Кличко заявив про часткову евакуацію з Києва, куди їхати людям та про що мовчить влада

Поки кияни сидять без електрики та опалення, мер столиці В. Кличко знову заявив, про евакуацію населення. На його думку, це може бути тимчасовий переїзд людей окремих категорій до передмістя, туди, де можуть бути сервіси. В свою чергу журналісти i-ua.tv вирішили розібратися, що робити в разі блекауту та як та куди дійсно можна виїхати киянам.

Часткова евакуація киян
Часткова евакуація киян

Київ на межі катастрофи чи це залякування киян

Київ з початку повномасштабного вторгнення рф прийняв тисячі українців. Проте вже взимку під час морозів ВПО разом з мільйонами мешканців міста та жителями передмість можуть без світла та тепла замерзнути у власних оселях. Адже росіяни ракетними обстрілами руйнують енергетичну інфраструктуру міста. До речі, за прогнозом, Міноборони Австрії Україна може повністю поринути в темряву.

В свою чергу міська влада, зокрема, мер Києва В. Кличко запевнив, що столиці поки не потрібна евакуація. Проте він заявив, що містянам треба готуватися до складних місяців. Однак, після ракетної атаки, яка відбулася 23 листопада мешканці столиці та передмістя кілька діб були без світла та води. Тож кияни на собі відчули блекаут.

В свою чергу, за словами міністра енергетики 2005−2006 років Івана Плачкова, було 5 потужних ударів по енергоструктурі України. Тому ситуація критична.

Його слова підтверджує В. Кличко. Який каже, що під час ракетного обстрілу постраждали важливі енергетичні об’єкти, не тільки у Києві, а і у різних куточках країни і в столиці також.

«І це не могло пройти безслідно. Адже Київ є частиною державної енергосистеми», — каже мер.

Тому за його словами, енергетикам довелося вдатися до екстрених відключень світла. Також в місті було призупинене водопостачання. Також кияни залишилися без тепла.

Завдяки зусиллям енергетиків, електропостачання було відновлено повністю, але через дефіцит у загальноукраїнській енергомережі в столиці досі діють екстрені відключення світла.

Мер підкреслив, що комунальники та енергетики працюють цілодобово, щоб повернути Київ до нормального життя.

Тому киян просять подбати про запас технічної та питної води, запаси їжі, яку можна приготувати чи споживати без електроенергії̈, теплий одяг, заряджені телефони та павербанки.

Чи врятують пункти незламності та чому вони не працюють

В соцмережах розгорівся скандал, про те що, київська влада в питанні підготовки до існування столиці в умовах блекауту перекладає всі питання на лікарів

Зокрема, директор департаменту охорони здоров'я КМДА Валентина Гінзбург вимагає від головних лікарів столичних лікарень оперативно підготувати медзаклади до тижневого існування без світла, води та тепла. При цьому Гінзбург окремо підкреслює що все це — головний біль лікарень, бо вони окремі юридичні особи.

Виникає питання. Як комунальні лікарі мають самі готуватись до існування в умовах війни? А де головним лікарям це взяти та за які гроші купувати, і головне де? Тому в мережі кияни обурені, а чим займалися в КМДА до 25 листопада. Про блекаут знали ще влітку. Однак не подбали про безпеку лікарень.

І до речі, багато киян пишуть про те, що підготовка пунктів незламності в місті відбувається таким самим чином. Директорам навчальних закладів кажуть, що треба створювати все власними силами.

В мерії всі звинувачення відкидають.

Зокрема, мер столиці В. Кличко каже, що він робить все, щоб кияни зрозуміли, що їх в біді не залишить. Але чи так це насправді? Так звані «пункти незламності», які запрацювали далеко не усюди, за наказом президента Зеленського, поки не рятують ситуацію.

За це почали критикувати мера В. Кличка Слуги народу. А він відкинув всі звинувачення. В свою чергу, Кличко заявив, що це політичне переслідування та маніпулювання.

Мер розповів ЗМІ, що місто готується до зими. Наголосивши про те, що в столиці знаходиться понад три мільйони мешканців. І після кожного прильоту російських ракет наслідки на собі відчувають тисячі людей. Тобто споживачі залишаються без світла, опалення та води. Все намагаються відновити. Проте за словами Кличка, все залежить не тільки від Києва.

Щоб люди змогли отримати необхідні послуги — в Києві вже відкрили понад чотириста пунктів обігріву. Їх можна знайти на мапі, яка є в інтернеті. Там люди зможуть отримати різні послуги. Наприклад, погрітися, зарядити телефон, зробити гарячий напій. Є також і інтернет-зв'язок та довідки. В місті продовжують їх відкривати та налагоджувати їх роботу. Також в планах відкриття нових пунктів обігріву.

«На випадок надзвичайної ситуації розгорнемо ще понад сто до цих що вже є. Також є п’ятсот генераторів для роботи цих пунктів. Також будуть ще дванадцять пересувних модульних котелень. Вони будуть функціонувати біля пунктів обігріву. Депутати від партії влади в обличчя кажуть, що все гаразд з пунктами, а потім кажуть, що все погано», — коментує В. Кличко.

При цьому, в соцмережах кияни нарікають, що дійсно багато пунктів обігріву, які зазначені на картах просто не працюють. Це обурює багато киян. Також багато людей скаржаться на те, що такі пункти не зробили у метро.

Мерія просить киян на екстрений випадок заздалегідь дізнатися, де знаходиться найближчий пункт обігріву у кожному з районів міста. Так зробили мешканці вул. Тростянецької у Дарницькому районі, прийшли до школи, яка вказана, як пункт незламності. Але виявилося, що його насправді там немає.

Крім того, місцева влада обіцяє, що всі лікарні, дитсадки, навчальні заклади, мають облаштувати електрогенераторами. А ось хто саме це має зробити. Виникає питання.

При цьому, місцева влада наголошує, що в столиці вже зробили необхідний запас палива, щоб комунальний транспорт, швидкі та лікарні працювали.

Куди виїжджати?

За словами мера, місто готується до повного блекауту. Зауваживши, що всі структури роблять все для того, щоб не допустити цього. Тобто повного відключення світла та опалення, а також припинення водопостачання на кілька днів чи тижнів.

При цьому в ЗМІ почали писати, що розглядається можливість часткової евакуації.

В мерії наголошують — кияни повинні бути готовими до різних сценаріїв, в тому числі і до поганих. Проте повної евакуації не буде.

«Можливо, евакуація буде часткова», — каже В. Кличко.

Місцева влада каже про тимчасовий переїзд людей. Тобто це мають бути населені пункти у сільській місцевості, де є доступ до питної води та пічне опалення. Це необхідний крок, якщо в місті довгий час не буде світла та тепла.

Зокрема, мер столиці В. Кличко каже, що він робить все, щоб кияни зрозуміли, що їх в біді не залишить. Але чи так це насправді?

В свою чергу експерти радять вже шукати варіанти, куди можна виїхати на час повної темряви. Наприклад, за кордон чи до знайомих з пічним опаленням. А у кого є можливість — запасатися паливом та генераторами. А у кого ні, сподіватися лише на себе.

Рекомендовані публікації