Художник і педагог

У Музеї-майстерні Івана Кавалерідзе відкрили ювілейну виставку художника, педагога та громадського діяча Едуарда Межула «Родина та друзі». Крім робіт митця тут представлені картини його друзів, колег, учнів.

Художник і педагог

Едуард Межул — художник-пейзажист, у творчості якого відображені люди, архітектура і природа міст України, зокрема неповторність нашої столиці. Його ліричні краєвиди та натюрморти відомі далеко за межами України — у США, Європі, Китаї.

На творчість митця мав великий вплив його дід, відомий художник Ілля Штільман, один з лідерів української пейзажної школи ХХ століття. Але академічний фах Едуарда — графіка. Вона, на відміну від станкового живопису, вимагає більшої точності в передачі форм. Це симбіоз: класичний живопис, імпресіоністичні колірні елементи і прагнення до точного малюнка, що вирізняє неповторний стиль художника.

Педагогічну діяльність Едуард Межул розпочав ще у 18 років, після завершення навчання у Республіканській художній школі імені Тараса Шевченка на живописному відділенні (викладач з фаху — Олег Животков) вчителем образотворчого мистецтва. Два роки стажувався у видатного художника й педагога Віктора Зарецького, після цього навчався в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури України (керівник — професор Андрій Чебикін), де отримав диплом художника-графіка. Окрім творчої роботи та викладання живопису, рисунку й композиції, художник з 1988 року зі своїми творчими робота бере участь у Всеукраїнських художніх виставках. Едуард Межул працює в журі конкурсів творчих робіт молоді, бере участь у відкритті багатьох вернісажів, його часто запрошують як експерта на різноманітні конкурси.

Персональна виставка у Музеї-майстерні Івана Кавалерідзе — десята в послужному переліку пана Едуарда. У галереї на Андріївському узвозі, 21, представлена невелика, але яскрава частина творчого доробку родини митця. Це дід ювіляра Ілля Штільман, його мама Лаума Межуле з етюдами середини минулого століття, брат Ілля Межул — гід-мандрівник і фотограф, донька Аліна — графічна дизайнерка, фотограф та дизайнер Руслан Сингаєвський.

Близькі друзі-колеги — вже знані художники й педагоги: відома творчому люду художниця-графік, ілюстраторка Наталія Закревська, досвідчена викладачка школи мистецтв Галина Томащук, майстриня техніки акварелі Марина Ольхова, відома сучасними проєктами Валентина Засуцька, молода різнопланова мисткиня у галузі графіки та живопису Наталя Левітасова.

Цікаві творчі особистості, які не уявляють свого життя без образотворчого мистецтва — Ірина Данишевська, Анна Єленевич, Олена Дмитрієва-Анжеурова, Марія Єленевич та молоді таланти, які нині навчаються в НАЛМА та ДХСШ ім. Тараса Шевченка й тільки починають власні кроки в образотворчому мистецтві — Анна Пронтенко, Ольга Клименко. І зовсім юні Софія Лі й Марія Братусь.

— Хочу привітати пана Едуарда, подякувати за ту насолоду, яку дає перегляд його творів. Художник відвідує всі заходи, що відбуваються в нашому музеї, й сьогодні завітав до нас зі своїм творчим доробком, а також доробком своєї родини, друзів-викладачів, учнів, — наголосив відкриваючи виставку директор Музею-майстерні Івана Кавалерідзе Олександр Юнін. — Одна з картин Едуарда Межула «Спогад про Канів», буде знаходитися у фондах нашого музею. Вона є частиною проєкту, присвяченого нашому генієві Тарасу Шевченку. Цей проєкт музей реалізує вже сьомий рік поспіль.

— Радий, що мій брат вирішив додати до своєї виставки твори близьких друзів, — зазначив Ілля Межул. — Виставка надзвичайно тепла, зі своєю позитивною енергетикою, тим баченням світу, яке мій брат передає своїм учням. В історії української культури Едуард залишиться не лише як талановитий художник, але й як досвідчений педагог. Радію, що на відкриття виставки завітало так багато гостей.

— Я познайомився з Едуардом Межулом на одній з його виставок, — згадав заслужений журналіст України Сергій Комісаров. — Був вражений настільки це добра, чесна, відверта і талановита людина. Пишаюся тим, що за ці роки встиг багато разів взяти у нього інтерв’ю. Дивлюся на його твори очима всієї династії художника.

— Едуард Межул — це людина, яка змінила моє уявлення про колір, фарбу і про гармонію, — зізнався заслужений художник України Олег Пінчук. — Його творчість — непересічне явище в українській культурі. Він має литовське коріння, але український дух, український світогляд. Великій кількості учнів митець передав свою енергетику, вміння бачити і творити.

Дочка художника Аліна подякувала батьку за те, що прищепив їй любов до мистецтва, до своєї родини, країни. А заслужений художник України Анатолій Буртовий зазначив, що Едуард збагачує Україну своїми геніальними творіннями.

— Цей проєкт відповідає тому способу життя, який я веду, — розповів Едуард Межул. — Для мене найважливіші — моя родина, мої друзі, студенти, однодумці. На цій виставці представлені твори не лише моїх учнів, але й колег, з якими вчився разом, тих, хто і нині допомагає в творчій роботі, викладацькій діяльності, різних життєвих ситуаціях. Хочу, щоб друзі, колеги, однодумці, які мене оточують, залишалися зі мною, залишалися в колі мистецтва. Я за чесне мистецтво, за чесне життя. Ми повинні добре знати класичне мистецтво, а також бути знайомими з новаціями сучасних мистецьких течій.

Також прозвучали привітання від колег, друзів, учнів художника. А завершилося відкриття виставки невеликим концертом.