Микола Голомша: Для українців не має бути газового ринку

НАК «Нафтогаз» має бути розформованим.

Микола Голомша: Для українців не має бути газового ринку

Російська Імперія Зла, всупереч санкцій таки досягла свого. «Газпром» оголосив про завершення будівництва «Північного потоку-2». В українському закордонному відомстві переконані, що газогін загрожує нашій безпеці та порушує принципи диверсифікації Енергетичного союзу ЄС. Чому наші західні партнери дали зелене світло цьому кремлівському проектові? А як на рахунок українського газу? Адже його б вистачило для нашої повної енергетичної незалежності. Відповідь на ці питання для i-ua.tv дав лідер партії «Патріот» Микола Голомша.

— Навіщо США та Європа дозволили добудувати російський «Північний потік -2»? Чи не посилює це позицію Кремля?

— Відповідно до Статуту ООН, країна-агресорка підлягає санкціонуванню, примушенню до миру та зобов’язання до повернення окупованих територій. Сполучені Штати Америки та Велика Британія підписали Будапештський меморандум. Вони мають обов’язок забезпечити допомогу Україні, у випадку, якщо її території анексуватиме агресор. Утім, поки немає ніяких результатів. Будапештський меморандум залишається так само чинним, як і невиконаним.

У цивілізованому світові діє міжнародне право. Один з принципів його норм передбачає невідворотність покарання. Тому, міжнародні договори треба виконувати. Їх ігнорування ставить під сумнів існування міжнародного права як такого. Відповідно, підтримка Росії, яка анексувала український Крим і окремі райони Донеччини та Луганщини є бруталізмом та верхом цинізму. При чому, ця країна веде гібридну війну. І Україна — лише одна з її жертв. Гібридні бойові дії відбуваються на території Грузії, Абхазії, Сирії та Молдови. Непокаране зло повертається.

Підписання, або благословення «Північного потоку -2» має дві складові: меркантильну та політичну. На превеликий жаль, передові країни світу пасують задніх перед загарбницькою політикою Імперії Зла та демонструють пацифізм, підтримуючи її подальші брутальні кроки. Пам’ятаєте, ті правильні жорсткі речі, які лунали про Путіна від Макрона, на початку його президентства?

Зараз ситуація змінилася.

— Це саме колись робила Меркель. Потім — у Франції та Німеччині з’явилися «жовті жилети». У результаті і Макрон, і Меркель змінили свою риторику. Я задаю питання, у першу чергу, до НАТО та ООН: «Невже ви цього не помітили?», «Чому ви залишили Макрона один на один зі страшним монстром, який посягає на цивілізований світ?» І тут мова йде не про Україну. Йдеться про виклики цивілізаційного масштабу та дії, з огляду на міжнародне право.

Історія і України, і світу не забуде тих, хто завізував і не виконує Будапештський меморандум. Це стосується і політиків, які благословили «Північний потік-2». Я колись писав книгу «Майданна Україна». У ній я намагався застерегти лідерів світу. Якщо цивілізовані, передові країни не виступлять перед загрозами з боку терористичної команди Путіна, негативні результати для Європи і США стануть неминучими.

І все ж таки, я мав рацію. Ми отримали «жовті жилети» у Франції та ГРУ-шні бригади в Альпах. Російський вплив не оминув навіть Сполучені Штати. Чого лише варто втручання Кремля у тамтешні вибори президента? Саме тому, я вкотре застерігаю! Це стосується і Європи, і євроатлантичних країн, і трохи меншою мірою, Сполучених Штатів. Наразі Росія досягла мети і добудувала «Північний потік -2». Тепер, для здобуття своїх меркантильних і нелюдських забаганок вона використовуватиме газову ситуацію. Заради досягнення мети, вона обіцяла молочні ріки та медові калюжі. Це було раніше. Тепер, ніби з рукава Василиси Прекрасної, у бік Європи та США, полетять кістки. Саме тому, Європа і США мають виходити виключно з точки зору не інтересів конкретних політиків, а власних держав.

— А тепер з приводу газового ринку в Україні. Навіщо нам НАК «Нафтогаз»? Чи не здається Вам, що ця структура робить все, аби ми не використовували сировину національного походження? До речі, НАК створив одіозний втікач Бакай.

— Так, НАК «Нафтогаз» дійсно створений поза законом. Національне добро не підлягає акціонуванню. Можливо, задум передбачав інтеграцію та регулювання, а за фактом, перетворився на узурпацію надр і газового ресурсу жменькою шахраїв та ділків.

Красномовним свідченням цього стали нечувані зарплати у «Нафтогазі». Некомпетентність екс-прем'єр міністра Гройсмана і двох його недосвідчених наступників просто вражає. Гройсман не хотів зменшувати зарплати працівників НАК і посилався на його статут. Хоча, цей документ напряму затверджує міністерство юстиції. Як може Статут бути вищим за Закон? Тому, існування структури, яка наживається на всенародному добрі — це ганьба. Її діяльність підлягає розслідуванню, а винні — мають бути притягнутими до відповідальності. Такі зарплати і премії встановлювати не можна.

Єдина легальна структура — це державне підприємство «Укргазвидобування». Фактично, у минулому році 1 тисяча кубометрів газу видобувалася за 667 гривень без оподаткування. Наразі, адекватна вартість, яка здатна забезпечити позитивний функціонал галузі, становить 2.400 гривень. Натомість, наші нетямущі експерти, не знайомі ні з Конституцією, ні з національним законодавством, розповідають про якісь вимоги ЄС.

Насправді, на теренах Європи газ видобувають тільки чотири країни: Румунія, Україна, Нідерланди та держава-агресорка. То про який ринок може йти мова? Ринку для громадян України не повинно бути. Вони мають споживати газ власного видобутку за 2.400 грн. Звісно, якщо видобувати газ такими темпами, як у 70-х роках у «совку», а це — 78 мільярдів кубометрів на рік, зайве можна продавати закордон.

Утім, ринок мають створювати точно не неуки. Держава, на жаль, в особі Кабміну та правоохоронців, дозволяє шахраєм шельмувати і наживатися. Тому, це підлягає дуже серйозному, тотальному аналізу, з боку авторитетної державної комісії. Тільки хотів би застерегти. Членів комісій не обирають серед близьких друзів та знайомих, ними стають фахівці з міжнародним ім’ям. Відповідно до закону, це — люди з ліцензією та досвідом. І взагалі нам потрібно проаналізувати та реанімувати структури, які руйнувалися не один рік.

Ми потребуємо укріплення державних інститутів. Це має відбуватися не на фейкових конкурсах, якими завідують некомпетентні керівники. Після таких змагань, Україна отримує заробітчанство, меркантилізм та особисту зацікавленість. Тому, яке моє ставлення до НАК «Нафтогаз»? Нагадаю, ця структура позбавила «Укргазвидобування» статусу юридичної особи та перебрала на себе функції виробника. Саме тому НАК «Нафтогаз» має бути розформованим.