Магія українського печворку

У Центрі української культури та мистецтва відкрили виставку печворку Ольги Козицької «Геометрія кольорів». Ця виставка є частиною великого проекту, якому вже більше десяти років

Магія українського печворку

У Центрі української культури та мистецтва відкрили виставку печворку Ольги Козицької «Геометрія кольорів». Ця виставка є частиною великого проекту, якому вже більше десяти років.

Відвідувачі експозиції мають змогу побачити довершені клаптикові твори, кожен з яких має свою історію, творчий задум, в які автор вклала багато любові. Всі роботи мають неповторні візерунки, складені з різнокольорових клаптиків та калейдоскопів подій, зустрічей, поїздок, захоплених виразів обличь і посмішок її подруг-однодумців, печворкісток.

Виставка стала логічним продовженням циклу персональних виставок майстринь печворку, які вже не перший рік відбуваються восени в Центрі української культури та мистецтва. Усі ці проекти — «дітише» Всеукраїнського фестивалю клаптикового шиття, започаткованого Світланою Долеско понад 10 років тому.

«Печворк, або шиття із клаптиків — це хобі? Ні, це життя. Дванадцять років тому я поринула у світ печворку. І з тих пір не проводжу жодного дня без улюбленого заняття! Варто взяти в руки тканини — в голові починають складатися дивовижні картини, а руки беруть голку з ниткою та починають їх вишивати. І ніколи заздалегідь не знаєш, у що це виллється.

Коли розвішуєш печворкові роботи в будь-якій залі, то це завжди свято, що надзвичайно радує. Під час виставки проводитиму майстер-класи з ручного шиття. Завжди починатимемо з чогось легкого і простенького. Це може бути відпочинком, бесідою, звичайним спілкуванням.

Свою експозицію я назвала «Геометрія кольорів». У печорку існує багато стилів. Є класичний геометричний печворк, а є арт-печворк. Є різні техніки — аплікація, плетіння і т. д.

Я здебільшого надаю перевагу класичному печворку. Роботи в основному створені з геометричних фігур. А моя улюблена фігура — шестикутник.

Геометрія кольорів, це коли до геометрії додаються ще й кольори. Можна з одного й того ж блоку отримати абсолютно різні конфігурації, буде зовсім інша картинка. Може з’явитися глибина, об’єм. Десь виходять об’ємні фігури, десь цікаві калейдоскопи. Коли береш фігури з однаковими фрагментами, то виходять нові візерунки", — розповіла пані Ольга про цей вид рукоділля, який популярний протягом останніх кількох сотень років у багатьох країнах на різних континентах.

За мотивами української народно-поетичної творчості Ольга Козицька створила свої роботи «Хутір», «Різдвяні кольори»; розмаїття кольорів вражає в полотнах «Магія любові», «Вогняні квіти», «Люсі Бостон», «Космос»; чарівна краса природи передана у виробах «Вересень», «Квіткова палітра», «Мисливське».

На виставці також представлені роботи учениць Ольги Козицької Галини Корольової і Наталії Котюк.

Едуард Овчаренко

Фото автора

Магія українського печворку
Магія українського печворку
Магія українського печворку
Магія українського печворку
Магія українського печворку
Магія українського печворку
Магія українського печворку
Магія українського печворку