В Черкасах, за виселення дітей та військових з гуртожитку, освітянину хочуть дати премію Верховної Ради

Понад сотню мешканців гуртожитку в Черкасах можуть залишатися без житла. Серед яких родини з неповнолітніми дітьми, хворі люди, пенсіонери та військові, які зараз боронять країну від окупанта. Майже рік триває судова тяганина. Чому людей кидають на призволяще, та хто навмисно зробив гуртожиток «аварійним». Розбиралися журналісти i-ua.tv.

logo-grey
logo-grey

Керівник центру просвіти вирішив нажитися на чужому горі?

Багато років в гуртожитку живуть родини працівників державних установ. Із цими людьми було укладено договори. Проте, в 2020 році будинок за адресою Чорновола, 164/1, перейшов на баланс Обласного багатопрофільного регіонального центру профосвіти. Його керівник викликав рятувальників перевірити пожежну безпеку. Ті виявили порушення, жодного не усунули. Тож гуртожиток вирішили закрити, не дивлячись на те, що тут мешкає багато пенсіонерів, неповнолітніх дітей та військових.

За словами мешканців гуртожитку, на час війни виселення призупинили, але люди бояться, що в будь- який час їх можуть залишити з речами просто неба.

" Поки нас не виселяють, але роблять все для того, щоб ми скоріше поїхали. Підвищують тарифи. Хочуть відключити воду. Адже директор Багатопрофільного регіонального центру професійної освіти Станіслав Кошолап турбується про власні інтереси. Зокрема, зробити хостел та продати його, а 60 сімей хай залишаються на вулиці", — каже мешканка гуртожитку Микитченко Інна, яка понад 20 років тут живе.

До речі, жінка понад 20 років працює в держустанові. Опікується дітками — сиротами. Тепер, як і інші мешканці гуртожитку, які отримали кімнати від держави, має разом з синами виселитися та стати безхатченками. До речі, сини Інни зараз захищають країну від ворога — воюють на Донбасі.

Мешканцям гуртожитку, які прожили в ньому все життя, просто немає куди йти, а нове житло ніхто людям виділяти не буде. Мізерних пенсій та зарплат на винайм квартири просто не вистачить.

За її словами, директор Багатопрофільного регіонального центру професійної освіти С. Кошолап, на балансі якого знаходиться гуртожиток, подав в суд для того, щоб визнати будівлю аварійною та виселити людей. Засідання пройшло без мешканців гуртожитку ще в серпні 2021 року. Люди його програли. Майже рік люди зі сльозами на очах намагаються захистити своє житло. Зокрема, подали касацію. На час воєнного стану людей не виселяють, проте, як буде далі, ніхто не знає. Люди бояться, що після війни вони просто опиняться на вулиці. Вони просили, щоб гуртожиток передали на баланс місту, проте їх не почули.

Нагорода за виселення неповнолітніх дітей та військових

Поки мешканці гуртожитку, в очікуванні виселення, оббивали пороги всіх інстанцій в пошуках справедливості, Станіслава Кошолапа номінують на премію Верховної Ради педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної, (професійно-технічної) та позашкільної освіти. Люди, почувши цю новину, впадають у відчай. Виникає питання: невже на Черкащині немає більш гідної кандидатури?

" На Черкащині є люди, які дійсно заслуговують отримати цю премію. Ми цілий рік воювали з паном Кошолапом, ходили по судах та добивалися правди. Виходили на мітинги, проте Кошолап наполягав — будинок аварійний. Він не намагався його відремонтувати, а навпаки робив все для того, щоб нас скоріше позбутися, налогошуючи на тому, що ми не маємо права тут жити. Доля мешканців гуртожитку його не цікавила. Людина, яка викидає на вулицю жінок з неповнолітніми дітьми та військових, на премію не заслуговує", — каже Інна Микитченко.

Переселенців не заселять задля зиску?

З початком бойових дій, в Черкасах з’явилося багато вимушених переселенців. Мешканці гуртожитка просили місцеву владу дозволити проживати переміщеним особам у вільних кімнатах, адже багато людей мешкають в школах та садочках, сплять в спортзалах на матах.

" Ми оббивали всі пороги, щоб люди жили в нашому гуртожитку. Ми добилися, щоб гуртожиток з’явився в списках для переселенців. Але потім його звідти викреслили, через начебто аварійний стан, який не хоче усунути балансоутримувач. Наголошуючи, що треба лише поміняти проводку. Хоча насправді, пожежна сигналізація в неналежному стані, Також відсутні вогнегасники і інструкції.

При цьому старі садочки, які також в аварійному стані, ремонтують та заселяють туди людей. Чому ж не заселити до нашого гуртожитку переміщених осіб? Питання відкрите", — зазначає Інна Микитченко.

Жінка та її сусіди по гуртожитку будуть боротися за свої права до перемоги, бо вірять в справедливість суду.