В Києві через забудову та ґрунтові води можуть бути жертви в метро — Анатолій Фролов

В Києві 8 грудня закрили кілька станції метро у зв’язку з терміновим ремонтом на перегінному тунелі між станціями «Деміївська» та «Либідська. Вже після цієї аварії, 17 грудня, кияни побачили просідання ґрунту поблизу станції метро «Деміївська» і однойменного ринку. Наскільки це небезпечно, які можуть бути наслідки, що робити та хто винен, розбиралися журналісти разом з архітектором, головою київського відділення УТОПІК Анатолієм Фроловим.

Деміївський ринок йде під землю?
Деміївський ринок йде під землю?

— Що насправді відбувається з метро Деміївська і які наслідки можуть бути?

Проблема Києва в тому, що в місті специфічні просадочні ґрунти. При намоканні вони змінюють свою форму. Вони стають дуже м’які. Що це означає для метрополітену — йде труба, яка знаходиться в піщаному чи гранітному ґрунті. Якщо труба опиняється у м’якому тісті, то це дає можливість їй рухатися. В нас те ж саме відбувається з ґрунтами.

До речі, по документах та літописам на місці Деміївського ринку було торжище. Крім нього там нічого не планувалося робити. Однак на місці ринку Степан Чернівецький хотів будувати 3 висотки. Після чого місто мало зробити археологічні дослідження. Адже це історичне середовище. Однак міська влада не взяла цю археологію під контроль. Це дуже проблематично.

Якщо згадати станцію метро Либідська, то до залізниці там стояли великі холодильники. Сьогодні ж там ведеться потужна та сильна забудова. Побудували великий торговельний об’єкт на місці пам’ятки сучасної архітектури. Крім того, на місці забудови забили біля 30 великих свай. Їх вбивали в ґрунт, що дало поштовх руху в ґрунтах.

Також там знаходиться річка Либідь, яку просто взяли та закатали в бетон. Що там робиться на сьогодні важко сказати. Треба буде підіймати бетон та відкривати річку та дивитися, що трапилося. Через те, що їздять поїзди метро йдуть зрушення у ґрунті. Через це з’являються тріщини куди йде вода. Тому це дуже велика проблема.

— Як вирити ситуацію з Деміївським ринком?

Там важко забрати ґрунти чи щось зробити. Висновки мають надати геологи. Тобто вони мають сказати, що можна зробити, щоб закріпити цей ґрунт.

— Яка ситуація зі станцією метро Поштова площа?

— Там дуже великі проблеми, але стосується не всього метрополітену, а навколо підземки. Зокрема, коли робили реконструкцію Поштової площі та будували ТРЦ. Зараз його закинули. Ніхто не довів це до кінця. Крім того, йде вода з Володимирської гірки. Вона мала заходити у відповідні резервуари, з яких потім би викачували воду. Наразі резервуари є, вода йде, але слідчий, що займався корупційними діями чиновників, відключив електрику на цьому об’єкті. Вода в метро прибуває. Поки вона не перейшла межі. Якщо ж це станеться, то можуть бути жертви на Поштовій площі.

Далі йде Контрактова площа, на якій знаходиться Гостинний двір — пам’ятка містобудування, яка переходила з рук в руки та загубилася між кабінетами чиновників. Зараз ним опікується заповідник Софія Київська. Через забудову біля Гостинного двору, є проломи у ґрунті, і до метро потрапляє волога. Тому там теж може виникнути аварія прямо біля станції Контрактова площа. Нагадаю, що коли будували підземку від Хрещатика до Оболоні, то через Поділ просто прорізали ґрунтові води, які проходили з гір повз будинків до Дніпра. Після появи метрополітену відбулося перекривання потоків води. Після чого більша частина підвалів у будинках на Подолі, яка ближча до гір, була затоплена. Тому рано чи пізно це також може вибухнути.

— В ЗМІ говорять про проблеми зі станцією метро Почайна. Там також може бути аварія?

Кияни, що їдуть метрополітеном від станції Шевченко до Почайни, можуть відчути, що вагон нахиляється трошки вліво. Така ситуація виникла через недосконалі роботи метробуду. На цій ділянці проходять кабелі та часто з’являється вода, в результаті чого виникає замикання. Тому рух поїздів зупинявся на певний час. Наразі зменшується виділення бюджетних коштів на деякі першочергові дії.

— Чи треба закривати станцію Почайна?

-Я б цього не робив. Якщо перекрити рух від Почтової і до Почайни, то місту буде гаплик. Все повинно вчасно контролюватися, щоб виправити ситуацію.

— Тобто все, що зараз відбувається зі столичним метро є провиною київських чиновників?

Для того, щоб обвинувачувати когось, потрібні дослідження по Поштовій площі та іншим проблемним станціям метро. Ми не можемо обвинувачувати конкретно мера Кличка. Адже в нього є заступники, у яких є департаменти, які мають контролювати ситуацію з метрополітеном. Нам треба розібратися, хто винен в тому, що потік води може піти у метро. Це найстрашніше для метрополітену. Тому на рівні Кабміну має бути зроблена комісія спеціалістів. Київ вже не справляється з цим питанням. Ніхто не приділяв уваги проблемам метрополітену. Для міста робилося недостатньо. Адже в Києві повністю відсутній контроль. Немає інспекторів. На це не закладено кошти, а чиновники кожен на себе тягне простирадло. Вони намагаються зробити організацію, яка б була під департаментом благоустрою і буде все контролювати. Однак, якщо там будуть працювати не спеціалісти, без фаху, то це нічого не дасть. Адже у персоналу має бути фах з охорони спадщини, з екології, таких людей треба готувати. Не варто забувати, що у нас йде війна. Якщо туди поставити молодих хлопців, то через 2−5 місяців їм треба буде йти воювати. А спеціалістів дівчат в інженерії не дуже багато. Одне питання тягне за собою багато інших. Тому треба наводити лад в місті. Для цього Кабмін має зробити комісію, яка б допомогла бригаді Кличка прийняти правильне рішення.

— Що ви маєте на увазі?

Головна проблема в тому, що в Києві немає генплану. Точніше він є, однак в генплан не вносили жодних змін з 2008 року. Всі новобудови, які є в місті з 2008 року є незаконними. На жаль, генплан в столиці не працює. Все що роблять забудовники — незаконні дії чиновників та забудовників.