Чому в Димері на Київщині досі не встановили пам’ятник Героям Небесної Сотні?

У Димері в Київській області Благодійний фонд «Пам'яті Небесної Сотні» планував встановити пам’ятник Героям Небесної Сотні на честь загиблого Володимира Кіщука. Однак місцева влада досі не поставила монумент, незважаючи на вже збудований фундамент і висаджений сквер.

План пам'ятника Героям Небесної Сотні в Димері на Київщині
План пам'ятника Героям Небесної Сотні в Димері на Київщині

Про це повідомив голова БФ, бойовий офіцер Національної гвардії України Андрій Павленко телеканалу I-UA.tv.

Благодійний фонд «Пам'яті Небесної Сотні», заснований у 2014 році, займається встановленням кожному Герою Небесної Сотні пам'ятника на малій Батьківщині. 18 лютого 2014 року на Майдані загинув Володимир Кіщук, житель селища Димер на Київщині. 18 лютого 2015 року на території місцевої гімназії встановили меморіальну дошку на його честь.

За 6 років Андрій Павленко домовився з колишнім селищним головою Леонідом Кучерявим про встановлення стели на честь Героя, ба більше про виділення коштів на цей пам'ятник. Раніше I-UA.tv писав про це. Тоді матеріал отримав резонанс серед місцевого населення, але за 2 роки ситуація не змінилася.

«Леонід Кучерявий отримав інсульт, тому було обрано нового селищного голову — Володимира Підкурганного. Разом з тим я вже потихеньку за свої кошти робив пам'ятник. У Димері вже був зроблений фундамент, сам пам'ятник, висаджений сквер з рідкісними австрійським бузком, як ми й домовлялися з колишнім головою. Залишалося встановити пам'ятник», — згадує голова Благодійного фонду.

Своїм коштом Павленко з командою зробив монумент, а з місцевою владою домовився про поступове повернення грошей. На створення пам'ятника пішло близько 400 тисяч гривень.

Процес створення стели
Процес створення стели

«Фундамент стоїть, ми запланували відкриття, уже навіть наш владика Епіфаній знав про це. Потім якась фракція підняла галас, що ми нібито грабуємо село, вимагаємо грошей, то селищний голова „спригнув“ з теми. І ми не відкрили пам'ятник до Дня гідності, 20 лютого 2021 року, як і планували», — розповідає він.

Монумент був у цеху в Димері під час початку повномасштабного вторгнення, але вже в серпні 2022 року Благодійний фонд перевіз його до Запоріжжя, оскільки в Димері його так і не встановили. Пам'ятник «Честі і гідності», присвячений Героям Небесної Сотні, відкрили на День Незалежності України. На стелі викарбувані імена та прізвища загиблих під час Революції Гідності.

Пам'ятник Героям Небесної Сотні в Запоріжжі
Пам'ятник Героям Небесної Сотні в Запоріжжі

За рік, 29 серпня, у Покровську на Донеччині в День вшанування всіх загиблих відкрили ще один пам'ятник Героям Небесної Сотні.

«Пам'ятники Небесної Сотні — це наша ідентичність, це пам'ятники сучасним Героям, які були першими добровольцями. Влада має сама це робити. 10 років від Дня Гідності пройшло. Цього разу зробили пам'ятник у прифронтовому Покровську, що за 15 км від лінії зіткнення. Тобто там „на часі“ робити це, а в Димері, у глибокому тилу, виходить, що це нікому не потрібно», — каже Павленко.

Наразі в Димері є фундамент під пам'ятник і сквер навколо нього, лишається зробити та встановити сам монумент. Але місцева влада не йде на співпрацю, каже голова БФ.

Процес будівництва фундаменту під пам'ятник
Процес будівництва фундаменту під пам'ятник

Селищний голова Володимир Підкурганний у коментарі телеканалу I-UA.tv повідомив, що встановлення планується, але не за рахунок місцевого бюджету.

«Зараз у нас мова йде про підготовку монтажу меморіалу загиблим не лише Героям Небесної Сотні (він у нас, до речі, один). У нас є і меморіальна дошка стосовно нього. Готуємо меморіал усім загиблим. Це не буде фінансуватися за рахунок бюджету. Зараз іде війна в нас, ми будемо альтернативні джерела шукати. Шукаємо. І відомо, звідки це буде фінансуватися, але не за бюджетні кошти», — сказав він.

Меморіальна дошка на будинку, де жив Володимир Кіщук. Селище Димер на Київщині
Меморіальна дошка на будинку, де жив Володимир Кіщук. Селище Димер на Київщині

Павленко підкреслює, що Благодійний фонд готовий зробити нову стелу для Димера безкоштовно, кошти необхідні лише для закупівлі матеріалів. Він вважає, що встановлювати пам'ятники Героям Небесної Сотні саме «на часі», це обов'язок місцевої влади.

«Ми хочемо зробити ще один пам’ятник для Димера, ми можемо це зробити прямо в нашій частині силами військових. Є фундамент, є сквер, але монумента досі немає. А цього року вже десята річниця від Революції Гідності, тому кожному Герою треба поставити пам'ятник, бо Україна має на когось рівнятися. Пам'ятник — це монументальне мистецтво, а монументальне мистецтво — це обличчя держави. Це аксіома. Про це знають у всьому світі. Які пам'ятники в країні, такі і люди, така і нація, такий і дух країни. У нас буде десята річниця Революції Гідності і запланований пам'ятник має стояти, незважаючи ні на що», — підкреслив голова БФ.