Олександр Савченко: У США є багато варіантів, як закінчити війну за 2−3 місяці

Що дав швейцарський Саміт миру для України, як світ може зупинити рф та війну, про це журналісти i-ua.tv запитали у професора, ексзаступника голови правління НБУ та економіста Олександра Савченко.

Олександр Савченко
Олександр Савченко

— Чи став Саміт миру провальним для України?

Це ще один крок до миру. Поки важко казати чи набуде він реальних рис. Хоча на порядок денний були винесені не найскладніші питання. Зокрема, там немає питання зупинки активної фази війни. Однак більшість країн приїхало і майже весь Захід консолідовано підтримав саміт. На заході війна називалася війною, а путін агресором. Була підтримка територіальної цілісності України. Цей саміт був прологом до наступного, який має відбутися у Саудівській Аравії восени. В ньому має приймати участь рф, і на цей ризик пішла Україна. Активним гравцем буде Китай. Багато чого знаходиться в руках США. Якщо вони зможуть домовитися з КНР, то можна розраховувати на конструктив. Однак у Саудівській Аравії сказали президенту Зеленському, що Україна має бути готовою до серйозних поступок.

— Що це за поступки?

Ми не знаємо, але знаємо позицію президента рф путіна, який показав себе неконструктивною людиною, яка не хоче перемовин і в той же час заявляє, що хоче перемовин. Якщо світ піде на умови путіна, то хаос гарантований. Тоді будь-яка країна в світі може прийняти Конституцію, заявивши, що половина земель сусідньої країни це їх землі. Це абсурд і путін перевершив тут навіть Гітлера.

— Чому Китай не приїхав на саміт та розглядали лише 3 пункти з 10?

Обрали найлегші питання, які підтримають всі. Це повернення вкрадених дітей, продовольча та атомна безпека. Однак не було питань зупинення війни. Це насторожує. Однак саме через ці три питання рф добилася своєї присутності на наступному форумі.

Китай же грає свою гру. Він не належить до країн західної цивілізації, а очолює протилежну групу, куди входить рф, Іран та КНДР. Тому поки важка спрогнозувати, на яких умовах Україна почне перемовини. Зокрема, чи вийдуть рашисти з нашої землі, чи ні? Потім буде інтегральна зустріч та пошук компромісів. Тобто на які з них підуть в рф, а на які в Україні.

— З яких позицій має підійти Україна до другого саміту миру, щоб отримати перевагу?

Перше, це ініціативна на фронті. А для цього потрібно набагато більше зброї. Зокрема, далекобійної. Зараз постачання озброєння йде дуже повільно. Також ми маємо отримати беззаперечне право бити та воєнним цілям на території рф. Принаймні на відстані 300 км. Для цього можна застосовувати ATACMS. Їх багато, вони недорогі. Тоді ми могли б зруйнувати всю логістику ворога. Адже війни виграються логістикою. Треба щоб склади та госпіталі рашистів були від наших кордонів понад 300 км. Тоді ворог не зможе возити боєприпаси, техніку, їжу та паливо на фронт. І по суті війна зупиниться. Це перша передумова, щоб саміт пройшов на наших умовах. Друга передумова — дієві санкції.

— Наразі проти рф запровадили нові санкції. Наскільки вони ефективні? Адже за два роки війни економіка рф виросла на 2%

Поки всі санкції проти рф лагідні. США нібито попереджає. Вони зруйнували діяльність московської валютної біржі. Вона вже не може торгувати доларами та євро. Однак кошти не були заморожені, їх дозволили вивести. А це декілька млрд доларів, тому збитків там не буде взагалі. Тому такі санкції — пустишки. На жаль, всі комерційні банки в росії по за санкціями. Там два ключових банки. ВТБ та Сбербанк. Якби їм заморозили гроші, то по- суті відбувся майже кінець банківської системи в рф. А ще краще заморозити гроші у всіх банках. Тоді буде банківська криза в рф.

Однак посилення санкцій проти рф з боку США вже позитивний тренд. Зокрема, Америка атакує нове виробництво скрапленого газу в рф. Однак Україна ще чекає нові санкції ЄС проти росії.

Тому для того, щоб санкції проти рф були ефективними треба розібратися зі скрапленим газом, тіньовим флотом завдяки якому рашисти уникають блокади продажі нафти. Вони тіньовим образом експортують її на Схід. Треба заборонити російським судам заходити у всі води західних країн. Санкції мають бути радикальними.

— Чому світ так мляво підтримує Україну?

У США є багато варіантів, як закінчити війну за 2−3 місяці. Серед них — адекватне постачання зброї. Нам вистачить і 10 млрд, щоб поставити правильну зброю. Зокрема для цього потрібні тисячі дальнобійних ракет від Франції, Британії та США. Тоді не буде знищена логістика рф. Другий спосіб — заборонити всім рашиським банкам користуватися доларами та євро. Все заморозити. Буде гігантська фінансова криза, яка переросте в економічну. Третій спосіб — запровадити мито на весь рашиський експорт. Тобто продукція рф мала вартувати на 30% більше у всіх країнах. А половину з цих 30% пускати на допомогу Україні для закупки зброї. Таким чином раша залишилася б без половини експортних надходжень. Саме за рахунок них вона фінансує війну. Однак через вибори в США, а також нерішучість і відсутність адекватних концепцій поразки рф, цього не відбувається. Тому треба бути реалістами. Все буде, як зараз. У Вашингтоні будуть допомагати, але виникає ризик Трампа, який може зробити будь що на посаді президента США.

  • Можливо Україні не тільки сподіватися на допомогу Заходу, а й нарощувати власний ВПК?
  • Ми виробляємо і можемо виробляти крилаті ракети. Справа в тому, що Україні треба дуже багато ракет власного виробництва. Однак варто враховувати, що рашисти все знають про ці ракети. Тому, щоб вразити ціль, треба запускати 7−8 ракет. На жаль, ці ракети будуються повільно. Однак треба зробити все, щоб розвивати свій ВПК, а також покарати тих, хто його розвалив перед війною. У нас дуже багато агентів впливу. Саме тому дуже важко самостійно виробляти та постачати зброю для ЗСУ. Адже рашистська агентура невичищена. Поки ми не вичистимо наш істеблішмент від агентів впливу та корупціонерів, буде дуже важко відновлювати та розвивати ВПК.