У Дніпрі підприємці скандували «Вето!»

Вони виступають проти обов’язкового використання касових апаратів і так званого «кешбеку».

У Дніпрі підприємці скандували «Вето!»

Представники малого і середнього бізнесу Дніпропетровщини долучилися до всеукраїнської акції «За Veto». 7 жовтня між будівлями обласних ради та адміністрації зібралося понад сто підприємців. Вони вимагають в президента Володимира Зеленського ветувати проєкти законів № 1053−1 та № 1073. За обидва документи депутати Верховної Ради проголосували пакетом на пленарному засіданні іще 20 вересня. У випадку, якщо Зеленський підпише законопроєкти, на підприємствах, оборот яких становить до мільйона гривень на рік, необхідно буде встановити касові апарати. Для представників бізнесу це обернеться додатковим адмініструванням. Їм доведеться регулярно писати для чиновників довжелезні звіти. Також документи передбачають так званий «кешбек». Якщо покупець поскаржиться на відсутність касових апаратів, на підприємців очікують перевірки. На думку учасників мітингу, такими діями влада створює умови для тінізації бізнесу і сплеску корупції.

За словами однієї з організаторок акції Наталії Ешонкулової, неветування обох законопроєктів стане причиною закриття багатьох малих підприємств.

— Адміністрування проковтне увесь наш невеличкий прибуток і мікробізнес втратить рентабельність. Ми — підприємці будемо змушені шукати роботу. Але чи ми її знайдемо? Багато з нас мають понад сорок років. Таким людям доведеться емігрувати в країни, де податкова система більш сприятлива. Але ми хочемо жити тут. Україна — шикарна країна. Але, на жаль, нам просто не дають змоги розвивати її економіку.

Підприємці Дніпропетровщині написали звернення до Зеленського з прохання ветувати законопроєкти № 1053−1 та № 1073 та збирали підписи на його підтримку. На їх думку, в Україні існують інші галузі економіки, на які мають звернути увагу депутати. Замість того, щоб ускладнювати життя малому і середньому бізнесу, народним обранцям варто покласти свої сили на боротьбу з корупцією в державних монополіях, деофшоризацію, деолігархізацію, знищення контрабанди на митницях та вивід з тіні великого агробізнесу. Дніпровські підприємці просять голову ОДА звернутися до президента, аби той сприяв проведенню громадських слухань щодо законопроєктів. У них повинні взяти участь підприємці, профспілковці, громадські активісти та фахівці. Звернення до Зеленського представники ініціативної групи передали голові Дніпропетровської ОДА Олександрові Бондаренку.

Також підприємці закликали дніпровців підписати електронну петицію на сайті президента України № 22/07460-еп. Вона називається так: «Не приймати закон про фіскалізацію ФОП на спрощеній системі оподаткування. Підвищити ліміт обороту для 2 групи — 5 млн., для 3 групи — 10 млн. без застосування РРО (реєстратору розрахункових операцій — ред.). Ввести мораторій на перевірки малого бізнесу до реформи фіскальних органів». Станом на 7 жовтня цю електронну петицію завізували 10.123 особи. Для того, щоб її розглянув Зеленський, потрібні 25.000 голосів.