Нарада в АМКУ

22.11.2017 в Антимонопольному комітеті України відбулася робоча нарада з обговорення проблемних питань щодо отримання операторами телекомунікацій від АМКУ та його територіальних відділень специфічних вимог про надання інформації.

Нарада в АМКУ

22.11.2017 в Антимонопольному комітеті України відбулася робоча нарада з обговорення проблемних питань щодо отримання операторами телекомунікацій від АМКУ та його територіальних відділень специфічних вимог про надання інформації.

Учасники заходу висловили стурбованість безпрецедентними діями АМКУ, пов’язаними з витребуванням від операторів інформації, яка захищається 31 та 32 статтями Конституції, без відповідних рішень суду. Це стосується вимог надання інформації та копій документів щодо окремих абонентів зв’язку, зокрема: типів з’єднань; дати, часу та тривалості з’єднання; наявності контрактної угоди та відомостей про абонента, IP-адрес, інформації конкретних телефонних розмов тощо.

Нарада в АМКУ
Нарада в АМКУ
Нарада в АМКУ
Нарада в АМКУ

При цьому посадові особи АМКУ, що підписують запити, обґрунтовують право на отримання такої інформації статтями 7, 17, 22 та 221 Закону України «Про Антимонопольний комітет України» та погрожують за невиконання вимоги штрафами.

Представники операторів, громадських організацій, НКРЗІ та СБУ одностайно висловилися щодо неправомірних дій АМКУ, які ставлять в неоднозначну позицію керівництво операторів.

З одного боку — надання таких даних тягне на їх кримінальну відповідальність, і прецеденти засудження конкретних осіб до реальних строків покарання були представлені на нараді, з другого боку — не надання інформації призведе до величезних штрафів.

Учасники заходу наголосили на необхідність врахування АМКУ у своїй роботі не тільки вимог Закону про АМКУ, а й положень Конституції, відповідні позиції Конституційного та Верховного Судів, роз’яснень різних судових інфстанцій, КПК тощо, та не перевищувати повноваження, визначені законодавством. За інформацією одного з доповідачів оператора мобільного зв’язку, за 2017 рік кількість запитів різноманітних правоохоронних органів та АМКУ за цією тематикою збільшилося по їх компанії до 40 тисяч, тоді як у 2016 році їх було 26 тисяч.

Присутні рекомендували АМКУ розібратися з ситуацією та усунути можливість застосування розбіжностей законодавства, які можуть привести до кримінальної відповідальності суб’єктів господарювання за розголошення інформації (а тільки так можна коментувати надання без рішень суду інформації про громадян, що захищається Конституцією), та порушать Конституційні права громадян, а також наголосили на тому, що персональні дані та захищені відомості про громадян не входять до їх повноважень.

Також представники операторів запропонували АМКУ провести додаткову зустріч, після визначення Комітетом власної позиції з вищезазначених питань.

Нарада в АМКУ
Нарада в АМКУ
Нарада в АМКУ
Нарада в АМКУ
Нарада в АМКУ
Нарада в АМКУ