Філармонія нескорених

Філармонія нескорених" - проєкт Національної філармонії України, спрямований на підтримку музикантів із окупованих та деокупованих українських територій, зокрема, міст, що перебувають під постійним обстрілом агресора. Проєкт стартує 20 лютого із концерту Камерного оркестру «Ренесанс» Маріупольської камерної філармонії під керівництвом диригента Василя Крячка. Соліст — Назарій Пилатюк (скрипка). У програмі — твори Джованні Баттіста Перґолезі, Томазо Антоніо Віталі, Антоніо Вівальді.

Філармонія нескорених

А також Джона Вільямса, Богдани Фроляк, Євгена Петриченка.

Василь Крячок — постать легендарна і героїчна. Уродженець Черкащини, він пов’язав свою долю із Маріуполем, де ще наприкінці 1980-х заснував Камерний оркестр «Ренесанс», ставши його диригентом і художнім керівником. 2018-го маестро очолив Маріупольську камерну філармонію, єдину філармонію України, що була створена вже у період незалежності. Від початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого аж до другої половини квітня Василь Крячок залишався у Маріуполі. Окупанти неодноразово намагалися схилити Крячка до співпраці, але проукраїнська позиція митця залишалася незмінною. Сказати, що він міг заплатити за це власним життям — не сказати нічого.

— Це буде наш перший концерт від початку війни, — каже Василь Крячок. — 24 квітня Маріупольській камерній філармонії виповнилось би 5 років. Війна розкидала нас по всьому світу. Дуже велика біда, що зі 103 працівників філармонії 62 залишилися співпрацювати із окупаційною російською владою. Ми — ті, що виїхали — починаємо із чистого аркуша, який потрібно заповнювати історією. Зібрали мінімальний склад камерного оркестру: 15 осіб. Із них — 4−5 маріупольців, решта — музиканти-переселенці із Луганська та Харкова, також запросили музикантів із Києва. 20 лютого — символічний день для нас. Це ще й день пам’яті Героїв небесної сотні. Але програма концерту буде не так траурною, як величавою. Усе ж ми відкриваємо нову сторінку у творчій біографії Маріупольської камерної філармонії.

Програма концерту:
Джованні Баттіста Перґолезі — Концертино для струнного оркестру
Томазо Віталі — Чакона для скрипки і струнного оркестру соль мінор
Джон Вільямс — Тема з музики до кінофільму «Список Шиндлера»
Богдана Фроляк — Фантазія на теми пісень рок-гурту «Океан Ельзи»
Антоніо Вівальді — Із циклу концертів «Пори року» для скрипки, клавесина і струнного оркестру, тв. 8:
— Концерт № 2 «Літо» соль мінор, RV 315
— Концерт № 4 «Зима» фа мінор, RV 297
Євген Петриченко — «Коло» для скрипки і камерного оркестру.

Вступне слово і оголошення номерів — музикознавиця Світлана Корецька