Володимир Казаневський: Роботи на конкурс карикатуристів приходять дуже жваво

Свої малюнки прислали понад 50 художників з 22 країн світу.

Володимир Казаневський: Роботи на конкурс карикатуристів приходять дуже жваво

Художники зі всього світу мають нагоду пожартувати над Facebook та Instagram. В Україні продовжується міжнародний конкурс «ІТ в карикатурах». Останній день подач робіт — 1 вересня. А це означає, що в митців є ще достатньо часу на фантазію та творчість. Серед журі конкурсу чимало поважних людей, серед них: Тьєрд Роярдс (Голандія), Бернард Бутон (Франція), Івайло Цвєтков (Болгарія), Халіт Куртулмуш (Турція), Валерію Курту (Німеччина). Про те, як відбувається змагання художників, i-ua-tv розповів голова організаційного комітету Володимир Казаневський.

— Як проходить конкурс?

— Наша тема одна — всесвітня мережа Інтернет. І всі карикатури на неї. Роботи на конкурс приходять дуже жваво. Свої малюнки прислали понад 50 карикатуристів з 22 країн світу. Серед них є твори і дуже відомих митців. Це Дарко Дрлєвич з Монтенегро, Люк Дечмейкер з Бельгії та українець Олег Гутцол, який проживає у Білорусі. І — це тільки початок і перший етап. До завершення конкурсу іще 4 місяці. Тобто, все іде дуже добре. Ми зараз почали в Інтернет виставляти найкращі з надісланих робіт. Із цими карикатурами на нашому сайті можуть познайомитися всі охочі.

— Чи можна виокремите сюжетні особливості карикатур від художників з різних країн світу?

— Так. Наприклад, карикатурист з Монтенегро надіслав роботу про любов та Інтернет. Люк Дойчмейкер представив малюнок на тему світової політики з Дональдом Трампом. Він — митець, який мислить масштабно. Дуже цікаву роботу представив китаєць. На ній можна побачити картину, яка висить у музеї і на неї дивляться глядачі. На ній є QR-код. Ця карикатура про те, що ось вам рукотворний живопис, але всередині нього ви можете побачити цифрову інформацію. На мою думку, це — дуже цікава ідея. Тим паче, зараз з QR-кодами випускають книги. Вони — інтерактивні. Українець надіслав тільки одну карикатуру. На ній мавпочка, яка будує стіну, щоб відділитися від людей, аби вони її не фотографували.

Думаю, коли надійде більше робіт, я зроблю їх аналіз. Головна ціль нашого конкурсу побачити як художники з усіх кутків світу бачать проблему змішання віртуального світу з реальним, а також результат цього химерного коктейлю.

— А проблеми коронавірусу художники підіймають?

— Так, я бачив не одну карикатуру, яка висвітлювала Інтернет і коронавірус. Думаю, ми отримаємо іще роботи на подібну тематику.

— Чи бачите ви серед надісланих робіт явних переможців?

— Це сказати неможливо. Але зараз я спокійний, бо бачу дуже добрі карикатури. Якщо не буде кращих, то гарних, наданий момент, більше, ніж достатньо. Звісно, може бути щось настільки геніальне, що всі члени журі порозкривають роти.

— На скільки я зрозуміла, конкурс дуже масштабний, і в ньому буде дуже почесно перемогти.

— Так, ми намагаємося зробити конкурс на дуже високому рівні.