Як плетуться маскувальні сітки на передок?

Головне, у роботі уникати прямих ліній. Справа в тому, що їх, не існує в природі. Не вірите? Займіться перевіркою — і ви не знайдете жодної. Якщо пряма лінія з’явиться, скажімо, десь посеред посадки, чи лісу, позиції наших захисників можуть побачити «ватні» коптери.

Як плетуться маскувальні сітки на передок?

У Одесі, на Канатній, 35 є будівля, схоже на дворянське обійстя. Раніше вона належала військкомату. Зараз там оселилися різноманітні проукраїнські патріотичні сили. В тому числі, і ельфи та феї. У них замість чарівної палички — дбайливі руки та теплі серця. Замість магічного пилку - обрізки та клаптики різноманітної тканини. Чарівники допомагають хлопцям і дівчатам з передової та плетуть маскувальні сітки.

Волонтерська група «Надійний тил» працює з осені буремного 2014 року. Хто її заснував, достеменно невідомо. Усе починалося з 20 відданих громадян, яким боліли події на Сході. За сім років війни група істотно скоротилася. Люди відсіювалися по різним причинам. В когось народився онук, хтось одружився, хтось змінив місто проживання, а хтось навіки відлетів у Вирій. Зараз колектив фей та ельфів нараховує 10 осіб. П’ятеро не приходять до будівлі, схожої на дворянське обійстя, бо в країні епідемія, і вони бояться підхопити коронавірус. Загалом, усі чарівники — це люди середнього і старшого віку.

Волонтери з «Надійного тилу» повністю заслуговують іменуватися ельфами та феями. Адже в них, як і в людей зі світу казок та магії дуже і дуже багато праці. По їхні сітки стоїть ціла черга бойових підрозділів. Чарівники вельми переживають, що можуть не встигнути закінчити роботу, бо у їхньої майстерні надзвичайно багато замовлень.

Середня тривалість життя сітки вимірюється однією ротацією. Її розмір становить від 6 на 6 метрів до 6 на 10 метрів. Узимку на неї падає сніг, в інші пори року — дощ. Тому, у хлопців та дівчат з передової часто-густо не має де сушити таку велику, але вкрай потрібну річ. У результаті, сітка згниває. А тому, військовим потрібні нові на кожну наступну ротацію.

Усього, чарівники плетуть чотири види маскувальних сіток. Кожен із них відповідає сезонам року: зимі, весні, літу, або осені. Наприклад, для зими використовуються клаптики білої тканини із додаванням, сірого, коричневого та пастельного відтінків. Феї та ельфи називають цю палітру «брудний сніг». Для осінньої сітки окрім клаптиків забарвлення «піксель» додають жовтогарячі кольори. Це дозволяє зімітувати опале листя.

Як плести сітки? Підійшов, став і зробив. Головне, у роботі уникати прямих ліній. Справа в тому, що їх, не існує в природі. Не вірите? Займіться перевіркою — і ви не знайдете жодної. Якщо пряма лінія з’явиться, скажімо, десь посеред посадки, чи лісу, позиції наших захисників можуть побачити «ватні» коптери.

Матеріали для створення маскувальних сіток дістаються чарівникам нервами і потом. Щоб придбати основу — їм доводиться заплатити від двох з гаком до трьох тисяч гривень. Кошти феї та ельфи знаходять власними силами. Клаптики тканини для універсальних сіток їм постачають фабрики, які шиють одяг для військових. Найближча партія обрізків має надійти після Нового Року. Саме тоді швачки однієї з українських фабрик завершать шити чергове замовлення одягну

Наразі волонтери мають виконати багато замовлень наших захисників. Світ та Україна стоять на порозі зими. А це означає, що нашим чарівникам потрібна тканина для сіток. Будуть вітатися білі, сірі, коричневі та пастельні кольори. У справі можуть навіть знадобитися непотрібні речі та постільна білизна. Маєте тканину світлих кольорів? То гайда у гості до фей та ельфів!

Вас з розпростертими обіймами приймуть у місті Одеса, на вулиці Канатна 35. Ще й напоять ароматним чайком та нагодують печивом.

Щоб спланувати зустріч, треба попередньо домовитися з чарівниками. Для початку, напишіть їм у фейсбучну спільноту «Волонтерська група „Надійний тил“ маскувальні сітки на передову».