Святослав Стеценко: вбиває не зброя, вбивають люди

Чи варто українцям дозволити вільно носити зброю? Дискусія на цю тему ведеться доволі давно, а депутати Верховної Ради навіть зареєстрували кілька законопроектів.

Святослав Стеценко: вбиває не зброя, вбивають люди

Утім, поки що ініціатива про зброю далі балачок не пішла. До того ж, думки громадськості розділилися на два табори. Прихильники дозволу вільного володіння зброєю вважають, що наявність пістолета, приміром у жіночій сумочці, може захистити її власницю в критичний момент від небезпеки. Противники побоюються зростання злочинності і масових вбивств.

Вчора від вогнепального поранення у голову загинув депутат Верховної Ради Дмитро Тимчук. Нібито випадково застрелився під час чищення нагородного пістолету. Так-так, ви все правильно прочитали. Застрелився. В голову. Офіцер. Людина, яка з пістолетом на «ти». Саме тому, версія із випадковою загибеллю Тимчука викликає подив і скепсис. Тим не менш, поки що вона залишається офіційною. Саме тому, її можуть використати противники ухвалення закону про вільне носіння зброї. Але чи дійсно це так? Із цим питанням i-ua.tv звернувся до полковника запасу Святослава Стеценка.

— Чи може, на Вашу думку, офіційна версія загибелі Дмитра Тимчука стати на руку тій частини суспільства, яка виступає проти дозволу на носіння зброї? Мовляв, дивіться до чого призводить тримання пістолету вдома. Якщо вже застрелився досвідчений офіцер, то що вже казати про інших громадян.

— Українці і так мають право купувати і носити зброю. Але сьогодні вони застосовують її не за законом, а за свавільними інструкціями поліцейських. Останні їх ухвалюють на власний розсуд. Саме тому частина громадянського суспільства вимагає законодавчого врегулювання на дозвіл і носіння зброї. Тобто, виступає за прийняття спеціального закону. Такий документ зміг би врегулювати ці питання чітко, послідовно і однозначно.

Тепер скажу стосовно настроїв проти дозволу на носіння зброї у контексті загибелі пана Тимчука. Тут ні про яке необережне поводження не може йти жодної мови. У таких випадках гинуть інші люди, а не ті хто, стріляють. Тобто, необережно застрелити себе з пістолету неможливо. Це може бути лише навмисна, цілеспрямована дія. Що це було: політичне вбивство, чи самогубство, має встановити слідство. Але до нього, чесно кажучи, довіра майже відсутня.

Випадок із Дмитро Тимчуком навпаки вимагає прийняття спеціального закону, який би все врегульовував. Тим паче, абсолютна більшість нещасних випадків в Україні, пов’язана з тією вогнепальною зброєю, що перебуває по за легальним обігом. На неї ніхто не отримував спеціального дозволу, уся вона знаходиться по за законом. Це — не лише кримінальна зброя, але й нагородна. Саме тому, прийняття відповідного закону значно ускладнить життя злочинцям і тим людям, які вважають себе вищими за решту населення. Вони більше не зможуть з такою легкістю застосовувати свою зброю. Статистика свідчить, що законодавче врегулювання права громадян на її носіння і самозахист навпаки значно зменшує вуличну злочинність.

Утім, нам чомусь наводять данні із США про те скільком людям вкоротила життя вогнепальна зброя і розповідають про масові вбивства. Але чомусь забувають сказати, що більшість із таких загиблих — злочинці. Їх позбавили життя добросовісні громадяни, які захищали своє.

Також хочу всім нагадати одну тезу: «Вбиває не зброя, вбивають люди». Вона — абсолютно залізна. Злочинець завжди собі знайде зброю. Забезпечити людей від кримінальних елементів жодна поліція не здатна. За винятком, хіба що тоталітарних режимів, які більш-менш можуть контролювати все населення. Але не варто забувати, що злочинність була навіть у СРСР. У вільному суспільстві громадяни можуть себе захищати від різних загроз. Зокрема, використовувати для цього і вогнепальну ствольну зброю.

— Чи не нагадує Вам смерть Дмитра Тимчука так зване самогубство колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка? Останнього знайшли на дачі з двома вогнепальними пораненнями у голову.

— Абсолютно нагадує… Кирпа, Кравченко, Семенюк… Таких випадків було багато. Сам по собі покійний Дмитро Тимчук політично вагомою фігурою не був. Злочинів, які б могли його потягнути до значної кримінальної відповідальності за ним не помічалося. Але по-перше, пан Тимчук мав мандат депутата «Народного Фронту». По-друге, він був членом комітету з питань національної безпеки і оборони у Верховній Раді. Він дуже багато знав і про роль керівників «Народного Фронту» фронту і про здачу Криму.

— Ви про Авакова?

— Здебільшого про Турчинова і Яценюка. Дмитро Тимчук багато знав про оборудки в оборонному секторі і міг бути дуже небезпечним свідком. Тому, версія замовного вбивства має право на існування. А поки що чекаємо на результати слідства.

Рекомендовані публікації