Пост-Реліз щодо КС Введення особливого/воєнного стану: це порятунок країни чи антинародний переворот?

Введення особливого/воєнного стану: це порятунок країни чи антинародний переворот?

Пост-Реліз щодо КС Введення особливого/воєнного стану: це порятунок країни чи антинародний переворот?

21 квітня 2017 року в прес-центрі інформаційного агентства «Українські Новини» Національною Асамблеєю України було проведено Круглий стіл за темою: «Введення загального особливого/воєнного стану: це порятунок країни чи антинародний переворот? Що готують очільники влади в Україні?», в ході якого обговорено питання загроз у міжнародному, політичному, економічному та соціальному аспектах у разі введення особливого/воєнного стану.

У вступному слові Іван Пєтухов, голова Правління НАУ, розповів про патріотичні настрої у суспільстві, незадоволення громадян політикою влади в усіх сферах життя, практичне знищення держави правлячим кланом. Трирічне затягування із запровадженням в Україні воєнного стану, за наявності усіх факторів такого стану в АРК та окремих районах Донецької та Луганської областей, що стало реальною загрозою самого існування незалежної Української держави. Довів інформацію про наявність можливості введення владою надзвичайного/воєнного стану не в окремих районах бойового зіткнення з підрозділами агресора-Російської Федерації, а по всій території України, та прогнозовані наслідки такого рішення.

Віктор Шишкін, кандидат юридичних наук, народний депутат України І, ІІ, ІІІ скликань, суддя Конституційного Суду України у відставці (2006 — 2015 років), говорячи про поточну ситуацію у державі, висловився про те, що народ вже не бажає терпіти знущання влади, тому спроба введення воєнного стану на всій території України, а не в зоні бойових дій та прилеглих територій, виглядає як захист владою власного клану. При цьому підставами прийняття рішення може стати «спроба масових заворушень», які здійснюватиме не народ України, а організує їх сама влада або їх поплічники. Також він навів негативні приклади від так званих Мінських домовленостей, бізнес інтересів президента та його оточення, та вплив рішення про воєнний стан по усій країні на пігіршення подальшої ситуації в державі. Розповів про повну юридичну дефектність підстав та матеріалів, що було надано представниками України у Гаагський суд. В цієї ситуації, сказав він, треба дивитися, які застережні кроки органами влади будуть вчинятись та робити суспільству дії у відповідь. Також, В. Шишкін зупинився на діяльності ЗМІ, які не показують і не аналізують критичних думок та оцінок, а, по суті, «відбілюють» Путіна як агресора (або через недотумковість, або через зраду). Ми за захист суверенітету І проти анексії українських територій.

Віктор Жердицький, представник Громадської організації «Рух за суверенний розвиток», розповів про рівень недовіри суспільства, який досяг апогею, і це лякає правлячих клан, який втрачає можливість заробляти на крові. Ситуація показує, що після практичної ліквідації активних патріотів, що взяли в руки зброю в 2014 році та зупинили навалу агресора, тепер хочуть задавити інших активістів, відкриваючи надумані кримінальні справи. Загроза від народу для влади стала більшою, ніж від зовнішніх чинників, тому, в разі введення воєнного стану на всій території України замість прифронтових районів, від інститутів громадянського суспільства вимагатиметься як виконання обов’язку щодо захисту України так і згуртованої протидії придушенню олігархічною владою громадянського спротиву.

Сергій Горбаченко, представник ГО «Українське детективне антикорупційне бюро», розповів про колаборантів при владі, «дерИбан бюджетів», дії за для узурпації влади, знищення патріотів, та змоделював відповіді на питання: для чого владі особливий/воєнний стан по всій території України на третьому році агресії. Для збереження статків влада піде на любі кроки, запропонувавШИ народу гібрид «шоколаду та лайна», сказав він.

Любов Українчук, громадський активіст (м. Рівне), розповіла про чергові злочини проти патріотів органів влади, які поставили поза законом добровольців та членів їх сімей, навела приклади злочинних дій щодо Іловайського та Дебальцевського котлів, фейкові реформи поліції, подвійні стандарти та кримінальне переслідування патріотичних громадян та політиків за критику недолугих дій влади.

Гайде Різаєва, громадський діяч (АРК), розповіла про події, що мали місце під час анексії Криму, прикрита маскою «політкоректності» бездіяльність влади. В той час і її небажання діяти сьогодні, відсутність питання Криму навіть у Мінському «договорняку». Нам треба любими засобами пояснити органам влади, що вони слуги народу, сказала вона.

Вадим Хомаха, координатор проекту Digests & Analytics Ukraine, висловив позицію, що подання слабких аргументів владою до Гаагського суду є цілеспрямованою акцією на зраду, задумана спроба програшу справи. Наслідками введення особливого/воєнного стану по всій території України буде припинення співпраці з МВФ, зупинка економіки, дефолт держави. В такому вигляді та за наявності активних патріотів, влада не втримає ситуації і буде змінена. Але вони цього не хочуть, тому мета введення особливого/воєнного стану по всій території України може бути одна — зачистка території за короткий час.

Валерій Самойленко, ветеран АТО, розповів про ситуації з розгоном силовиками мирних акцій протесту в різних областях України за сценаріями дій правоохоронців Білорусі та Росії. Влада готується до жорстких силових розгонів, нагадав він. Крім того, була надана інформація про відкриття 14 кримінальних справ за статтею «неконституційний переворот» за висловлення у Фейсбуку. Якщо буде введено особливий/воєнний стан по всій території України, цей механізм буде застосовуватися повсюдно, спрогнозував він.

Олег Гусєв, виконавчий директор «Комісії з питань науки та ІТ», нагадав про загрози конституційним правам громадян та дії влади щодо зазіхань на обмеження їх в законодавчому полі.

Навів приклади законодавчих новацій та їх співвідношення нормам та положенням держави-агресора — Російської Федерації, а також дій громадських організацій на протидію таким проектам. Також висловив думку, що одним з результатів введення особливого/воєнного стану по всій території України, а не в окремих районах Донецької та Луганської областей, де відбуваються бойові дії з підрозділами агресора — Російської Федерації та їх прихильниками, а також АРК, стане обмеження прав громадян, заборона діяльності партій та громадських організацій, взяття під контроль Інтернет та зв’язок в цілому, що дасть можливість владі безконтрольно прийняти любі закони.

В обговоренні питань також прийняли участь представники інші громадських організацій.

На прикінці заходу, в рамках прес-конференції, присутніми було підведено підсумок роботи та висловлена спільна позиція щодо захисту суверенітету держави, а також стосовно введення особливого або воєнного стану:

  • наміри введення особливого/надзвичайного стану є безпідставними, не відповідають встановленим вимогам та не можуть бути втіленими;
  • воєнний стан повинен бути введений в окремих районах Донецької та Луганської областей, де відбуваються бойові дії з підрозділами агресора — Російської Федерації та їх приспішниками колаборантами, а також в АРК, а не по всій території України;
  • громадянське суспільство повинно зупинити наміри владоможців та не допустити введення ними особливого/воєнного стану по всій території України, який замість боротьби проти агресора і його колаборантів використовуватиметься для боротьби проти громадянського суспільства та для продовження влади колаборантів та корупціонерів;
  • висловлення «гібридна війна», «сепаратист», «найманець», «терорист» — повинно бути викреслено з лексикону, в Україні немає внутрішнього конфлікту, про який розказує путінська пропаганда. Є російсько-українська війна, агресор, агенти, колаборанти, запроданці;
  • потрібно замінити маніпулятивне висловлення «загиблі за єдину Україну», що грає на руку агресору-РФ, на «загиблі в українсько-російської війні»;
  • опираючись на численні факти, а також на підставі рішення Гаагського суду від листопаду 2016 року необхідно визнати на законодавчому рівні дії РФ агресією, а РОСІЮ — ОКУПАНТОМ;
  • за народом закріплене конституційне право не тільки захищати себе і країну, а й здійснювати владу;
  • знахабнілі чиновники при владі найбільше бояться активних та організованих людей. Громадянське суспільство має наполегливо діяти для встановлення конституційного ладу в Україні та ВЛАДИ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ.

За підсумками заходу прийнято рішення підготувати:

Відкрите звернення до громадян України, громадських організацій, представників органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, до міжнародних організацій щодо наслідків введення особливого/воєнного стану по всій території України.

Запити до МВС та Національної поліції щодо окремих поліціантів та їх протиправних дій.