Спалах гепатиту A: чи пошириться вірус на інші регіони України?

У Вінницькій області 25 жовтня оголосили надзвичайну ситуацію через спалах гепатиту А. Також поодинокі випадки були зафіксовані в інших областях України. Однак 8 листопада спалах хвороби на Вінниччині вдалося локалізувати.

Спалах гепатиту A: чи пошириться вірус на інші регіони України?
Спалах гепатиту A: чи пошириться вірус на інші регіони України?

Про те, що таке гепатит A, як перебігає хвороба, які симптоми має та чи можна вакцинуватися проти неї, поговорили з Тетяною Котелевською, кандидатом медичних наук, доцентом кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією Полтавського державного медичного університету.

Гепатит A

Гепатит A — це запальне захворювання печінки, що викликається вірусом гепатиту A. У переважної більшості пацієнтів має безсимптомний чи легкий перебіг, вражає, як правило, дітей і людей молодого віку. Передача вірусу відбувається внаслідок вживання заражених продуктів харчування та води або за безпосереднього контакту з інфікованою особою. Майже в усіх пацієнтів з гепатитом A досягається повне одужання та формується довічний імунітет. Ризик зараження вірусом виникає в умовах відсутності безпечного водопостачання, у поганих санітарно-гігієнічних умовах і при недотриманні правил гігієни.

Люди старшого покоління пам'ятають це захворювання як хворобу Боткіна. Цей термін вживали виключно за часів радянської медицини. Хоча офіційна назва хвороби до відкриття вірусу гепатиту A була «інфекційний гепатит». Також раніше в народі його називали «жовтухою».

Спалах гепатиту A на Вінниччині

24 жовтня у Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту A в одному з районів міста. 31 жовтня його визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області.

Станом на вечір 5 листопада кількість випадків захворювання на вірусний гепатит A в області зросла до 280. Лабораторно підтверджено було 245 випадків.

Згодом випадки захворювання почали з'являтися в інших областях: Тернопільській, Закарпатській, Дніпропетровській, Івано-Франківській. Але 6 листопада МОЗ повідомило, що спалах гепатиту A зафіксовано лише у Вінницькій області, в інших регіонах — поодинокі випадки захворювання.

У Міністерстві наголосили, що кожен випадок окремо розслідують фахівці Центрів контролю та профілактики хвороб — вивчають джерело зараження, проводять аналіз контактного кола осіб, хто міг бути «переносником» вірусу або потенційно може бути інфікованим, а також визначають найбільш імовірний шлях передачі гепатиту.

За результатами епідрозслідувань не встановлено епідеміологічного зв’язку між випадками захворювання на вірусний гепатит A в різних областях, заявили у відомстві.

8 листопада спалах гепатиту A у Вінницькій області вдалося локалізувати. З'являються нові випадки, але вони виявляються проактивно — шляхом обстеження контактних осіб або в родинних колах.

Чи є ризик спалаху гепатиту A в інших регіонах?

Тетяна Котелевська зауважила, що таку ймовірність відкидати не треба, адже гепатит A належить до кишкової групи захворювань, відтак легко передається від людини до людини та може розповсюдитись на інші території. Зважаючи на швидке поширення гепатиту A у Вінницькій області, за її словами, маємо справу з водним спалахом, хоча й досі не виявлена його першопричина.

«Вірус гепатиту A присутній у всьому світі як у вигляді поодиноких випадків, так і у вигляді епідемій. Як правило, епідемії, спричинені зараженням продуктів харчування або питної води, можуть мати вибуховий або затяжний характер впродовж декількох місяців», — пояснила вона.

Лікар-інфекціоніст додала, що вірус гепатиту A довго зберігається в навколишньому середовищі та може залишатися життєздатним навіть після процесів обробки харчових продуктів.

«У той же час, слід заспокоїти населення країни. Гепатит A не нова інфекція для нас, і протягом життя ми декілька разів зустрічаємося з цим збудником. Уся справа в тому, що більшість людей (70−90%) інфікується вірусом гепатиту A в дитячому віці до досягнення 10 років, найчастіше в безжовтяничній формі. Зміна поколінь, а це приблизно 7−10 років, створює прошарок дітей, що не хворіли на гепатит А. Тому вірус з певною періодичністю активізується, і з'являються нові випадки захворювання. Тобто умовно можна сказати — відбувається природна імунізація населення. При цьому офіційні цифри захворюваності на гепатит A далекі від реальної ситуації, і більшість із нас не здогадуються, що хворіли на гепатит А. Лише виявлення специфічних маркерів гепатиту A в крові може показати про перенесене захворювання в минулому», — сказала Котелевська.

Однак слід зазначити, що більшість інфекційних захворювань мають тенденцію до зміни перебігу. Це не оминуло й гепатит A, підкреслила вона. Зокрема, останнім часом у науковій літературі все частіше з'являються дописи про «старіння гепатиту A». Науковці відмічають, що з часом антитіла до цього вірусу, отримані в дитинстві, зникають і людина може повторно захворіти.

«З власного досвіду скажу, що у 2018 році в Полтавській області був спалах гепатиту A та більшість пацієнтів були старше 40−50 років, чого раніше ми не спостерігали у своєму регіоні. Тому це питання потребує подальшого вивчення. А говорити сьогодні, що гепатит A — виключно хвороба дитячого віку, не є коректним», — сказала лікар-інфекціоніст.

Статистика захворюваності на гепатит А в Україні, 2019 рік
Статистика захворюваності на гепатит А в Україні, 2019 рік

Поширення гепатиту A

Гепатит A — типова кишкова інфекція з фекально-оральним шляхом передачі. «Вхідними воротами» для вірусу є шлунково-кишковий тракт, зокрема ротова порожнина. Загалом існує три механізми передачі захворювання:

  • водний (з ним найчастіше пов'язані спалахи);
  • харчовий (частіше поодинокі чи локальні захворювання в родинах, колективах тощо);
  • прямий контактний (поодинокі випадки — при безпосередньому тісному контакті з хворим).

«Якщо вірус потрапляє у воду, то, звичайно, це все масштабується з високою швидкістю та набуває найбільшої небезпеки. Тому що потрапляння вірусу у воду робить спалах важкоконтрольованим. Якщо інфікування відбувається через забруднену їжу, то ліквідувати спалах можливо в короткі терміни. Як правило, захворювання обмежується локальними випадками. Ще один шлях передачі — контактний — при безпосередньому контакті з інфікованим. Зазвичай це родинні випадки гепатиту А. Слід відмітити, що вірус відноситься до ентеровірусів, та у великій кількості виділяється із калом. Тому існує ще один шлях передачі, про який не дуже люблять говорити, — це статевий шлях, а саме при орально-анальному сексі І не забуваємо, що факторами перенесення інфекції також можуть бути мухи, які на своїх лапках здатні переносити вірус на тривалі відстані. У такому випадку знайти джерело інфекції буде неможливо», — сказала Котелевська.

Симптоми гепатиту А

Інкубаційний період (від моменту зараження до перших симптомів) при гепатиті A складає від 2 тижнів до 45 днів. Більшість пацієнтів має безжовтяничну форму захворювання. За статистикою, при гепатиті A на 1 хворого з жовтяницею припадає 8−10 без неї.

Першими проявами хвороби є нетипові симптоми:

  • грипоподібний синдром: підвищення температури тіла до 38−39°C, біль у горлі, кашель, слабкість;
  • диспепсичний синдром: блювання, пронос, біль у животі, відсутність апетиту;
  • астенічний синдром: слабкість, втомлюваність, головний біль, зниження працездатності.

Рідше буває висипка на шкірі тулуба та кінцівок чи біль у суглобах. Це так звані прояви переджовтяничного періоду. Саме тоді пацієнт відвідує медичні заклади, продовжує працювати та активно виділяє вірус у зовнішнє середовище.

Вищевказані симптоми тривають до двох тижнів, а потім настає полегшення, тоді пацієнт помічає у себе:

  • потемніння сечі (колір пива);
  • знебарвлення калу (колір білої глини);
  • пожовтіння склер і шкіри;
  • збільшення печінки та селезінки.

«Жовтяниця є провідним симптомом гепатиту А. Виникає вона внаслідок порушення відтоку жовчі у зв'язку із запальними процесами в печінці. Але за відсутністю цієї типової ознаки гепатит в окремих випадках можна запідозрити по підвищенню рівня печінкових трансаміназ у біохімічному аналізі крові та по виявленню специфічних маркерів гепатиту A (антигену вірусу в калі та антитіла класу IgM у крові)», — пояснила кандидат медичних наук.

Що робити людині, якщо вона контактувала з хворим на гепатит A?

Якщо в родині чи серед близького оточення виявляють хворого на гепатит A, зазвичай проводять протиепідемічні заходи:

  • виконується дезінфекція в помешканні;
  • хворого госпіталізують чи ізолюють (якщо легкий перебіг або немає можливості госпіталізувати);
  • виявляється коло контактних осіб, за якими проводять спостереження.

Пацієнт найбільш заразний в останні декілька днів переджовтяничного періоду та перші дні жовтяниці. Саме в цей час виділяється найбільша кількість вірусу.

Усі контактні особи повинні спостерігатися упродовж 35 днів у сімейного лікаря та інфекціоніста за місцем проживання. Також Котелевська радить слідувати наступним рекомендаціям:

  • перебувати в ізоляційному режимі;
  • намагатися не відвідувати громадські місця;
  • проводити щоденне ранкове та вечірнє температурне вимірювання;
  • слідкувати за кольором сечі та склерами очей;
  • оглядатися лікарем раз на тиждень;
  • робити скринінгове обстеження на гепатит A — біохімічний аналіз крові та антиген вірусу гепатиту A в калі.

Як уберегтися?

Щоб уникнути ризику захворювання гепатиту A, слід дотримуватися простих правил, зокрема:

  1. Обов`язково мийте руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.
  2. Використовуйте чисту воду, якщо якість води сумнівна — перед вживанням кип’ятіть її впродовж 10 хвилин, а потім дайте їй відстоятися.
  3. Ретельно мийте овочі та фрукти перед вживанням.
  4. Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.
  5. У закладах громадського харчування купуйте їжу, що пройшла термічну обробку.
  6. Відмовтеся від самолікування. Лише лікар може підтвердити діагноз гепатиту A та надати рекомендації щодо лікування.

Крім того, у багатьох країнах світу гепатит A є керованою інфекцією, що передбачає одноразове введення високоефективної вакцини дітям. Існує два види щеплення: моновакцина — «Хаврикс» (проти гепатиту A) та подвійна вакцина — «Твінрикс» (проти гепатитів A і В).

В український календар щеплень ці вакцини проти гепатиту A не входить як обов'язкові, але є рекомендованими, додала Котелевська.