидії загарбникам з боку населення півострову, репресії можуть посилитися. Невиключно, що вони із обшуків та затримань переростуть у стадію бомбардувань місць компактного проживання кримських татар. Також окупанти зацікавлені у вичавлені нелояльних з Криму і переселення їх до материкової України.

— Це пов’язано з планами росіян створити військову базу на окупованому півострові?

— На жаль, вона вже створена. На ній розташувалося понад 50 тисяч військових окупаційної армії. А людей, які їх обслуговуватимуть базу, завозять із материкової Росії.

— Тобто, з метою заселення Криму вихідцями з материкової Росії, з півострову хочуть витіснити корінне населення?

— Так, але Україна поки що цій політиці нічого протипоставити не може. Те ж саме стосується і Європи. Бо заяви — лише слова. Без посилення санкцій вони нічого не варті.

— Що повинна зробити Україна, аби допомогти кримським татарам?

— Тут мова йде не лише про кримських татар, але про всіх громадян України, незалежно від їх національності. Мешканці окупованого півострову мають впевнитися, що про них Україна не забула. Однак замість підняття їх духу, влада так і не денонсувала важливі угоди з РФ. Досі не розірваний договір про дружбу, співробітництво і партнерство з Російською Федерацією. Нещодавно наші урядовці заявили, що продовжувати його не збираються. Але вибачте, де Україна була всі чотири з гаком років? Чомусь досі в силі договір про морські кордони з державою-агресоркою? У результаті його дії, РФ на формально законних основах зупиняє суди, які йдуть у порти Маріуполя та Бердянська. Досі немає узгодженої позиції України щодо звернення у міжнародні суди. Є тільки активність окремих громадян.

У нас досі не з’явилася визначена стратегія щодо повернення Криму і окупованих територій. Верховна Рада так і не прийняла Закон про Кримськотатарську автономію. Він є просто необхідним для підбадьорення людей, які мешкають на окупованому півострові. Він би укріпив у них надію, що Україна поверне Крим. Росія нам нав’язує свою гру. А ми реагуємо із запізненням, тільки після того, як затримано людей, або захоплено чергові території. І це все — результат відсутності політичної волі, а також реформ у сфері діяльності МЗС, міністерства інформаційної політики і державної політики загалом. І це вина владних структур: МЗС, міністерства оборони та, в першу чергу, парламенту. Змінити таку ситуацію, на мою думку, зможе новий політичний рух, який за допомогою впевнених дій наступального характеру буде відновлювати територіальну цілісність України.

Ірина Сатарова