Плату за роумінг на території Європейського союзу

Плату за роумінг на території Європейського союзу планують скасувати із 15 червня, заявили президент Європарламенту Антоніо Таяні, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер та прем’єр-міністр Мальти Джозеф Мускат від імені Мальти, яка головує в Раді Є С.

Плату за роумінг на території Європейського союзу

«Відтепер громадяни, що подорожують Євросоюзом, матимуть право дзвонити, писати смс і зв’язуватися через свої мобільні пристрої за такою самою ціною, яку вони платять удома. Більш ніж 10 років наші інституції наполегливо працювали, щоб виправити цю ринкову помилку», — йдеться у заяві.

Провайдерам дозволено стягувати додаткову плату лише в разі зловживань, коли, наприклад, хтось укладає договір про мобільний зв’язок в іншій європейській країні за дешевшою ціною, а потім постійно використовує отриману SIM-карту у себе вдома, щоб заощадити гроші.

Головний в ФРН фонд незалежної експертизи товарів і послуг Stiftung Warentest, однак, все ж закликав споживачів уважно вивчити свої договори, перш ніж користуватися мобільним зв’язком у відпустці. Справа в тому, що деякі оператори встановлюють інші ціни, коли стягують плату за телефонні розмови між клієнтами одного і того ж провайдера за кордоном.

Як з’ясував Stiftung Warentest, в цілому, лише клієнти 9 з 16 перевірених їм провайдерів можуть відтепер користуватися мобільним телефоном за кордоном на тих же самих умовах, що і вдома.

Раніше, 24 квітня Рада Європи затвердила законодавчі зміни, які дозволили скасувати плату за роумінг із 15 червня. За інформацією, викладеною у заяві, нові правила мобільного зв’язку діятимуть на абонентів, які живуть у країнах ЄС і подорожують всередині Євросоюзу «для роботи і відпочинку».

Також повідомляється, що невдовзі після 15 червня планують скасувати плату за роумінг у Ісландії, Ліхтенштейні і Норвегії.

Однак десятки операторів вже попросили зробити для них виключення, щоб уникнути фінансових втрат. Також завдяки лазівки в правилах скасування роумінгу не відбудеться в деяких європейських країнах, пише FT.com.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін розповів, що в листопаді 2017 року на саміті «Східного партнерства» буде обговорено питання перспектив безкоштовного роумінгу України з Євросоюзом.

Також, Президент Петро Порошенко доручив НКРЗІ вивчити можливість зниження плати за послуги міжнародного роумінгу в разі перебування громадян України на території Євросоюзу.

Читайте також


Людство входить у фазу глобального конфлікту по всій планеті — Юрій Буздуган

Іран атакував балістичними ракетами Ірак біля консульства США. Своєю чергою, міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс вважає, що попереду на світ чекає ще складніший період, аніж зараз, і Британії з союзниками варто готуватися до серйозних загроз і подбати, щоб їхня міць виглядала переконливим фактором стримування. Чи розпочнеться нова світова війна та як це вплине на Україну, розбиралися з експертом-геополітиком Юрієм Буздуганом.

Рекомендовані публікації