На Харківщині у фермера-пенсіонера захопили частину врожаю

Зібрати кукурудзу замість Миколи Гайкова захотів інший фермер — Юрій Ковальчук. У минулому він був «гаманцем» загиблого регіонала Євгена Кушанарьова.

На Харківщині у фермера-пенсіонера захопили частину врожаю

На Харківщині знайомий покійного регіонала Кушнарьова захопив частину урожаю з паю пенсіонера. Про це i-ua.tv повідомив громадський активіст і керівник сільськогосподарського кооперативу «Ранок» Олександр Квітчаний.

Пізно ввечері, 17 жовтня на пай фермера-пенсіонера Миколи Гайкова, частина якого знаходиться у селі Костянтинівка (Краснокутський район — ред.) приїхали 3 комбайни з обслуговуючим персоналом до 50 осіб. Непрохані гості застосовували проти працівників фермерського господарства фізичну силу, штовхаючи їх. Люди на комбайнах змогли зібрати кукурудзу на 6 гектарів землі. Вони завантажили близько 60 тон на машини і намагалися вивезти зерно. Працівникам фермерського господарства і небайдужим громадянам таки вдалося зупинити два з трьох комбайнів.

— Ми викликали черговий поліцейський загін, зателефонувавши на 102. Вони описали ситуацію, вивезли зерно на штрафмайданчик і його заблокували. З трьох машин нам вдалося затримати дві. Одна таки виїхала. Слідча сказала, що подасть відомості до районного суду для прийняття рішення про арешт цього майна, — розповів Олександр Квітчаний.

Зібрати урожай замість Миколи Гайкова захотів інший фермер — Юрій Ковальчук. Він заявляє, що його працівники садили кукурудзу на цьому паю.

— Вони кажуть на біле чорне. Запевняють, що те зерно сіяли самі. Юрій Ковальчук є великим землекористувачем. За моєю інформацією, у минулому він був «гаманцем» загиблого регіонала Євгена Кушанарьова. Тобто, покійний нардеп у Ковальчука зберігав свої кошти. Після того як Кушнарьова застрелили, у нього могла лишитися частина цих грошей. Ковальчук звик буцати людей і їх не помічати, — повідомив Олександр Квітчаний.

Справу по кукурудзі мають розглядати у Краснокутському районному суді Харківської області.

— Ковальчук хизується, що у нього в судах за все сплачено і справа вирішуватиметься так, як йому потрібно, — побоюється керівник сільськогосподарського кооперативу «Ранок».

На підтримку Миколи Гайкова з’їхалося багато небайдужих громадян не лише з Харківщини, але й з Дніпропетровщини та Полтавщини. Серед них були фермери, громадські активісти та бійці-добровольці. Вони охороняли зерно, яке опломбувала слідча.

— Ми відчергували, поспілкувалися і подивилися на те, що відбувається. Загалом, повоювали добряче, але на ніч роз’їхалися. Необхідно буде кілька днів, контролювати ситуацію, щоб досягти справедливості. Але людям, які самоорганізовуються важко протриматися єдиним колективом кілька суток поспіль. Побачимо, що буде далі. Я не думаю, що Ковальчук забере опломбоване зерно. Він хоче його отримати через рішення суду, — додав Олександр Квітчаний.

Варто зазначити, що сам Микола Гайков має проблеми з документами. Юридично орендатором його паю є фермер Віталій Мороз. Але фактично на цій землі всі сільськогосподарські роботи проводять працівники Миколи Гайкова. Так само вони збирають і урожай.

На думку Олександра Квітчаного, рейдерське захоплення частини зерна спричинило зневажливе ставлення заможних людей, до громадян із скромними статками.

— Як же ж у нас звикли ображати слабших: пенсіонерів і пересічних українців, застосовуючи брехню. Люди Ковальчука приїхали вночі. Навіть міліція дивувалася, чому комбайни не відправили молоти зерно вдень. На жаль, ми звикли до слова «рейдерство». У нас процвітають корупція і брехня, але ніхто не хоче їх знищити. Попираються людські норми і натомість дається зелене світло обману. На жаль, ми продовжуємо жити у такому середовищі, — додав з обуренням Олександр Квітчаний.