Військовий артефакт, як витвір мистецтва

У Музеї-майстерні Івана Кавалерідзе відбулася презентація проєкту Ukraine Victory Gallery (Українська галерея Перемоги). Унікальність цього проєкту полягає в тому, що в кожну роботу включені військові артефакти, зібрані з поля бою. Завдяки цій передумові витвір ми стецтва слугує нагадуванням про звірства, вчинені Росією проти України.

p1013698
p1013698

— Закордонний волонтер Лєні Придатко шукав можливість як зібрати кошти для Збройних Сил України, — згадує ініціатор проєкту, актор і волонтер організації Ukraine Aid Ops Влад НИКИТЮК. — Прийшла ідея зробити з залишків зброї, яка призначалася для нашого знищення, витвори мистецтва. Це могла бути, приміром, використана міна, або гільза. Загалом, кожен з експонатів, представлених на виставці, містить якийсь військовий артефакт, здебільшого російський.

Ця ініціатива з’явилася у серпні минулого року. Але ідеї зробити виставку, де б показували ці роботи, тоді ще не було. Вирішили її провести для того, щоб зібрати кошти для ЗСУ. Вже згаданий Лєні Придатко відкрив аукціон, а забрані від продажу робіт кошти йдуть на потреби наших військових. За ці кошти організація Ukraine Aid Ops займається придбання всього необхідного українським воїнам і передає все, без посередників, з рук в руки, на передову.

Вже на початку осені виникла сама ідея проведення виставки. Вирішили її зробити до річниці вторгнення Росії в Україну. На роботу над деякими експонатами пішло близько місяця. Потім ми зібрали всі ці роботи до купи. Ініціатором цієї виставки виступив я разом з Анною Гуляєвою. До ідеї долучилося більше двадцяти художників з усієї України. Шукали локацію, де б можна було розмістити експозицію. Сподобалося, що Музей-майстерня Івана Кавалерідзе знаходиться у самому центрі Києва. Познайомилися з директором музею Олександром Юніним. Він відгукнувся на наше прохання. Зробили виставку на волонтерських умовах, за що йому дуже вдячні. На відкриття завітало багато гостей. Серед них — відомі українські актори і режисери.

Розпочинається виставка роботою Дмитра Шиянова «Коли час зупинився». У ній використано шматок російського літака «Су-34», який збили ще на початку війни у районі Бородянки. Священник отець Борис збирає артефакти війни. У нього я побачив уламки цього літака, які він погодився віддати для нашого проєкту.

Експонат «Російський зомбоящик» зробила художниця з Дніпра Тетяна Шакун. Тут вона показала ту пропаганду, що сьогодні проводиться у Росії, зобразила Путіна, який закидає у м’ясорубку своїх солдат.

Наступна робота — «Україна об’єднана». Її авторка — Анастасія Сокол, яка займається вирізкою з дерева. Ми дещо модернізували цей виріб, аби підкреслити важливість воєнної допомоги, яку сьогодні нам надає Захід.

Також на виставці нас зустрічають скульптури найпотужніших солдатів у світі — українців. В одного з них в рухах стінгер, в іншого — джавелін. Наступний експонат — «Мінометна лампа». Це світлове оформлення 120-міліметрового снаряду, знайденого у Київській області.

Мій батько Юрій Никитюк виготовив «Бандеро-піч». У цьому експонаті використані захисні плити, які вже не підходили нашим солдатам. Поставили їх на гільзи від російських снарядів, що були знайдені під час деокупації Бородянки. В імпровізованій печі можна побачити напівзгорілі світлини Путіна.

У наступному залі відвідувачів зустрічає робота Анни Гуляєвої у створеному нею експонаті на мозаїчному панно «Україночка», використала шрапнелі, якими росіяни намагаються нас знищити. Вже згадана Тетяна Шакун у своєму мистецькому витворі «Світлова лампа» використала верхню частини однієї з ракет, яким нас бомблять орки.

Також на виставці представлені інші мозаїчні роботи, кожна з яких включає військові артефакти. Всі ці роботи стали для нас символами. Це наш герб Тризуб, серце українця, коктейлі молотова, літак «Мрія», карта київського метро, що стало основним укриттям під час повітряних тривог для жителів столиці.

На городі в родини Семиног лежав зруйнований російський танк, Цей танк перед цим знищив їхній будинок. Діти почали розмальовувати уламки танка і писати на них свої побажання. Ці уламки експонуються на нашій виставці і вже були продані на аукціоні.

Матеріалом для роботи художниці з Рівного Міли Яковлєвої став ящик, в якому зберігалися російські боєкомплекти. Своїм витвором Міла намагалася показати, що український народ не боїться тих виродків, які прийшли на нашу землю. А залишений росіянами шолом з маркуванням Z став експонатом під назвою «Незламний козацький дух», на якому зображені козаки та сучасні українські воїни.

На картині «Лелека» дівчина викидає залишки війни — шрапнелі, що перетворюються на лелек і летять Україною. Hisoshi Art Studio з Києва представили українських солдат з джавелінами, дронами і стінгерами. А Євген Сопко зробив з блях дракона.

Серед представлених на виставці експонатів виділяється робота «Опір». У ній виростаний протигаз, який був знайдений на сході. Він нагадує про застосування росіянами забороненої хімічної зброї, про те, що всіх нас намагаються знищити. Поруч ще один цікавий виріб «Козак Мамай». Народний герой тут сидить на черепах своїх ворогів.

Тетяна Аверіна з Запоріжжя у своїх роботах використовує бавовну. Вона показала, якою була Україна до війни і той непроханий «русскій мір», який вдерся на нашу землю. Дуже подобається картина нашої держави зроблена Тетяною зі шрапнелей. Вона показує направлення, звідки нас атакує сусід, від нападів якого може зазнати біди будь-який куточок України.

У ще одній кімнаті можна побачити 30-міліметрові гільзи, з яких художники зробили ліхтарики. Тут-же картина «Пекуче бажання», на якій зображено бажання кожного українця — Кремль, що горить.

Мозаїка Крізь терні мисткині Тетяни Родькіної зроблена 1-го травня 2022 року в парку скульптури Музею- майстерні Івана Кавалерідзе за участі всіх хто в той час був на Андріївському узвозі.

Найбільше у нас купують тризуби, в кожному з них є шматки вже згаданого вище російського літака. Серед цих експонатів вирізняється «Могутній тризуб». Було б добре поставити цей експонат в одному з парків Києва…

Наша мета, аби виставка набула якомога більшого розголосу. Дуже хочемо показати її за кордоном. Адже вона розповідає про добре відомі для українців речі, а для багатьох іноземців стала б справжнім відкриттям.

— Хотілося б подякувати Збройним Силам України! — продовжує розмову директор Музею-майстерні Івана Кавалерідзе Олександр ЮНІН. — Також слова подяки організаторам проєкту «Українська галерея Перемоги» волонтерам із «Ukraine Aid Ops» в особі пана Лені Придатка за те, що долучили до нього наш музей. Дякую всім митцям, які взяли, або в подальшому ще будуть брати участь в цьому проєкті та в інших заходах на підтримку ЗСУ й волонтерського руху України! Також вдячність куратору проєкту від організації міжнародних волонтерів «Ukraine Aid Ops» Владу Никитюку. Кураторкою виставки від Музею-майстерні Івана Кавалерідзе була завідувачка відділом Олександра Савенок, яка дуже відповідально підійшла до її організації. Художники Павло Шарко, Андрій Серебряков та художник і боєць Національної Гвардії України Володимир Гурін доповнили виставкові зали музею своїми роботами і таким чином підтримали проєкт. Ми і далі разом працюватимемо задля нашої спільної Перемоги!

Друковану версію читайте в газеті «Слово Просвіти».