Дніпровці виставили «червоні лінії» для Зеленського

Вони вимагають роззброєння бойовиків і встановлення українського контролю над державним кордоном на Донбасі.

Дніпровці виставили «червоні лінії» для Зеленського

8 грудня у Дніпрі, біля ОДА понад двохсот мешканців міста зібралися на акцію «Червоні лінії» для Зеленського". Подія пов’язана із завтрашньою зустріччю у «Нормандському форматі» голів держав України, Росії, Німеччини та Франції. У Парижі, в Єлисейському палаці президенти намагатимуться вирішити питання війни на Донбасі.

Дніпровці вимагають у Зеленського не йти на жодні компроміси щодо української унітарності та європейського та євроатлантичного майбутнього нашої держави. Люди категорично проти виборів на тимчасово окупованих територіях без виведення російських військ, роззброєння бойовиків і встановлення контролю над державним кордоном. Вони вимагають, аби Зеленський не робив жодних поступок щодо деокупації Криму та його повернення в Україну. Усі міжнародні судові процеси проти Росії мають продовжуватися.

Люди організували акцію самостійно. Чимало дніпровців поїхали на всеукраїнський мітинг до Києва. За різними оцінками, до столиці відправилося від 10 до 20 автобусів. Багато мешканців міста купили квитки на київський потяг.

Статус ветерана АТО та громадського активіста Олега Чистопольцева на Facebook
Статус ветерана АТО та громадського активіста Олега Чистопольцева на Facebook

За ведучого мітингу у Дніпрі був чоловік, який представився Василем Івановичем, за трибуну — бордюр біля ОДА, а за мікрофон — гучний голос активістів.

— Ми до акції підготувалися прямо на місці, — говорить він. — У нас немає ні начальників, ні керівників. Цей невеличкий мітинг — приклад самоорганізації дніпровців. Ми усі хочемо залишитися Україною. Можливо, якщо Зеленський нас побачить по телевізору, — це надасть йому впевненості відстоювати наші національні інтереси. Наголошую іще раз: ми тут усі за Україну, а якщо потрібно — готові покласти за неї свої життя.

Після слів Василя Івановича, мітингувальники, а капела заспівали державний гімн України. Стати на бордюр і виголосити промову міг будь-хто.

Дніпровці виконують гімн України
Дніпровці виконують гімн України

— Зараз наш президент їхатиме до Парижу і буде про щось домовлятися, — говорить громадський активіст на ім’я Дмитро. — Але він з нами не радився. Він навіть не поцікавився нашою думкою. Однак у нас є своя позиція, і ми її висловимо за допомогою ЗМІ. Ми не бажаємо дешевих поступок від Путіна і не хочемо дешевого газу. Це — пастка, і ми про це знаємо.

Існують червоні лінії: Крим і Донбас — це Україна. Спочатку має відбутися виведення всіх окупантів і притягнення колаборантів до суду. Ми вимагаємо роззброєння бойовиків, безпеку для українців і захищеного кордону! Тільки тоді можна буде проводити вибори на окупованих територіях. У них повинні брати участь виключно українські партії, а не окупанти й апологети ідеї «рускаво міра». Їх мають проводити тільки українські державні органи. Нам не треба нікчемних поступок! Україна понад усе!

— Наш нешановний президент оголосив сьогодні день жалоби через трагічні події в Одесі. І це — правильно, ми всі співчуваємо, — говорить волонтерка Наталія Васильченко. — Але я хочу згадати ще одну смерть — Артема Мірошниченка, якого вбили за те, що він відповів українською мовою. Йому нанесли побої несумісні з життям — і він помер.

У цієї події немає жодних напівтонів. Є тільки чорне зло. Людину вбили за українську мову. Давайте називати речі своїми іменами. Не варто боятися говорити в голос про настільки страшні факти! Годі вже шушукатися між собою і робити репости. Потрібно вимагати від влади коментарів та чесного розслідування подібних трагічних ситуацій!

Наталія Васильченко закликала дніпровців вшанувати хвилиною мовчання пам’ять Аретма Мірошниченка та загиблих у пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу.

— Коли у 2014 році ми тут збиралися, було страшно, — розповідає волонтерка Катерина. — Але минув час. Після 5-ти років війни я перестала боятися, бо знаю, яка у нас сильна армія. Я вірю у наших людей. Вони фантастичні та неймовірні.

Мені не страшно вийти і сказати нашому президентові: «Володимире Олександровичу, будь-ласка, не здавайте армію». Я знаю, про що кажу, бо спілкуюся з хлопцями із передової та з наших дніпровських частин. Вони скаржаться, що за певними статтями припинилося фінансування та закрилися ветеранські програми.

Володимире Олександровичу, ми — українці! На цей високий пост вас обрала народна більшість. Будь-ласка, відстоюйте інтереси України! Не здавайте її! Ми хочемо миру, але не ціною поразки і зради національних інтересів. Ми бажаємо перемоги України. Тільки так може настати справжній мир!

Окрім виступів на бордюрі, дніпровці фоткалися, спілкувалися і пили чай.

Спільна фортка на пам'ять
Спільна фортка на пам'ять