Юрій Буздуган: Жоден уряд не буває довічним

Але він тим триваліший, чим ефективніше вирішує проблеми країни і людей. З цим в Гончарука були серйозні негаразди.

Юрій Буздуган: Жоден уряд не буває довічним

Верховна Рада України на позачерговому засіданні відправила уряд Олексія Гончарука у відставку. Наступним прем’єр-міністром України став екс-голова Івано-Франківської ОДА Денис Шимагль. Чи варто українському народові чекати від нього добра? Про це i-ua.tv запитав у експерта з питань індустріального розвитку Юрія Буздугана.

- До чого призведе ротація уряду? Що Ви очікуєте від нового Кабміну Дениса Шмигаля?

— Справа ж не у відставці уряду. Всі українці чекають одного: вирішення їх проблем. Але на жаль, вони не вирішуються. І це відбувається на всіх рівнях. Починаючи від простої сім’ї (І питання не у високих цінах на комунальні послуги, а в малих зарплатах. Точніше, у співвідношенні між ними), завершуючи великим бізнесом. Тобто, проблеми на всіх рівнях дуже серйозні. І вони ігноруються.

Останній рік став їх навалою. Але це все почалося не за каденції президента, а за виборчої кампанії. Люди сподівалися, що пройдуть вибори — і все буде добре. Але цього не сталося. Громадяни хотіли бачити при владі симпатичних хлопців. Прем’єр, будемо говорити відверто, для людини з вулиці, незаангажованої політикою таким і був. Треба вміти вирішувати проблеми людей. Власне, це і є робота уряду. Тому, головне, чого очікують Україна і українці — щоб вирішувалися їх проблеми. І тут хто прийшов, не має значення.

— Тобто, уряд відправили у відставку, бо проблеми України та українців не вирішувалися?

— Ні, не через це. Просто це була першопричина. Крім того, зростало напруження між президентом і народом, між урядом і народом, між президентом і різними елітами. І жертвою будь-якого напруження є уряд. Немає уряду, який сидить довічно. І чим ефективніше він вирішує проблеми людей і країни, тим полегшується для нього ситуація.

Чому, наприклад, відбулася Революція Гідності? Не тому, що Янукович не підписав угоду про зону вільної торгівлі з ЄС. Це було лише приводом. Насправді, люди очікували певного поступу, а Янукович продемонстрував його відсутність. У результаті, він отримав собі Майдан. Так само і тут напруження зростало. Було два шляхи, або уряд піде у відставку, або змете всю систему влади. Зеленський обрав перший.

Українці дуже спокійний народ, але до певної межі. Врешті решт, спрацьовує запобіжний клапан, і він повстає. Так відбувається у будь-якій демократичній країні. Томас Джефферсон колись написав, що кожен народ має право на повстання проти власного уряду. Більше того, наступне покоління не зобов’язано жити за законами, встановленими їх батьками. Оскільки покоління змінювалися кожні дев’ятнадцять років, американський народ має право раз на 19 років робити революції проти уряду.

Тому, жоден уряд не буває довічним. Але він тим триваліший, чим ефективніше вирішує проблеми країни і людей. З цим в Гончарука були серйозні негаразди. Так, вони — симпатичні хлопці, але погано вирішували проблеми громадян. Це, врешті решт, і призвело до їх відставки.