Національна опера напередодні свят

Одним з завершальних акордів театрально-концертної діяльності Національного академічного театру опери та балету України імені Тараса Шевченка у 2020 році стане святковий Новорічно-Різдвяний концерт, на який запросять шанувальників високого мистецтва у День Святого Миколая. За кілька днів до цього концерту ми зустрілися з головним режисером театру, народним артистом України Анатолієм Солов’яненком і попросили його розповісти про здобутки театру за рік та плани на майбутнє.

Національна опера напередодні свят

— Дуже гарно розпочинали рік, у нас були продуктивні перші два з половиною місяці, — розповідає Анатолій Анатолійович. — Сезон був розпланований таким чином, щоб, як і в попередні роки, ми продовжували реалізовувати програму «Українські оперні зірки у світі», в рамках якої в нас щомісяця виступав хтось з українських митців, які живуть і працюють за кордоном, здобули світове визнання. Від початку року і до запровадження карантину, за цією програмою, ми запрошували солістів і диригентів, які брали участь у наших репертуарних виставах.

З 12 березня до середини вересня ми не працювали. Але, не зважаючи на це, наприкінці серпня, на Софійській площі столиці, реалізували наш щорічний проєкт «Зірки світової опери», в якому взяли участь найвідоміші українські виконавці, які працюють в кращих театрах світу — «Метрополітен-опера», «Ла Скала», Берлінська опера, інших найпрестижніших оперних сценах світу. Цього року це були Людмила Монастирська, Ольга Кульчинська, Валентин Дитюк, Євген Орлов, також, ще зовсім молода співачка Валентина Плужнікова, яка є стажисткою Нью-Йоркської «Метрополітен-опера» і мала влітку цього року дебютувати на найпрестижнішому оперному фестивалі у Зальцбурзі, частина вистав якого, на жаль, була скасована, через відомі усім причини.

У вересні ми розпочали роботу з дотриманням усіх карантинних обмежень, які нормативно встановлені державою. Звичайно, нам потрібно було шукати нові формати роботи. Однією з таких форм стали концерти наших провідних солістів опери та балету. Ми реалізували низку тематичних проєктів — вечір французької оперної музики, вечір романсу, сольний концерт Людмили Монастирської, спільний концерт Тараса Штонди і Сусанни Чахоян, вечір оперних дуетів, концертна програма «Bass Gala».

Ми повернули на сцену оперу «Служниця-пані», що не потребує великого складу виконавців і дає можливість дотримуватися карантинних вимог. Я, дещо, видозмінив нашу репертуарну постановку «Наталки Полтавки з тим, щоб адаптувати її до карантинних обмежень — довелося скоротити масштабні хорові епізоди, балетні сцени. Але, власне, так «Наталка Полтавка» повернулася до свого первозданного вигляду, оскільки, клавір Миколи Лисенка, за Котляревським, не передбачає ні хору, ні балету.

Крім цього, здійснили ряд балетних концертів і балетних вистав, які, в основному, поки що, виконувались під фонограму. Але, в будь-якому разі, глядач має можливість долучитися до високого мистецтва.

Протягом вересня-листопада працювали про три рази на тиждень, а зараз чотири чи, навіть, п’ять, оскільки грудень і свята — це той період, коли люди частіше відвідують театри, а це наша можливість зустрітися з глядачем, без якого театр взагалі не має сенсу.

У майбутнє дивимося з оптимізмом, але яким воно буде, навіть найближчим часом, сказати важко. Ставлячись з повагою і відповідальністю до наших глядачів, ми продаємо квитки лише на два тижні наперед. При цьому плануємо репертуар на 1−1,5 місяці.

Традиційно у нас відбуваються Новорічно-Різдвяні концерти. Я завжди ретельно ставлюся до підбору їх репертуару, хочу, щоб було весело, життєдайно, цікаво і натхенно. Цього року програма буде складатися з найпопулярніших творів Моцарта, Россіні, Верді, Гуно, фрагментів класичних оперет. Прозвучать пісенька Герцога з опери Верді «Ріголетто», арія Мефістофеля з опери Гуно «Фауст». Цей вечір подарує приємні передноворічні відчуття нашим прихильникам — шанувальникам оперного мистецтва.

Ще влітку, на конкурсній основі, була обрана художнім керівником балетної трупи театру всесвітньо визнана артистка з величезним творчим і людським авторитетом — народна артистка України Олена Філіп’єва. Вона також запропонувала до концерту низку творів. Зокрема, фрагменти балету «Весілля Фігаро», па-де-труа з «Корсара», ще кілька номерів, що так само відповідають стильовій тематиці концерту, яку б я хотів цього року презентувати.

Крім цього, звичайно ж, перед Новим роком, традиційно, як і всьому світі, ми покажемо серію «Лускунчиків», на які залюбки ходять і дорослі, і діти.

На жаль, поки не вдалося здійснити нове прочитання опери Джузеппе Верді «Травіата». Практично завершили роботу над сценографією та дизайном костюмів до цієї опери Андрій Злобін і Анна Іпатьєва. Крім того, за місяць до карантину, у Києві перебував всесвітньовідомий режисер Тоні Палмер. Ми дійшли з ним домовленості про те, що він здійснить у нас постанову опери Жака Оффенбаха «Казки Гоффмана».

Планували вже восени випустити «Травіату», а в травні 2021 року «Казки Гоффмана». На жаль, ситуація і далі вносить корективи у наші плани. Але, тим не менш, ми сподіваємося, що зможемо повернутися до цих тем.

Також, розглядаємо кілька балетних назв. Але, першою має відбутися прем’єра балету «Красуня і чудовисько». Концепція цього балету належала Аніко Разіашвілі, яка багато років була керівником балетної трупи театру. Вона почала працювати над балетом, зробила приблизно 30% роботи, але хвороба обірвала її життя. Зараз одне з пріоритетних завдань балетної трупи — знайти людину, яка б могла продовжити цю роботу як тільки будуть зняті карантинні обмеження.

Крім цього, в Олени Філіп’євої є кілька ідей щодо здійснення нових постановок. Наразі, поки, не можу сказати, на якій з них ми зупинимося. Все, знову ж таки, залежатиме від того, коли зможемо повернутися до повноцінного творчого життя.

На моє замовлення, минулого року, відомий український композитор Юрій Шевченко завершив написання дитячої опери «Кіт у чоботях». Дуже сподіваюся, що зможемо найближчим часом її поставити. Якщо у балетному сегменті маємо кілька вистав для молодшого покоління — «Білосніжка», «Лускунчик», «Буратіно, або чарівна скрипка Папи Карло», «Даніела», то в оперному репертуарі це лише «Казка про царя Салтана». Вважаю, ми зобов’язані створити український продукт. Сподіваюсь, «Кіт у чоботях» стане саме такою виставою.

На жаль, поки не можемо повернути до репертуару оперу «Запорожець за Дунаєм», адже вона потребує великого хору, балету. Те ж саме стосується і 85% інших опер. До речі, чимало оперних театрів світу взагалі перервали свою роботу і, поки, не збираються її поновлювати. Нью-Йоркська «Метрополітен опера», можливо, запрацює тільки 26 вересня 2021 року. Те ж саме стосується оперних театрів Канади. Європейські театри, поки, так само, на простої. А ми маємо щастя продовжувати нести глядачам своє мистецтво.

Радує, що останніми роками колектив театру поповнився цілою плеядою молодих талановитих солістів, серед яких Валентин Дитюк, Володимир Тишков, Дмитро Іванченко, Анатолій Погребний, Ксенія Бахрітдінова. Це дуже талановиті та перспективні співаки.

Фото надане театром