Орбан назвав Україну нічийною землею, щоб залякувати угорське суспільство — Володимир Воля

Під час спілкування із журналістами прем’єр-міністр Віктор Орбан Угорщини порівняв Україну із «Афганістаном» і назвав її «нічийною землею» Чому Будапешт продовжує курс на свідоме руйнування угорсько-українських відносин, та що робити Україні, журналісти i-ua.tv запитали у політолога — міжнародника Володимира Волі.

Віктор Орбан
Віктор Орбан

— Орбан порівняв Україну з Афганістаном. Назвавши її нічийною землею. Чому Будапешт продовжує курс на свідоме руйнування угорсько-українських відносин?

— Орбану війна в Україні заважає зберігати своє комфортне перебування при владі. Адже Орбан підписав газові на нафтові контракти з росією. Також Орбан розраховував на контракти по атомній енергетиці та латентне співробітництво, а тут війна. Звісно, що контракти доводиться розривати, або вони знаходяться під загрозою того, що Угорщина під тиском змушена погоджуватися на антиросійські санкції. У Орбана тут дуже корисний та чіткий власний інтерес. Адже санкції проти рф, руйнують партнерство, яке він вибудував з росією та США. Орбан огризається.
Що стосується загалом україно-угорських відносин, то тут є проблеми з угорською громадою в закарпатській області. З Орбаном чи без нього це питання буде актуальним.

— Чому він порівнює Україну з Афганістаном та називає нашу країною нічийною землею?

— Це дуже некоректне порівняння. Орбан використовує такі образи для того, щоб залякувати частину угорського суспільства, для того, щоб люди і далі йому вірили та не розчаровувалися в ньому. Тож Орбан лякає угорців Україною, називаючи її нічийною землею, щоб втримати вплив на угорців та на угорське суспільство. Орбан намагається оборонятися, використовуючи такі порівняння.

— Чим може загрожувати Україні проросійська політика Угорщини?

— Угорщина постійно виступає проти санкцій щодо рф. Зокрема відмовляється погоджувати пакети санкцій, щоб туди не потрапила ядерна галузь росії. Тобто Угорщина весь час висловлює заперечення з приводу вмісту санкційних пакетів проти рф.

— Чи може Угорщина стати перепоною для вступу України в НАТО та ЄС?

— Так. Адже Угорщина не дасть згоду на вступ України до ЄС та НАТО через мовний закон та закон про нацменшини. Угорщина буде першою, хто вимагатиме від України врегулювання цих питань.
Нагадаю, що коли Північна Македонія вступала до НАТО, то Болгарія вимагала від неї змінити назву країни та Конституцію. Тому Україні доведеться вирішувати багато проблем у двосторонньому порядку з різними державами, зокрема з сусідніми країнами. Проте Угорщина буде головною проблемою на шляху України до ЄС на НАТО.

Україна може вступити в ЄС, якщо будуть проведені всі необхідні реформи та буде закрито питання з угорською громадою. Адже незалежно від того, хто буде при владі в Угорщині, ця тема нікуди не зникне з контексту україно- угорських відносин.

— Якщо Угорщина це союзник ворога у нашому тилу, то як має поводити себе Україна та ЄС?

— Дійсно, Угорщина це союзник ворога, але на сьогодні немає механізму ні в ЄС ні в НАТО, щоб виключити з цих утворень якусь державу. А ось Угорщина використовує ці можливості та механізми, що закладені в договорі про ЄС та в договорі про НАТО. Механізму виключення незгодних, зокрема тих, хто не проявляє солідарність між державами в рамках цих альянсів, не існує. Всюди є право консенсусу при ухвалені рішень. Проте процедурну проблему при ухвалені рішень складно вирішити. Зокрема відмовитися від правил конценсусу швидко не вдасться. Тому Угорщина цим користуватиметься. А виключити її за це неможливо, тобто за те, що вона голосує не так як всі члени ЄС.

Навіть якщо Україна буде намагатися налагодити відносини з Угорщиною, зокрема змінить закон про мову та нацменшини в контексті, який вважає за потрібне Угорщина, це не відміняє того, що у Орбана є довгострокові нафтові та газові контракти з рф. Він уклав їх з путіним, щоб уберегти свою владу в Угорщині. Україна з цим нічого не може зробити. Можливо з Угорщиною буде легше мати справу, якщо там зміниться влада. Зокрема, якщо в Угорщині відбудуться дострокові парламентські вибори та переможе опозиція. Тільки тоді можна буде говорити про перезавантаження відносин між Україною та Угорщиною. Це може бути якісне покращення стосунків, яке базуватиметься на двосторонньому русі.