Микола Голомша: влада отримала червону картку від українського народу

Українці обиратимуть собі президента між коміком Володимиром Зеленським та діючим головою держави Петром Порошенком. Такими є результати першого туру президентських перегонів. Варто зазначити, що комік здобув майже удвічі більше голосів, ніж діючий гарант.

Микола Голомша: влада отримала червону картку від українського народу

Однак тридцять з гаком відсотків рейтингу Зеленського обурили частину українського суспільства. Гнівні пости на «Facebook» писали не лише прихильники Порошенка, але й люди, що голосували, скажімо, за Руслана Кошулинського, Юлію Тимошенко, Анатолія Гриценка, чи Ігоря Смєшка. Тобто ставили галочку навпроти прізвища кандидата, якому близька проукраїнська риторика. Багато громадян сумніваються у патріотизмі Володимира Зеленського, через його специфічні жарти на концертах «95 кварталу». Що означає його лідерська позиція у першому турі, i-ua.tv запитав у голови партії «Патріот» Миколи Голомши.

Українці обиратимуть собі президента між коміком Володимиром Зеленським та діючим головою держави Петром Порошенком. Такими є результати першого туру президентських перегонів. Варто зазначити, що комік здобув майже удвічі більше голосів, ніж діючий гарант. Однак тридцять з гаком відсотків рейтингу Зеленського обурили частину українського суспільства. Гнівні пости на «Facebook» писали не лише прихильники Порошенка, але й люди, що голосували, скажімо, за Руслана Кошулинського, Юлію Тимошенко, Анатолія Гриценка, чи Ігоря Смєшка. Тобто ставили галочку навпроти прізвища кандидата, якому близька проукраїнська риторика. Багато громадян сумніваються у патріотизмі Володимира Зеленського, через його специфічні жарти на концертах «95 кварталу». Що означає його лідерська позиція у першому турі, i-ua.tv запитав у голови партії «Патріот» Миколи Голомши.

— Як вам такий результат виборів?

— Він достатньо очікуваний. Подібні відсотки демонстрували всі останні соціологічні дослідження. Зеленський представляє протестний електорат українців і молодь. Тому, я вважаю, що ми повинні навчитися поважати вибір наших співгромадян. Не думаю, що він буде ідеальним президентом, але він як і будь-хто інший, не застрахований від помилок. Однак Зеленський-шоумен і Зеленський-президент — дві великих різниці. Зеленський за освітою є фаховим юристом, і бізнесменом, який не наживався за державний кошт. І тут, на мій погляд, не зовсім доречно коментувати його фрази з минулого. Хочеться вірити, що «95-го» квартал більше подібним чином не жартуватиме, а Зеленський — президент — чиста сторінка і осмислений політик для України.

— Зеленський та «кварталівці» думають про Україну? Ви серйозно? А як щодо його порівняння нашої держави з німецькою повією? Думаю, він жодні висновки після цього не зробив. У другій серії третього сезону «Слуги народу» так звані «військово-національні дружинники» зображені повними неадекватами. Вони малоосвічені, говорять гаслами та розстрілюють за російські прізвища. Все б нічого, якби вони не асоціювалися у частини української громадськості з патріотами: майданівцями та атовцями. Більше того, у фільмі тільки дружинники говорять українською. Решта персонажів: і олігархи, і прототип Юлії Тимошенко, і, власне, сам Голобородько — російськомовні. Через подібні сюжетні лінії та інші дуже суперечливі жарти Зеленського частина українців вважають коміка дуже недостойним кандидатом. Крім того, багато людей обурені його пропозицією закінчити війну на Донбасі методом «просто припинити стріляти». Деякі військові, м’яко кажучи, у шоці.

— По-перше, я сподіваюся, що передвиборна гонка дала Зеленському зрозуміти, що мислення кандидата в президенти має базуватися на ціннісній основі. Крім того, гарант Конституції відповідальний за дотримання статті 10 Конституції, яка передбачає, що державною мовою в Україні є українська. До того ж розв’язана агресивна війна Росії проти України, анексія Криму та частин Луганської і Донецької областей має вирішуватися не думкою кандидата в президенти, а у відповідності до статуту ООН, міжнародного законодавства, Конституції та Законів України. Домовленості з цього приводу повинні протікати у відповідності із принципами міжнародного права, а Україна має виступати суб’єктом, а не додаток. До речі, станом на сьогоднішній день в Адміністрації президента, Кабінеті Міністрів, облдержадміністраціях, міськрадах та інших установах звучить російська мова. Навіть від тих, хто володіють українською. Крім того, діючий гарант не забезпечив виконання Конституції і законів України щодо впровадження у перелічених держустановах української мови. Тому, виходячи з викладеного, Зеленський зобов’язаний забезпечити виконання Конституції і законів України.

Ми повинні очікувати, що Зеленський президент думатиме про всю Україну. А щодо «перестати стріляти», він вже виправдовувався. «Зе» пояснив, що мав на увазі і спростував питання, які стосувалися дискредитації українства та незрозумілого закінчення війни. Думаю, варто було б подивитися його інтерв’ю на «плюсах». Звісно, президент може не бути фаховим військовим, але в його підпорядкуванні знаходиться головнокомандувач збройних сил України, він же начальних Генерального штабу Збройних сил, який професійно розбирається у військовій справі, тактиці і стратегії, а також доповідає Верховному головнокомандувачу доктрину, оборону і стратегію військового бачення і розвитку подій.

Але я хочу зараз звернути увагу на інше: діючий президент за 5 років своєї каденції мав можливість вибудувати потужну армію. Потужна армія в моєму розумінні — це не тільки напрацювання високоточної зброї, а її серійний випуск і забезпечення нею військ. Я маю на увазі не тільки обмундирування з автоматами, але й надійний щит України. Зокрема, захист слабких місць, куди ворог може пустити ракети. Тому, на мою думку, діючому президентові, з початку своєї каденції потрібно було перевести на військові рейки усю Україну. У першу чергу, не нарощувати статки олігархів, а збільшувати державну міць, чого, на жаль, він так і не зробив.

Мені здається, що людина, яка пройшла п’ятирічку, має продемонструвати не гіпотетичний, а практичний результат. Він повинен відкрити двері і подивитися, як живе народ, на ситуацію на Сході, і який від того всього результат. Варто звернутися до тверезого аналізу і розуму — і українці прийдуть до висновку, що діючому гаранту потрібно поступитися місцем іншому, який буде діяти з позиції простого рядового українця. Сьогодні народ України, віддавши Зеленському більшість голосів, переконаний, що він здатний подивитися з такого ракурсу на всю ситуацію. Кандидат у президенти «Зе» усвідомлює, що рядовому українцеві потрібна безпека, нормальне життя, матеріальне і пенсійне забезпечення. Мене особливо дратують прибаутки окремих політиків, які пропонують утримання пенсіонерів перекласти на їх дітей. А якщо старенькі з дітьми не в ладах? А якщо в них просто немає нащадків? Невже вони повинні вмирати? Тому, соціальний захист — це не обов’язок дітей. Його має виконувати держава.

Крім того, у нас має працювати технологія, яка є в розвинутих країнах світу. Наприклад, у Данії, людині, що не дотягує до певного рівня, додатково призначається державна пенсія. А якщо помирає один із подружжя, то його кошти переводять на іншого. Відповідно, у Данії людина не виживає, а відпочиває, оздоровлюється і нормально живе.

Я зараз хотів запитати себе і читача. Скажіть будь ласка, ми об’єднуємося навколо особистості, чи навколо цінностей? І зараз дам на нього відповідь: якщо навколо цінностей, то у мене знову виникають питання: «Чому сьогодні такі природні ресурси, як надра і газ не слугують українському народові?». Ми видобуваємо одну тисячу кубометрів газу за 667 грн. без оподаткування. Яким чином ресурс, який належить народові, НАК «Нафтогаз» продає дорожче у 10 разів? Чому сьогодні корупція просто заполонила Україну з верху до низу? Вона є в медицині, вона є в освіті, вона є в виробництві, вона є в соціальній сфері і навіть в проституції… Чому державні органи підтримують зло? Чому у нас приспівуючи процвітає наркоманія? Чому високопосадовці під час війни агітують за легалізацію проституції? Чому в «Укроборонпромі» крадуть? Чому у нас 5 — 6 бюджетів в тіні?

Коли ми задаємо собі ці питання, то виходить, що ошукані люди хочуть об’єднатися навколо особистості, яка переходить на бік парадигми цінностями і ними оперує. Але від оперування, до реальних справ дуже далеко…

— Гаразд, але які можуть бути цінності у людини, яка зневажає все українське? Чого лише вартий епізод з «військово-національними дружинники» з третього сезону «Слуги народу»? Адже багато українців сприймають серіал, як програму кандидата Володимира Зеленського.

Я вважаю, що Зеленський має відповісти на це питання сам і пояснити, що він мав на увазі. За будь-яких обставин, президент як гарант Конституції повинен забезпечити правове поле, на чому я наголошую у діяльності громадських об’єднань. Я вважаю, що будь-якому політику неприпустимо висміювати українську мову, культуру, традиції і наші цінності.

— Припустимо, що до нього за коментарями звернуться представники ЗМІ. Але ми вже маємо не дуже приємну практику спілкування Зеленського з журналістами. Представники «Схем» намагалися поставити йому питання про кінобізнес в Росії і він з ними повівся не надто ввічливо. Хоча Зеленський публічно вибачився, але факт зневажливого ставлення до преси таки мав місце бути.

— Цивілізаційний спосіб спілкування — це толерантність. Звісно, якщо журналістика замішана в політику і виступає на чийомусь боці, то реакція політика може бути надто емоційною. Однак я вважаю, що стримування має бути за будь-яких обставин. Сильна людина ніколи не дозволить собі слабостей, образ і різкого слівця. Вона діє з позицій української держави і її народу.

— А тепер давайте підсумуємо все вище сказане. Перемога Зеленського — це поразка діючої влади?

— Справа в тому, що все, що сьогодні розділяє владу і бізнес — це великий позитив. За чотири хвилі приватизації, ми отримали велике зло для України в обличчі олігархів. Для них власні інтереси є значно вищими, ніж загальнонаціональні. Тому, сьогодні влада має червону картку від простого українського народу.

Рекомендовані публікації