У 2021 році загинуло воїнів більше, ніж у 2020-му

І вони мають вартість. Ця вартість — ціною в людські життя. Так, хлопці, які дивляться на нас зі стел, закінчили свої життя на Землі. Але перемога — за нами! Вони засвідчили її власною смертю.

У 2021 році загинуло воїнів більше, ніж у 2020-му

На засніженій Алеї пам’яті, у Дніпрі зачитали 79 імен. Рівно стільки захисників України загинули від рук російських окупантів у 2021 році.

Збиратися на Алеї пам’яті, напередодні новорічних свят для патріотичної спільноти міста стало традицією. Її започаткував капелан «Дніпра-1» Дмитро Поворотний. Для порівняння, у минулому році, на війні з Росією відлетіли у Вирій 56 бійців, серед них була одна жінка.

— Війна триває. Начебто вона ментально далеко: буквально, за 350 км, це — 3 години їзди. Зараз дороги краще, ніж були в 2014 році, тому до війни можна добратися ще швидше, — розповів отець Дмитро.

Отець Дмитро Поворотний
Отець Дмитро Поворотний
Люди запалили свічки
Люди запалили свічки

Попри нерозчищені кучугури снігу, затори та морозний вечір, на Алею пам’яті прийшло близько 15 — 20 осіб. Отець Дмитро помолився за упокій полеглих Героїв, а люди запалили церковні, воскові свічки.

— Місто стало в заторах не з причини війни, а тому, що пішов сніг. І хай воно ставатиме, за краще, від негоди, ніж через те, що тривають бойові дії. У 2015 році після всіх переживань, у мене був сумнів: як можна святкувати, коли йде війна та гинуть наші люди. Потім я для себе визначився, що свята потрібні. Наші Герої, гинуть, в тому числі, і за те, щоб у нас були наші свята. За те, щоб ми їх могли святкувати саме так, як вважаємо за потрібне. Бо це — свята нашого українського світу.

І вони мають вартість. Ця вартість — ціною в людські життя. Так, хлопці, які дивляться на нас зі стел, закінчили свої життя на Землі. Але перемога — за нами! Вони засвідчили її власною смертю. Вони загинули. Вони не здалися, не злякалися і не зневірилися. Кожному Героєві — шана та честь. Живому, який стоїть на рубежах в неприбраному снігу і полеглому, який нас оберігає в Небесному Воїнстві. А нам з вами стояти і свідчити віру в нашу перемогу. Думаю, вона неодмінно буде за нами, — переконаний Дмитро Поворотний.