Комітетські слухання на тему: «Актуальні питання впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління в Україні»

На 23 червня 2017 року в Комітет Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку було заплановано проведення Комітетських слухань на тему: «Актуальні питання впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління в Україні» за участю народних депутатів, зацікавлених державних органів, представників операторів телекомунікацій, а також профільних асоціацій.

Комітетські слухання на тему: «Актуальні питання впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління в Україні»

На 23 червня 2017 року в Комітет Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку було заплановано проведення Комітетських слухань на тему:

«Актуальні питання впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління в Україні» за участю народних депутатів, зацікавлених державних органів, представників операторів телекомунікацій, а також профільних асоціацій."

Ця подія сталася завдяки реагуванню суду на звернення народного депутата України Берези, та прийнятого рішення, яким надано Генеральній прокуратурі тимчасовий доступ до речей і документів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), що стосуються впровадження зв’язку 4G.

Відсутність кворуму не завадила присутнім провести обговорення проблемних питань навіть без присутності членів комітету народних депутатів: Бабенка В. Б. та Лук’янчука Р.В. з «Народного Фронту», Гриніва І. О. та Усова К. Г. з «БПП», Мороко Ю. М. з «ОпоБлоку», Семенухи Р. С. з «Самопомочі», заявника — народного депутата Берези, та представників прокуратури.

Голова комітету, народний депутат Данченко О. І., так прокоментував перебіг подій: «Дії народного обранця та Генеральної прокуратури призупинили запровадження в Україні мобільного зв’язку четвертого покоління… найближчим часом підготую депутатське звернення про недопустимість дій, які заважають запровадити 4G в Україні… Щось нечисто із запитом депутата, щось нечисто з діями ГПУ…».

Присутній на зустрічі голова НКРЗІ О. Животовський розповів, що підготовка до 4G-тендерів триває вже два роки (презентація). Впродовж яких усі учасники процесу дійшли згоди, тож чому саме зараз Генпрокуратура взялася за перевірку, йому незрозуміло. За підтримки галузі НКРЗІ ще цього року зможе розпродати радіочастоти для четвертого покоління, підкреслив Животовський.

Представники ринку та громадськості надали власне бачення процесу підготовки до тендеру, нагадали про можливі ризики та готовність до участі у запланованих заходах щодо впровадження 4G.

По результатах заходу присутніми запропоновано комітету розглянути питання направлення звернень до органів влади щодо впровадження 4G в Україні.

Не забарилися з коментуванням подій і засоби масової інформації.

Канал «Публичные люди» прокоментував події з 4G так: «…три оператора мобільного зв’язку домовилися з НКРЗІ про перерозподіл частот, в обхід інтересів бюджету України. Тендер підміняється правом викупу частот за принципом „першої руки“, а платити будуть за мінімальними тарифами. Бюджету України не потрібні 45 млрд грн. Впровадження 4G оплатять, швидше за все, або пенсіонери, або бюджетними…».

Вторить йому NewsOboz: «Бюджет України може недоотримати понад 45 мільярдів гривень в результаті недалекоглядних рішень Національної комісії з регулювання послуг в сфері зв’язку та інформатизації. Згідно з цими рішеннями, на тендер буде виставлена лише мала частина частот, а інші можуть бути викуплені операторами згідно з поданими заявками «по праву першої руки».

Про можливість картельної змови (оскільки компанії «МТС-Україна», з одного боку, і «Київстар» і Lifecell з іншого, добровільно поступилися одна одній лоти), пише GLAVRED.INFO.

Процедура тендеру, прописана НКРЗІ, може поставити впровадження в Україні стандарту 4G під загрозу зриву. Про це свідчать результати аудиту ринку мобільного зв’язку, проведеного міжнародною компанією AnalysysMason,інформує «ДС».

BusinessUA прокоментувала позицію прем’єр-міністра України В. Гройсмана, який повідомив, що звертався з проханням до представників інноваційної сфери про те, щоб «їх фахівці дали оцінку рішенням щодо 4G». «Я хочу, щоб держава не програла. До мене доходить інформація про те, що там можуть бути певні маніпуляції не в інтересах держави. Я хочу отримати професійну експертизу, що там є конкурентність. Більше мене нічого не цікавить», — заявив Гройсман.

Інші публікації ЗМІ:

Для українського користувача принципової різниці між 3G і 4G не буде:

https://delo.ua/tech/kievstar-332 143/

В Україні тендер на 4G можуть провести в цьому році:

https://www.facenews.ua/news/2017/365 666/

Чому 4G не стане технологічним проривом для України:

http://www.dsnews.ua/economics/v-ukraine-zazhuzhzhalo-4g-obeshchayut-vnedrit-uzhe-v-sleduyushchem-2 062 017 220 000

Китайські компанії хочуть впровадити в Україні 4G:

http://www.dsnews.ua/politics/kitayskie-kompanii-hotyat-vnedrit-v-ukraine-4g-kubiv-19 052 017 154 700

Запуск 4G в Україні став ближче:

http://www.segodnya.ua/economics/enews/zapusk-4g-v-ukraine-stal-blizhe-1 023 454.html

Комітетські слухання на тему: «Актуальні питання впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління в Україні»
Комітетські слухання на тему: «Актуальні питання впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління в Україні»