Звітність операторів, провайдерів телекомунікацій

24 березня відбулося третє засідання міжвідомчої робочої групи з питань удосконалення організації та порядку збору інформації щодо діяльності операторів, провайдерів телекомунікацій.

Звітність операторів, провайдерів телекомунікацій

24 березня відбулося третє засідання міжвідомчої робочої групи з питань удосконалення організації та порядку збору інформації щодо діяльності операторів, провайдерів телекомунікацій.

Протягом листопада — грудня 2016 року було проведено два засідання, на яких учасниками було висловлено Позицію щодо необхідності приведення Порядку надання операторами, провайдерами телекомунікацій звітності та інформації у відповідність до вимог законодавства, скасування норм та положень, які дублюють окремі позиції звітності Держстату.

Але, директор департаменту НКРЗІ (А.Барабін) вже в котре відмовився коментувати ситуацію з підготовкою проектів документів, направлених на внесення змін до діючих нормативно-правових актів НКРЗІ, ініціатив із внесення змін до законів щодо повноважень зі збору статистичних даних (звітів). З його слів на порядку денному лише питання обговорення об’єднаної звітності.

Як сказав О. Гусєв, складається враження, що НКРЗІ хоче лише збільшити навантаження на ринок, при цьому взагалі не розглядає пропозиції щодо:

— внесення змін до законів щодо передачі повноважень Держстату до НКРЗІ;

— підготовки змін до існуючих рішень регулятора з метою усунення дублювання подання звітності;

— підготовки окремої форми звітності для суб’єктів малого та середнього підприємництва, в рамках завдань Президента, ВРУ та Уряду.

Ігнорування НКРЗІ пропозицій не відповідає змісту доручення КМУ від 01.11.2016 № 23 778/8/1−16 та підсумкам наради в Мінекономрозвитку, що проведено 18.07.2016, стосовно необхідності проведення робіт зі спрощення процедур надання звітності та зменшення звітного навантаження, а також удосконалення організації та порядку збору інформації.

Складається враження, що НКРЗІ затягує процес виконання доручення КМУ, що не йде на користь суб’єктам господарювання, які працюють у сфері телекомунікацій.

Критичні зауваження щодо ініціатив НКРЗІ висловили представник Держспец’язку (В.Базаров), голова Правління ІнАУ (О.Федієнко) та інші учасники заходу.

При цьому представник Держстату (Н.Михайлюк) не змогла надати інформацію, чи було ініційовано Держстатом підготовку змін до відповідних законів і яка офіційна позиція органу щодо збору статистичних даних НКРЗІ.

Представники ПрАТ «Київстар», ТОВ «лайфселл», ПрАТ «МТС Україна» надали додаткові зауваження та пропозиції до проекту нового варіанту Порядку, по окремих пунктах взяли додатковий час на опрацювання можливості збору інформації.

Раніше по питаннях звітності направлялися відповідні листи до органів влади:

http://www.cst.org.ua/docs/06/out/groisman1.jpg

http://www.cst.org.ua/docs/06/out/groisman2.jpg

http://www.cst.org.ua/docs/06/out/29.06.161.jpg

http://www.cst.org.ua/docs/06/out/29.06.162.jpg

http://www.cst.org.ua/docs/06/out/serpen/Kybiv/01.jpeg

http://www.cst.org.ua/docs/06/out/serpen/Kybiv/02.jpeg

http://www.cst.org.ua/docs/06/out/serpen/Kybiv/03.jpeg

http://www.cst.org.ua/docs/09/zvit/1.pdf

http://inau.ua/document/lyst-no981−2-vid-16 062 016-shchodo-zmenshennya-zvitnogo-navantazhennya-na-operatoriv

http://inau.ua/document/lyst-no51-vid-8 042 016-ministerstvu-yustyciyi-ukrayiny-shchodo-zatverdzhennya-poryadku

http://inau.ua/document/lyst-no131-vid-300 715-shchodo-proektu-rishennya-nkrzi-pro-zatverdzhennya-poryadku-nadannya