Микола Голомша: Вирок Стерненку є ганебним!

Повернені заслані козачки і козачки Януковича сьогодні нахабно лікують над вироком Сергію. Саме тому, влада повинна піти в бік демократії і зрозуміти, що за її спиною стоять представники Путіна, які дискредитують її авторитет.

Микола Голомша: Вирок Стерненку є ганебним!

У вівторок, 23 лютого Приморський суд Одеси засудив євромайданівця Сергія Стерненка на 7 років ув’язнення. Феміда вирішила його визнати винним у викраденні та катуванні керівника одеського відділення «ватної» партії «Родіна». Проросійські телеканали NewsOne та 112 влаштували проти активіста справжню травлю, а шакал режиму Януковича Андрій Портнов на своєму Telegram-каналі називав його вбивцею.

Варто зазначити, що Сергій Стерненко пережив на себе три напади. Під час останнього, займаючись самозахистом він наніс тілесні поранення ножем одному зі злочинців — Івану Кузнєцову. У результаті чого, останній помер, а сам Сергій потрапив під домашній арешт.

Українці із вироком не згодні і вийшли на мітинги. Кияни зібралися біля Офісу Президента, вимагали звільнення Сергія та вигукували: «Аваков — чорт!», «Ганьба!» та «Зелю у відставку!»

Що означає ув’язнення Сетрненка з правової точки зору? I-ua.tv задав професорові права та громадсько-політичному діячеві Миколі Голомші ряд питань.

— Що означає ув’язнення Стерненка? Це — результат недолугої судової реформи, яку проводили майже всі президенти?

— Скоріш за все, це провал у кадровій політиці. По-перше, люди із сумнівним бекграундом та минулим потрапили до судів. По-друге, представники влади Януковича намагаються керувати процесами у органах правосуддя і на жаль, їм це частково вдається зробити.

На мою думку, ув’язнення Стерненка — це політична розправа режиму Януковича над активістом, який боровся з корупцією та намагався впливати на громадські процеси в Одесі.

— Чого більше у процесі над Стерненком: політики, чи права?

— Безперечно, там превалює політика. Тим паче, коли функціонери Януковича собі дозволяють по цій справі давати огидні коментарі і погрожувати подальшими процесами над патріотами. Мені здається, тільки за такі висловлювання їх куратор має стати клієнтом наших спецслужб. Треба розуміти, що влада має оглянутися, хто стоїть за спиною цих спікерів. Бо саме на неї падає тінь за такі суддівські неадекватні рішення.

— Українська громадськість обурилася ув’язненням Стерненка і виходить на протести. Можливо, якщо правильно скористатися такими суспільними настроями, можна домогтися звільнення політичних ув’язнених? Бо за ґрати відправили не лише Стерненка. Зараз там знаходиться Ріфмайстер та багато інших патріотів.

— Я хотів би звернути увагу трохи на інше. Ви погляньте, як резонували безвідповідальні дії, режисури трьох телеканалів, які тиражують у суспільстві російськомирівську пропаганду! Коли ми побачимо, хто коментує вирок Стерненку, і як це було підхоплено кремлівськими засобами масової інформації, можна дійти до висновку, що цією справою намагалися переключити суспільну увагу від закриття телеканалів (йдеться про ZIК, NewsOne та 112 — ред)., щоб анонсувати суспільне протистояння. І мені здається, що їм це вдалося зробити. Людям вдарили по болючому місцю, і вони почали виходити на вулиці від несправедливості. Тому, Феміда має показати своє істинне обличчя! Наступні — апеляційні інстанції повинні проявити свою правосвідомість і продемонструвати, що судова система не настільки деградована, як думають українці.

— Можливо причина суддівського свавілля — це недоторканість служителів Феміди? Вони переконані у своїй безкарності, отримують хабарі і діють на свій лад? Що робити з суддями?

— Діяльність судів зазнала повної політизації. Ніякої судової реформи за часів Януковича та Порошенка проведено не було. У результаті, продовжує існувати нереформована і, до того ж, повністю розбалансована система Феміди. А розбалансована система легко піддається впливу.

Тому, частина проросійщеної компанії, яка зайшла до Верховної Ради і будоражить розум людей, почувається впевнено і абсолютно безкарно. Функціонери часів Януковича прямо демонструють свій вплив на судову систему та ДБР. Люди, які б мали давно сидіти за ґратами, анонсують відкриття чергових справ та посадки справжніх патріотів!

Я переконаний, що Феміді потрібна реформа. Утім, вона має за мету поставити формування незалежної гілки судової влади. Чи буде це зроблено зараз? Побачимо. Утім, цього вимагає і українське суспільство, і весь демократичний світ.

— Як би б Ви оцінили вирок Стерненку, з точки зору, духу та букви Закону?

— З точки зору духу Закону, вирок мав би бути виправдувальним. Усі знали, що Стерненка «замовили» і готували його вбивство кілька разів. Його вороги, неначе істерички верещали з усіх каналів, щоб зробити з Сергія вбивцю. Ба більше того! Вони збісилися, що він «посмів» вижити і не помер! Ось ця команда Портнова-Януковича ще й ображається, що Стерненко не любить проросійські партії. Тому, рішення суду явно не відповідає, а ні букві, а ні духу Закону!

У даній справі немає, а ні логістики, а ні чіткої правової позиції. Весь процес побудований на антагонізмах. З погляду, будь-якого практика-правника, чітко вбачається відсутність правових підстав для постановки обвинувального вироку. Хотів би наголосити про серйозне розштовхування інформації і ликування усередині країни гнилої януковської банди, яка «воспрянула». З її легкої подачі в Росії почали тиражуватися відповідні повідомлення і коментарі про засудження радикала та екстриміста.

Вирок Стерненку є ганебним ! Особливо на сьомому році війни. Повернені заслані козачки і козачки Януковича сьогодні нахабно лікують над вироком Сергію. Саме тому, влада повинна піти в бік демократії і зрозуміти, що за її спиною стоять представники Путіна, які дискредитують її авторитет.