Засідання Координаційної ради з питань розвитку цифрової економіки та суспільства України

У четвер, 24 січня, відбулося чергове засідання Координаційної ради з питань розвитку цифрової економіки та суспільства України.

Засідання Координаційної ради з питань розвитку цифрової економіки та суспільства України

У четвер, 24 січня, відбулося чергове засідання Координаційної ради з питань розвитку цифрової економіки та суспільства України.

Під час заходу обговорили пріоритетні питання щодо побудови цифрової економіки в Україні, а саме:

Концепцію та структура проекту закону «Про цифрову економіку України»;

Цифрову інфраструктуру (Широкосмуговий доступ до інтернету);

Концепцію розвитку безготівкових розрахунків в Україні (Програма «Cashless Economy»);

Цифровий розвиток регіонів та участь України у Програмі Європейського Союзу — EU4Digital.

Низку гострих питань підняли експерти ринку.

Зокрема, щодо відсутності цілісної системи законодавчого забезпечення та намагання прийняти законопроекти, зокрема про електронні комунікації, які маючи політичну складову та невідповідність Конституційним приписам та законодавству ЄС, можуть завдати шкоди державі в цілому.

Було наголошено на відсутність відповідальності чиновників, депутатів усіх рівнів, органів влади та місцевого самоврядування за не виконання Законів України, що ставить під сумнів усю правову систему України. Кричущі приклади свавілля КМДА та Київради, які до цього часу не привели свої акти до вимог Закону України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж», не бажання виконувати Закон, зокрема комунальними підприємствами Києва («Київавтошляхміст», КЖСЕ та інші), які надають доступ до інфраструктури на власний розсуд, стали підставою для внесення інформації до протоколу Координаційної ради для подальшого реагування з боку Уряду.

Також було зазначено, що наявні можливості ринку, рівень проникнення Інтернет технологій та подальші кроки, що направлені на вдосконалення цифровізації, зустрічає великий спротив державного апарату. І це зрозуміло, бо електронні технології зводять нанівець їх годівницю та корупційні схеми, які вони напрацьовували роками.

Не залишає чиновників і побоювання приватності в Інтернеті, з якої випливає нереалізоване на цей час бажання встановлення тотального контролю над користувачами, наприклад при підключенні WI-FI в громадських місцях.

Були пропозиції і до конкретних цифр програмних документів та термінології. Зокрема вони стосувалися об‘єму тимчасово окупованих територій і нейтральності технологій в частині мобільного (3 та 4 G) доступу, відсутності у законодавстві терміну ШСД, питань рівнів прийняття рішень щодо визначення швидкостей для процесів навчання або телемедицини, технічної політики тощо.

Не залишилася без уваги пропозиція залучити експертів громадських рад при Мінекономрозвитку та Державної регуляторної служби при опрацюванні питань впровадження безготівкових розрахунків в Україні, тощо.

За результатами обговорень учасники заходу домовились про конструктивну співпрацю націлену на спільну реалізацію Концепції та плану цифровізації країни, які було схвалено Урядом в січні 2018 року.

ФОТО дивитись ТУТ.