Что дальше, Дава?.. Что дальше…

26 лютого 2019 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку.

26 лютого 2019 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку.

Головним питанням розгляду засідання стало питання виконання органами державної влади та місцевого самоврядування вимог Закон України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж» № 1834-VІІІ (ситуація у місті Миколаєві та у столиці України місті Києві).

Что дальше, Дава?.. Что дальше?...
Что дальше, Дава?.. Что дальше?...

Підставою розгляду стало те, що незважаючи на майже дворічну дію цього Закону, який визначає правові, економічні та організаційні засади забезпечення доступу, для розташування технічних засобів телекомунікацій з метою забезпечення розвитку інформаційного суспільства в Україні, прийняття Урядом у 2018 році відповідних Правил надання доступу до інфраструктури, а також прийняття відповідними Міністерствами та НКРЗІ Методик визначення плати за доступ до елементів інфраструктури, окремі власники інфраструктури об’єктів доступу не бажають виконувати вимоги вищезазначеного законодавства про доступ.

Что дальше, Дава?.. Что дальше?...
Что дальше, Дава?.. Что дальше?...

Так, у Миколаєві повністю заблокована можливість укласти договори мобільними операторами, а у Києві Комунальне підприємство «Київавтошляхміст» направило своїм контрагентам, з якими укладено договори про використання каналу у телефонній каналізації, зокрема по Південному мосту м. Київ, повідомлення про відмову в пролонгації діючих договорів на 2019 рік та про бажання укладення договору про надання послуг з технічного обслуговування мережевих (кабельних) каналів та місць розміщення кабелів. Крім того, КП «Київавтошляхміст» поінформувала, якщо їх новація не будуть прийняті, КП залишає за собою право демонтувати кабелі, вже прокладені по елементах інфраструктури мостів.

Усі спроби вирішити питання з доступу у правовому руслі, зокрема через досудове вирішення питання (проведення двосторонніх консультацій та переговорів), позитивного рішення не достигли.

Что дальше, Дава?.. Что дальше?...
Что дальше, Дава?.. Что дальше?...

Відповідачами від Миколаєва та Києва були начальник управління комунального майна Миколаївської міської ради Мкртчян Мкртич Самвелович та заступник голови Київської міської державної адміністрації Слончак Володимир Вікторович. Доречи, керівник КП «Київавтошляхміст» на засідання не з’явився, хоча був поінформований секретаріатом Комітету.

Представники Миколаєва та Києва так і не змогли відповісти, чому за майже два роки органи місцевого самоврядування не змогли прийняти визначені Законом рішення.

Что дальше, Дава?.. Что дальше?...
Что дальше, Дава?.. Что дальше?...

М.Мкртчан повідомив присутніх про політичну та корупційну складову прийняття рішень у Миколаєві, а також висловив позицію, що вирішення питання можливе тільки через введення у місті надзвичайного стану?!

В.Слончак про готовність вирішити питання та проведення 1 березня спільної з представниками телекомунікаційного бізнесу наради, проте станом на кінець 28 лютого запрошень на цю нараду або оголошення на сайті КМДА так і не здійснено. І не дивно, бо піврічне попереднє листування з Київрадою, КМДА та КП, питання не віришили.

Что дальше, Дава?.. Что дальше?...
Что дальше, Дава?.. Что дальше?...

По суті розгляд питання так ні чим не закінчився, при цьому більшість членів Комітету взагалі проігнорували засідання.

Результат заходу можна висловити словами кіногероя знаменитої кінострічки: Что дальше, Дава?.. Что дальше?...

Запис трансляції можна подивитися ТУТ.