Театр на Печерську показав альтернативну Лесю Українку

«Твій Хтось» збирає аншлаг.

Театр на Печерську показав альтернативну Лесю Українку

Леся Українка — та сама монументальна поетка, яку ми всі звикли бачити на 200-гривневій купюрі? А ось і ні! Вона — жива, схвильована і вміє кохати. Аби в цьому переконатися, варто подивитися виставу «Твій Хтось» у Київському академічному театрі на Печерську. Це — нагода переключити думки з війни на творчість та любов, бодай на деякий час.

Прем’єра «Твій Хтось» відбулася взимку, ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Але через бойові дії та обстріли столиці, показ вистави призупинили. Утім, київські театри поступово повертаються до роботи. 10 та 12 червня «Твій Хтось» зібрав аншлаг.

Неіконостасна Леся

У виставі «Твій Хтось» Леся Українка стає антихрестоматійною. Режисерка Олена Лазовіч знесла поетку з монументального п’єдесталу і продемонструвала її сутність. Справжня Леся зовсім не нещасна, нелюблена дівчина і не прикута до ліжка жінка. Адже саме страдалицею її зображували у радянські часи. Леся Українка вельми енергійна. Вона творить, кохає і дарує жагу до життя. А ще, сміється крізь сльози. Драматургія вистави розкриває Лесю Українку, як людину, що вміє закохуватися.

Аліка Бурим у ролі Лесі Українки
Аліка Бурим у ролі Лесі Українки

«Твій Хтось» — це про стосунки поетки з її двома коханими чоловіками — музикознавцем Климентом Квіткою та соціалістом Сергієм Мержинським. А якщо Леся Українка вміє кохати, вона ментально здорова. Тому, ставимо галочку. Міф про хвору жінку — спростовано. Психологічно поетка була абсолютно здоровою та активною. Адже здібність до кохання — це свідчення дії.

Динамічну, активну та натхненну Лесю втілила на сцені акторка Аліка Бурим, а двох її чоловіків зіграли Григорій Бакланов та Олександр Бондар.

Щоб закохатися

Показ вистави «Твій хтось» означає аншлаг. Театр на Печерську отримав багато відгуків, а деякі глядачі навіть встигли позакохуватися. Зустрічі з мистецтвом — вельми корисні для підтримки духу. Вона мобілізують внутрішній ресурс. Це — ще одна можливість

Чому варто ходити на вистави під час війни?

Театральне мистецтво — це про справжність почуттів, відчуттів і поглядів, адже істина знаходиться у коханні. Меседжі про любов за умов російської навали, надзвичайно добре підтримують психологічний стан нації. Бо кохання ще більше сприяє єдності та оновлює серця.

Фотограф — Олександр Зубко.