Юрій Крупко: Противник б’ється з останніх сил та залучає артилерію

Зараз основною проблемою для ЗСУ є снайпери та дрібні диверсійні групи.

Юрій Крупко: Противник б’ється з останніх сил та залучає артилерію

Лицарі з 28-ї окремої механізованої бригади повернулися з Донеччини в Одесу, на пункт постійної дислокації. Сторінку десятимісячної затяжної ротації перегорнуто. Військові виконували бойові завдання в Мар’їнці, Красногорівці, Новомихайлівці та Тарамчуку. За час служби на передовій, бригада втратила 8 бійців. Ще 19 — поранено. Зараз військові відпочиватимуть від ворожих обстрілів та зможуть обійняти рідних.

25 червня, у четвер, на плацу 28 ОМБр імені Лицарів Зимового Походу, на урочистому шикуванні відбулося нагородження найкращих бійців. Заступник командира 28 ОМБр, підполковник Юрій Крупко провів невеличкий брифінг для журналістів. Далі — з його слів.

Про ситуацію на Сході

За дев’ять місяців ротації ми активно перебували у зоні проведення Операції об’єднаних сил. Ситуація контрольована, але інколи бувала напруженою. Це пов’язано з російською агресією. Окупаційні війська і досі продовжують анексію наших територій. Однак Збройні сили України і, в тому числі, наша славетна бригада не дають їм проковтнути повністю Донеччину та Луганщину і просуватися рештою українських терен.

Про дії окупантів

На сьогоднішній день, тенденція дії окупаційних військ майже не змінилася. Противник б’ється з останніх сил і долучає важку, заборонену Мінськими домовленостями, артилерію. Зараз основною проблемою для ЗСУ є снайпери та дрібні диверсійні групи. Своєю брудною «роботою» вони намагаються деморалізувати морально-психологічний стан нашого особового складу та дестабілізувати збройні сили в цілому. Утім, наші воїні та командири рішуче протистоять ворогу.

Майже всі полеглі загинули від підступних ворожих снайперських груп. Користуючись перемир’ям, противник нехтує правилами війни, міжнародної конвенції, а також застосовує і артилерію, і снайперів. Вогонь ведеться, в тому числі, і під прикриттям цивільних осіб. Під час бойових завдань, у зоні нашої відповідальності, окупанти поранили кілька місцевих мешканців, а ворожа артилерія зруйнувала їх будинки.

Про ставлення місцевих

Зараз спроб захоплення наших територій майже немає. По ту сторону люди стали більш свідомими. Багато місцевих передивилися свої погляди. Чимало людей, які ходили на референдум, нарешті зрозуміли, що собою насправді являє «рускій мір». Крім того, противник розуміє, що збройні сили відрізняються від ґатунку 2014 року. ЗСУ наразі — це потужна організація, де проходять службу вмотивовані, освічені та навчені люди.

Про контрактників

Сьогодні ЗСУ — це професійна і вмотивована армія. Майже 90% особового складу продовжують свої контракти. Ці люди пов’язують своє життя з армією і збройними силами України. У останню ротацію вперше на передовій було 5% наших бійців. Майже весь особовий склад бригади — це обстріляні хлопці.

Про COVID-19

Ми через пандемію коронавірусу були змушені трохи затриматися у секторі. Дякуючи Богові та завдяки якісній організації протиепідемічних заходів, у нашій військовій частині не зафіксовано жодного випадку захворювання на коронавірус.

Про плани на майбутнє

Наразі на нас чекає відпочинок особового складу. Потім ми будемо проводити заходи з відновлення боєздатності і вдосконалювати свою майстерність. Після цього, знову рушимо в район Операції об’єднаних сил. На наступну ротацію варто очікувати десь восени.