Володимир Пилипенко: «Війну проти України почав не Путін, а росіяни»

З початку повномасштабної війни російські війська навмисно знищують українські музеї, церкви та університети. Журналісти i-ua.tv спитали у народного депутата VI-VII скликань, керівника Українського центра соціально-правових досліджень Володимира Пилипенко, чому відбувається війна проти культурної ідентичності та в чому її справжня мета.

Володимир Пилипенко: «Війну проти України почав не Путін, а росіяни»

— Чому росіяни відкрито почали знищувати нашу культуру?

— Дійсно вже 100 днів росіяни відкрито знищують українську націю. Насправді приховано це знищення йшло століттями. Коли ми говоримо про знищення української культури, пам’яток історії та архітектури, творів мистецтва, шедеврів мистецтва, треба говорити про знищення української історії та мови. Фактично вони знищують атрибути української нації, яка володіє певною ідентичністю. Тобто унікальність культури, мови, самоназва, власна територія. На все це направлені агресивні дії Російської Федерації і росіян. Оскільки правильно говорити, що це не Путін почав війну, а росіяни. За їх дослідженнями 84% громадян підтримують війну в Україні. Ми чуємо їх перехоплені розмови, бачимо, що відбувається війна росіян проти української нації. Тому знищуючи культуру, мову та історію України, вони знищують нашу націю. Росіяни хочуть, щоб української нації не існувало. Це не війна за територію чи ресурси, це війна проти української нації.

Навіть фашисти не вели таких воєн. Ця війна за своєю жахливістю та звірствами є унікальною.

— Чи мають на це реагувати інші країни з точки зору міжнародного права та чи має РФ за це понести відповідальність?

— Інші країни вже реагують. Мова йде про санкції, які накладаються на РФ та про військову допомогу. На міжнародно- правовому рівні вже ведуться переговори про створення міжнародного трибуналу, який буде судити головних злочинців геноциду проти української нації та тих, хто давав дозвіл на вчинення воєнних злочинів російськими військовими. Все більше держав визнають дії Російської Федерації геноцидом проти українців. Це країни Прибалтики. Польща, Канада. Вчора це зробив сенат Ірландії. Тобто на міжнародному рівні світове суспільство визнає, що в Україні здійснюється геноцид.

— Навіщо росіяни здійснюють геноцид по відношенню до українців?

— Важко відповісти навіщо вони це робили століттями. Вони робили це приховано, і їм це сходило з рук. Сьогодні це робиться відкрито. Геноцид — це дії, які передбачають фізичне знищення представників певної національної групи. Тобто вбивство, фізичне каліцтво, незаконне переміщення дітей. Це зараз відбувається на окупованих територіях. До речі, слідчий комітет РФ порушив кримінальне провадження в Росії з приводу того, що їм не подобається наша історія. Тобто вони юридично хочуть переписати історію України, історію української нації, яку знає весь світ. Вони на окупованих територіях створили ідеологічну поліцію, яка займається знаходженням та вилученням підручників з української мови, літератури та української історії.

Візьміть промову Путіна перед початком повномасштабної війни — він каже, що українці — це помилка. Української нації не існує. Вони навіть у підручниках, за якими вчаться їх діти, уникають слова Україна, Київ. Тобто свідомо готується покоління, яке не буде знати, що існує Україна.

Тому можна говорити, що вчиняється не геноцид, а значно ширше. Вчиняється націоцид. Тобто вбивство цілої нації. Про це треба говорити на державному рівні і готувати міжнародну спільноту до того, що Росія вчиняє значно жахливіші дії, ніж просто геноцид українців.

— Тобто Росія хоче нас знищити, щоб відродити свою імперію? Яка справжня мета цієї війни?

— Головний мотив війни — відродження російської імперії, яка існувала при Сталіні та Леніні. Все це створюється для того, щоб знищити ідентичність українців. Міжнародна спільнота повинна зрозуміти, що такі дії Росії є унікальними з точки зору міжнародного права. Ми не мали до цього прецедентів, щоб хтось хотів викреслити із світової історії існування певної нації. Саме це зараз відбувається в Україні та є певним злочинним планом, який росіяни прикрили словом денацифікація. Для всього світу очевидно, що мова про нацизм в Україні не йде. Це абсурд. В РФ це розуміють, але вирішили прикритися словом денацифікація, щоб знищити націю.

— До речі, скільки в країні з початком повномасштабної війни було знищено культурних пам’яток?

— Цифри різняться. ЮНЕСКО називає одні цифри, а наш Мінкульт -інші. За його даними, це більше, ніж 350 культурних пам’яток. Сюди відносяться не тільки музеї. Це і церкви, пам’ятники, твори мистецтва.

Ми зможемо по кресленням відбудувати зруйновану церкву чи музей, але не можемо повернути унікальність експонатів — ікон чи картин, які були знищені. Наприклад, ті ж самі експонати в музеї Сковороди чи картини Марії Приймаченко — це невідворотні втрати для держави. Такі втрати Мінкульт оцінює більш, ніж в 1 млрд євро. За це все треба буде нести кримінальну відповідальність, згідно з міжнародним правом. Адже знищення культурних пам’яток є порушенням законів та звичаїв війни. Це вважається воєнними злочинами. Є конвенція про захист культурних цінностей, Женевська конвенція про захист жертв війни. Всюди там передбачено, що культурні об’єкти не можуть бути воєнними цілями. За їх знищення настає міжнародна кримінальна відповідальність. Росіяни усвідомлюють, що вчиняють воєнні злочини. Це частинна злочинного плану керівництва Російської Федерації.

— Як Росію притягнути за це до відповідальності?

— Можна притягнути до відповідальності на національному рівні. Сьогодні вже є певні судові процеси, де притягують до відповідальності російських військових за воєнні злочини. Разом з тим воєнні злочини і знищення культурних цінностей передбачено у статуті міжнародного кримінального суду, прокурор якого приїздив до Україні, і вони збирають докази для міжнародного кримінального суду. Тому як на міжнародному рівні, так і на внутрішньодержавному рівні передбачена невідворотність кримінальної відповідальності.

Разом з тим, Росія має компенсувати всі збитки Україні.

— Чи існує такий механізм, і що робити, якщо росіяни відмовляться компенсувати збитки?

Є певні правові моделі, яких ми маємо дотримуватися. Найоптимальніша — створення міжнародного трибуналу, який би притягнув до відповідальності винних за агресію проти України. В першу чергу — Путіна та інше військовополітичне керівництво Російської Федерації. Притягнув би їх за геноцид, який здійснюється сьогодні. Цей же трибунал мав би вирішувати питання компенсації збитків, завданих нашій країні та українцям внаслідок ворожої агресії.

Є практика прагнення до відповідальності керівників нацистської Німеччини. Той ж Нюрнберзький трибунал. Тому переконаний, що Росію в кінці чекає Нюрбер -2. Це буде трибунал, який можуть створити за рішенням Ради безпеки ООН. Хоча в це не дуже вірю, адже ми всі розчаровані діяльністю цієї організації.

Україна чекає гарантії безпеки. Польща та Великобританія готові бути гарантами нашої безпеки. Якщо вони хочуть бути гарантами нашої безпеки в майбутньому, вони мають притягнути до відповідальності всіх, хто сьогодні знищує українців.

— Як з точки зору фінансової складової можна буде це зробити, щоб стягнути кошти з РФ на користь України для відновлення нашого зруйнованого культурного фонду?

— Механізми можуть бути різними. Це буде залежати від того, яка буде Росія після війни. Думаю, що буде розвал Росії. Думаю, що вона значно зменшиться у розмірах. Разом з тим по всьому світу арештовуються та будуть арештовуватися активи, золотовалютні запаси РФ, як варіант, Україні можуть бути виплачені кошти з цих запасів. Навіть без згоди нової політичної верхівки РФ.

Є багато варіантів, як стягнути кошти. Ми розуміємо, що проти нас воюють росіяни. 84% росіян підтримують цю війну, тому вони мають вносити свої кошти за те, що вони знищували українську культуру. Гіпотетично, можна буде зробити так, щоб стягувати з їх податків відшкодування Україні. Як ми сплачуємо військовий збір для нашої армії, так і вони повинні будуть сплачувати українцям відшкодування.

Переконаний, що все це буде створено через міжнародно- правові механізми.

Крім того, санкції примусять Росію до миру.

— Скільки займе часу відшкодування ?

— Десятиріччя. Крім того, росіяни, не зможуть, нам все відшкодувати. Зокрема, це стосується знищених творів мистецтва та музеїв, зокрема музею Сковороди. Втрачені історичні культурні екземпляри вони повернути нам не зможуть. Але все, що було знищено, відбудовувати зобов’язані росіяни.

Якщо в міжнародному просторі визнають рашизм та денацифікацію, як злочинну ідеологію, яка загрожує світовому правопорядку і людству, то це призведе до того, що наступні покоління росіян будуть розуміти, що вони винні українцям. Росіяни зараз скоюють злочини проти всього людства. Знищуючи українську націю, вони загрожують існуванню всього людства. Якщо їх не зупинити, вони підуть далі та почнуть розказувати, що це російські землі.