Юрій Буздуган: В Україні можуть перестати виплачувати лікарняні

Об’єднувати Соцстрах та Пенсійний Фонд у жодному разі не можна!

Юрій Буздуган: В Україні можуть перестати виплачувати лікарняні

Сьогодні, 18 листопада Верховна Рада проголосувала у першому читанні за законопроект № 3663 про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування (нова редакція) та інших законодавчих актів України». Його автор — регіонал зі стажем Михайло Папієв. Документ підтримали 231 народних депутатів. Серед них — 216 «слуг народу», троє членів ОПЗЖ, 6 представників групи «Довіра», та 6 позафракційних.

Документом передбачається злиття Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування у єдине ціле. Це буцімто необхідне, бо система соціального страхування зіткнулася з дефіцитом коштів. Та обіцянки часто бувають цяцянками. А якщо після такого злиття, частина населення не отримає гарантовані державою кошти? Розібратися з цим питанням i-ua.tv допоміг експерт з питань індустріального розвитку Юрій Буздуган. Його роз’яснення представлені нижче, у коментарі.

«Я хочу сказати одну річ, яку з наших обивателів ніхто не розуміє. Гроші Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування не належать державі. Це — кошти людей. Вони нараховані на їхню зарплату і з неї ж відраховані. Відповідно, з Пенсійного фонду ці гроші мають йти на пенсію, а з Соцстраху — на лікарняні, допомогу вагітним, поховання, і тому подібні речі. Чіпати їх в жодному разі не можна! Це гроші на цілком конкретні речі.

З такою тезою не згодні наші ультраліберали. Уже дуже давно вони вважають, що їм можна все. Вони вирішили взяти ці гроші, і обіцяють ними правильно керувати. Та пори їх красиві обіцянки, ми маємо гіркий досвід. Вони вже влізли до грошей Пенсійного фонду і спитайте пенсіонерів, чи задоволені вони своїми пенсіями. Потім вони влізли до Фонду соціального страхування, щойно він тільки перестав бути незалежним. З цього моменту виникли проблеми з виплатами лікарняних, а кошти на пільгові санаторні путівки практично зникли.

Що пропонується зараз? Ультраліберали хочуть злити до купи гроші Соцстраху з коштами Пенсійного фонду. Останній є суцільною чорною дірою. Як вона зараз покривається? З Державного бюджету України. Тому, пенсії вирішили платити із такого собі загального казана. Та його на всі наші потреби точно не вистачить. Бо автор законопроекту № 3663 пропонує давати пенсії за рахунок лікарняних і допомоги по вагітності. Іншими словами, жінкам що очікують на дитину, скоріш за все, перестануть платити кошти, а лікарняні ми можемо більше ніколи не побачити взагалі! Ось що означає злиття цих фондів!

Я колись був головою соціального комітету Верховної Ради і саме я доповідав закон «Про загальнообов’язкове соціальне страхування» у старій, правильній редакції. І як один із тих, хто справді розуміє, що відбувається скажу так. У Франції працює чотири соціальних фонди. У Польщі їх взагалі шість. Всі вони відповідають за різні соціальні програми і між собою не змішуються. Бо те, що потрібно вагітній жінці не треба пенсіонерові. Натомість, Папієв пропонує злити все докупи. У результаті, виплати отримають тільки найгорластіші, тобто корупціонери які осідлали соціальні програми. А ось всі інші можуть залишитися без грошей.

Наприклад є пенсії державним службовцям. Вони підвищені і їх має платити держава з бюджету. Зараз їх платять за рахунок копійок, які назбирали бідні пенсіонери за часів, коли вони отримували зарплати.

Тепер підсумую. Об’єднувати Соцстрах та Пенсійний Фонд у жодному разі не можна! Це обернеться відсутністю виплат лікарняних та допомоги при вагітності".

Рекомендовані публікації