Після втрати Криму путіна винесуть вперед ногами з кремля — Вадим Трюхан

В росії та на окупованих територіях стартувала нова хвиля мобілізації. На тлі загострення конфлікту Захід нарощує поставки зброї Україні. При цьому вчора президент рф володимир путін оголосив так зване перемир’я. Тож чого очікувати на фронті та коли Україна закриє небо, журналісти i-ua.tv спитали у колишнього дипломата, юриста-міжнародника, заступника командира роти в Теробороні Вадима Трюхана.

володимир путін
володимир путін

Чому президент рф путін заговорив про так зване різдвяне перемир’я?

— Перемир’я мало початися о 12.00, а о 13.00 6 січня по всій країні оголосили повітряну тривогу. Це свідчить про те, що ніхто не мав навіть наміру його реалізовувати. Але його оголошенням хотіли перекинути увагу на миролюбність так званої російської федерації. Друге — отримати передишку протягом 36 годин провести певну переукомплектацію, передислокацію та посилення військ, які в першу чергу намагаються штурмувати місто Бахмут, Соледар та деякі інші наші позиції. А також щоб досягти інших воєнних цілей. Третє — це перехоплення ініціативи. З новорічного привітання путіна стало зрозуміло, що кремль захитався. путін почуває себе дуже невпевнено. Він не має розуміння, куди рухатися та чого досягати. Плюс вчора президент Туреччини Ердоган ставив путіну ультиматум, а перед цим лідер Китаю Сі Цзіньпін теж говорив путіну, що пора закінчувати війну. Плюс самопроголошений президент білорусі Лукашенко у новорічному привітанні послав своєрідний пас путіну, сказавши, що 2023 рік має стати роком миру. Тому всі ці обставини та нюанси вплинули на путіна, кремль та заголом на москву. В рф спробували видавити з себе щось конструктивне, але ні Україна, ні Захід не повірили у так зване різдвяне перемир’я. Його немає і не могло бути.

Чим загрожує наступна хвиля мобілізації в рф?

— Не треба займатися шапкозакиданням. Адже це дуже серйозні для нас загрози. Недарма наш головнокомандувач Валерій Залужний говорив, що мобілізація в рф своєї мети досягає. Вони залатали певні дірки на фронті, а по- друге, за різними підрахунками, від 200 до 25 тисяч угрупувань сил проходять підготовку по інтенсивному тренуванню. Зокрема, за Уралом, частково в Білорусі та на інших базах, які мають росіяни. Це мені нагадує часи Другої світової війни, коли браві сибіряки в білих бушлатах на потягах та на машинах їдуть посилювати східний фронт. Інша справа, що зараз зовсім інша війна. Не воює піхота, не досягається успіх гвинтівками Мосіна минулого сторіччя випуску. Зараз працює артилерія, РСЗВ, авіація і так далі. Треба бути готовими до того, що великі масиви військ російської армії будуть знову кинуті на прорив. Де саме, спрогнозувати зараз важко. Воєнні експерти та представники Генштабу обозначають всі ділянки фронту. Починаючи від Півдня та закінчуючи Білорусю. Сподіваюся, що ми до цього зараз серйозно готуємося. Адже немає відбутися повторення 24 лютого, коли на деяких ділянках фронту було важко або неможливо втримати натиск ворога. Нас очікує непростий кінець зими та початок весни. Місяць — два будуть дуже тяжкі бої по всій лінії фронту.

— Тобто армія рф може знову спробувати захопити Київ та Харків?

— Є всі підстави так вважати, бо в рф не збираються зупинятися. Для путіна зупинка чи вихід з України — це смерть і політична, і фізична. Адже якщо у путіна не буде успіху хоч десь, то він не зможе повернутися у велику гру. Зокрема не тільки з Заходом, а і з країнами третього світу, такими як: Китай, Індія, Пакистан.
— До речі, в рейтингах світу, на думку міжнародних експертів, російська армія досі займає друге місце. Через те, що там є ядерна зброя, наявність великої кількості РСЗВ, балістичних ракет, а також з кількістю населення. Також в них ще дуже багато зброї залишилося на зберіганні. Якщо рф вдасться домивитися з Іраном про поставку балістичних ракет, то вона значно посилиться. Саме тому Захід зараз посилює підтримку України. Зокрема, Джо Байден виділяє Україні пакет на 3 млрд доларів, а канцлер ФРН Шольц змінив позицію та надає Україні додаткову батарею Patriot та бронемашини. Це вже пролог до більш серйозних рішень, які будуть стосуватися надання танків Leopard та Abrams, а також літаків.

— До речі, українська армія в рейтингу світу з 27 позиції піднялася лише 15, але продовжує знищувати другу армію світу

— Цьому є пояснення. По-перше, це питання мотивації. Військові рф плутаються в показах стосовно цілей. Тобто чому вони прийшли воювати в Україні. А українські військові захищають власну землю, родини та Батьківщину. Також нам за 10 місяців вдалося зробити революцію в плані управління військами. Ті системи, які ми винаходили за кілька місяців, виробляють в світі за кілька років. Тут питання креативності та іновативності підходів до війні. Тому нам вдається вигравати певні битви та стримувати ворога.

До речі, Українській армії станом на сьогодні, вдалося знищити понад 20 тисяч одиниць воєнної техніки рф. Це включаючи танки, БПЛП, літаки. Такої б кількості вистачило б на три — чотири європейські армії. Але до цих пір техніки в рф вистачає.

Але ключові баталії попереду, тому нам треба серйозно готуватися до цього та швидкими темпами переводити економіку на військові рейки. Цей процес іде, але недостатньо швидко. Нам треба самим навчитися виробляти необхідну кількість боєприпасів. Зокрема куль і снарядів, а також іншого озброєння, щоб позбутися залежності від Заходу.

Проте думаю, наприкінці 2023 року рейтинги армій світу зміняться. Навряд чи армія рф залишиться на 2 місці. Якщо в неї взагалі залишиться армія.

— Яку зброю Україна може самостійно виготовляти?

— Снаряди, кулі, міни, стрілецьку зброю. Зокрема, пістолети, автомати та снайперські гвинтівки. Також БПЛА та антидронні рушниці, що дуже зараз важливо, бронетехніка та танки. Спільне виробництво якої вже б могло створюватися у Польщі та на території деяких інших наших партнерів. Також Україна могла б розробляти ракети малої та середньої дальності. Навіть ракета «Сатана» вироблялася у Дніпрі. Ці технології до сих пір залишилися. За умовою надійного закриття міст, де виробляється ракетна техніка, ми можемо вже зараз зробити технологічний прорив у цьому плані. Тим самим ми зможемо власноруч закривати свої потреби, виробляючи системи ракетної техніки, а не просити у Заходу Himars і так далі.

— Стосовно закриття міст, коли Україна зможе повністю закрити небо?

Повністю закрити небо ні над однією країною світу неможливо. Це фантастика. Навіть так званий залізний купол, який створили в Ізраїлі, теж пропускає ракети. Він орієнтований на самопальні об’єкти, які легко збивати. Проте, якщо закрити точково, наприклад, місто Київ, Дніпро, Харків та інші райони, де розміщена критично важлива інфраструктура чи виробництво, або мегаполіси, де мешкає багато людей, цілком можливо. Для цього потрібно поєднання застосування різних систем. Зокрема, раннього виявлення ракетних та інших повітряних цілей та різного роду систем їхнього ураження, таких як Patriot. До речі, таких батарей Україні необхідно по одній на кожне місто та ще по декілька на критично важливі ділянки територій, де є важливі виробництва. Тобто загалом 30−40 батарей. Зараз їх лише 2. Крім того, потрібні додаткові ППО Nasams та IRIS-T, які себе дуже ефективно проявили. Якщо брати динаміку прийняття рішень західних партнерів, то знадобиться близько півроку, щоб закрити інфраструктуру від ракетної загрози.

— Чому Захід повільно надає озброєння та якої зброї Україна потребує, щоб піти у контрнаступ?

Західним партнерам треба дякувати, а не критикувати. Тому що станом на 23 лютого 2022 року ніхто в Україні навіть не міг мріяти про таку кількість зброї. Те, що ми отримали, просто фантастично. Захід надає озброєння дуже повільно, тому що важко ломати стереотипи. Захід боїться, що українсько- російська війна переросте в Третю світову. Плюс встає питання застосування рф ядерної зброї. Їм доводиться ловіювати, тому вони діють по принципу шматкового ефекту. Поступово відсукуючи цього пітона під назвою рашистська федерація. Але рішення, на які пішов Захід, закладають в майбутньому воєнну поразку рф. Без Західної допомоги було б дуже важко втримати російську армію. Довгий час ми робили це власними силами — без артилерії та бронетехніки. Потім захід нам підставив плече, бо ми виснажились.

Для успішної наступальної операції нам потрібно закрити тил — максимально закрити його системами ППО. Це зараз вже робиться. Також для наступальної операції потрібна велика кількість сучасної бронетехніки. Це не тільки БМП, а й сучасні танки. Також потрібно збільшити кількість систем РСЗВ. Навесні Україна отримає ще 18 Himars, але цього замало. Таких систем треба втричі більше для того, щоб Україна могла винищувати логістичні ланцюжки, побудовані росіянами. Крім того, ми досі намагаємося переконати Захід, що нам потрібні ракети ATACMS для ураження цілей на 300 км. Також потрібна авіація. Наступати без неї дуже важко. Наша авіація виснажується. Настав час приймати рішення про надання Україні F-16 та подібних європейських зразків. росіяни будуть змушені капітулювати.

Весь 2023 рік буде використаний, щоб наситити ЗСУ такими зразками техніки. Під кінець цього року по оптимістичним розкладам, відбудуться гарячі битви, коли ми будемо витісняти росіян з власної території, зокрема з Криму. Сценарій, що навесні ми будемо звільняти Крим, Донецьк та Луганськ, дуже оптимістичний.

— Коли зможемо вийти на кордони 1991 року?

Відповідь залежить від багатьох факторів. Зокрема, коли ми отримаємо вищезазначену зброю та які політичні процеси будуть відбуватися в росії. Там зараз складається непроста ситуація для путіна. Адже набирає обертів боротьба за владу. Зокрема становлення Євгена Пригожина, як альтернативи в рф. Також все залежить від того, які будуть внутрішньополітичні процеси у наших західних партнерів. Дуже багато сценаріїв, які неможливо врахувати одномоментно. Проте у рашистів немає ресурсів та підтримки від партнерів, крім Ірану, щоб переламати хід цієї війни. Вони шукають підтримки у країнах третього світу, але поки що їм це не вдається. Тому треба сподіватися, що 2023 рік стане переломним.

— Чи призведе поразка путіна в Україні до переламу путінського режиму в рф?

Це станеться навіть раніше. путіну вдалося витримати конфузи з ураженням Кримського мосту, з відходом рашистів з Херсону, але якщо він втратить Крим, або Донецьк чи Луганськ, то для нього це політична смерть. путіна винесуть вперед ногами з кремля. Вже зараз наростають тренди до висловлення путіну публічної недовіри. Йому ніхто не дасть вмерти своєю смертю. Скоріш за все його знищать свої ж.

Треба досягти розпаду рф. Адже це в інтересах не тільки України, а й всього вільного світу. росіяни продемонстрували, що вони не заслуговують на таку велику державу, яка погрожує всьому світу ядерною зброєю. Завдання України переконати всі західні країни, а також Китай та Індію, що росія не може залишатися в такому вигляді. Треба забезпечити проведення референдумів про самовизначення поневолених народів в рф, згідно з нормами ОБСЕ та під наглядом міжнародної спільноти. Якщо такі умови будуть створені, то впевнений, що чеченці, татари та інші народи, які гнобляться москвою, вийдуть із складу рф та створять свої національні держави. Це дасть шанс, що з цієї частини земної кулі не слід чекати загрози ядерної війни. Ця мета досяжна. Срср розпався, і нічого не трапилося. Змогли розібратися з ядерною зброєю та були побудовані незалежні держави, які вийшли зі складу срср. Тому треба довести справу з розпаду рф до кінця, і тоді безпекова ситуація на нашому континенті стане набагато краще.