Володимир Волков: Цивільна оборона створена для активних людей

На основі указу президента України № 393/2018 «Про введення воєнного стану в Україні», ми сформували Штаб координації дій населення на період воєнного стану.

Володимир Волков: Цивільна оборона створена для активних людей

Попри заяви Шойгу про відвід російських військ, Україна все ще залишається у небезпеці перед широкомасштабною війною. Це означає, що нашим збройним силам може знадобитися допомога цивільних. Тому, усі активні громадяни можуть приєднатися до цивільної оборони. Як вона працює, знає лідер ГО «Українська військова організація СПАС-23» Володимир Волков.

— Навіщо потрібна цивільна оборона і як вона працює?

— Коли формуються структури супротиву, необхідна координація дій населення. Іншими словами, активної громадськості, яка потерпає під війни. Тому, нам потрібно поновлювати засади цивільної оборони: допомагати людям і координувати їхні дії. Подібний досвід ми мали під час введення військового стану у 2018 році. Для цього, ми — представники ГО «Українська військова організація СПАС-23» створили план співпраці з сухопутними військами і державною службою з надзвичайних ситуацій. На основі указу президента України № 393/2018 «Про введення воєнного стану в Україні», ми сформували Штаб координації дій населення на період воєнного стану.

Він повинен знаходитися у єдиній структурі разом з самообороною і партизанськими рухами. Вона знаходитиметься під координуванням військовим. Завдяки співпраці з цивільними, вони матимуть повну картину подій і на її основі прийматимуть вірні рішення.

— Які завдання у штабу?

— Його представники перевірятимуть стан бомбосховищ і, якщо потрібно, їх ремонтуватимуть. Вони роздаватимуть одяг, їжу і медикаменти. Допомагатимуть інвалідам, літнім людям, хворим і опікуватимуться дітьми. Якщо потрібно, розбиратимуть завали. Із представників єдиного штабу та військово-цивільних адміністрацій створять колл-центри, які інформуватимуть населення про те, як можна себе захистити.

— Зараз українці переймаються через можливість великої війни з Московією. Чимало з них готові оборонятися. Чи зможе умовна баба Галя прийти до штабу цивільної оборони і попроситися, скажімо, допомагати дітям?

— Як я вже казав, штаб передбачатиме координацію сухопутних військових, ДСНС і місцевих органів самоврядування. Усі вони працюватимуть разом. Тому, хто б не запропонував штабові свою допомогу, про цю людину є відомості в органів місцевого самоврядування. Тобто, бабі Галі не відмовлять. Як варіант, їй можуть запропонувати транспорт, щоб вона змогла виїхати до дітей. Оскільки наша баба Галя — людина пенсійного віку, їй дадуть продукти та ліки. Та не лише нею єдиною. До штабу можуть прийти будь-які активні громадяни. Наприклад, чоловік 45 — 50 років Іван. Він у минулому — військовий і може тримати зброю. Він також не залишиться без роботи.

— Тобто, цивільна оборона діє на абсолютно добровільних засадах. Умовного п’яницю Сашка працювати не змусять?

— Не тільки п’яницю Сашка. Не притягнуть клятого сепара, чи людину, яка не захоче допомагати. Цивільна оборона створена для активних людей. Усе на абсолютно добровільних засадах. Однак потрібно, щоб таких координаційних центрів не було 10. Натомість, працював єдиний, який би взаємодіяв з військовими, місцевою владою та ДСНС.

— Тобто, процесом керує загальноукраїнський штаб, який має свої представництва в обласних центрах?

— Ні. Його представництва працюватимуть в кожному селі, районному центрі та у великих містах. До їхніх прямих обов’язків відноситься взаємодія з військовими кабінетами. Органами, створеними у 2015 році, які приймають рішення про війну. Для того аби військові могли розраховувати на цивільних, вони мають знати, що відбувається у кожному селі. Саме тому, центральний штаб діятиме при військовому кабінеті. До нього надходитиме інформація від різних джерел та структур.

— Звідки небайдужі громадяни дізнаються про роботу Штабу координації дій населення на період воєнного стану?

— Отримуватимуть повідомлення, через СМС розсилку. Іще наші волонтери ходитимуть з листівками і кластимуть їх до поштових скриньок. Думаю, для розповсюдження контактів центрів цивільної оборони буде багато варіантів.