Різдво вже зовсім скоро!

Напередодні свят, коли повітря сповнене різдвяної метушні та надією на дива, «Київ Модерн-балет» запрошує відвідати найфантастичнішу театральну казку цієї зими — балет-подорож «ЗА ХВИЛИНУ ДО РІЗДВА» на музику К. Сен-Санса та «Carol of the Bells».

Різдво вже зовсім скоро!

Прем’єра балету-подорожі запланована: 21, 22, 23 грудня 2023 р. та з 02 до 06 січня 2024 р. на сцені Київського культурного кластера «Краків» (Русанівська набережна, 12).

Постановний склад балету «ЗА ХВИЛИНУ ДО РІЗДВА»: авторка лібрето — Оксана Тараненко, хореограф-постановник — Сергій Кон, авторка відеоконтенту — Ольга Нікітіна, керівник проєкту — Раду Поклітару, заслужений діяч мистецтв України.

«ЗА ХВИЛИНУ ДО РІЗДВА» — одноактний балет-подорож для дітей та дорослих. Сюжет вистави розгортається в одній із країн Європи в давні часи… Це історія про різдвяні пригоди, які трапилися дуже давно в європейській родині за хвилину до Різдва: подорож між фантастичними світами, боротьба добра зі злом, справжнє диво та здійснення мрій. Чи зможе головний герой подолати всі перешкоди, які стоятимуть на його шляху та пройти всі перепони загадкових стихій? Чи зможе подолати страхи та перетворити їх на найяскравіші мрії? Кожен крок до пошуку відповідей на ці питання наповнений вірою в дива, натхненням та величезною любов’ю до Різдва та родини. На глядачів чекатимуть незабутні емоції, захоплива хореографія, казковий відеоконтент та найкращі хвилини світлого свята зими.

Про що балет та особливості нової постановки розповідають постановники балету-подорожі «ЗА ХВИЛИНУ ДО РІЗДВА».

Хореограф-постановник Сергій КОН: «Балет-подорож „ЗА ХВИЛИНУ ДО РІЗДВА“ — мій перший досвід як хореографа-постановника спільно з артистами театру „Київ Модерн-балет“. Бажання попрацювати й зробити нову постановку з танцівниками в професійному театрі сучасного танцю виникало досить давно. Коли отримав запрошення попрацювати з артистами театру „Київ Модерн-балет“ й створити хореографію нової Різдвяної вистави, то погодився відразу. У виставі „ЗА ХВИЛИНУ ДО РІЗДВА“ стилістика хореографії та пластики спрямована на поєднання елементів класичного танцю з різноманітними танцювальними техніками, моїм особистим відчуттям музики, вираженим у власному пластичному відгуку на неї».

Чому музика К. Сен-Санса та Carol of the Beels, зазначає керівник проєкту Раду Поклітару: «Мало хто із композиторів володіє такою різноманітною музичною палітрою, таким стильовим розмаїттям, такою несхожістю одного музичного твору на інший, як К. Сен-Санс. Враховуючи, що хотілося зробити балет-феєрію для дітей та дорослих, то в мене не було сумнівів що саме музика Сен-Санса для цих цілей підійде якомога найкраще. А що стосується „Дзвінкої колядки, Колядки дзвонів“ (Carol of the Beels), то це абсолютний символ Різдва й найвідоміша у світі українська музика, пов’язана з Різдвом. Сюжет балету-подорожі „ЗА ХВИЛИНУ ДО РІЗДВА“ — це абсолютно нова казка, яку написала авторка лібрето Оксана Тараненко».

Авторка лібрето Оксана Тараненко про ідеї постановки: «Ми закладаємо в цій казці дуже багато ідей, які важливі для молодих глядачів, для дітей, для підлітків. Чому це подорож? Тому що всі ми знаємо, що кожен сам герой свого життя. Так само і наш головний герой буде шукати свою родину, яка зникла напередодні Різдва. Для того, щоби набратися сили, набратися досвіду, зрозуміти, хто він є, чим він володіє, якими якостями, він має піти у подорож. Піти в якісь дивні світи, у незнайомі простори, у нові всесвіти. Всюди, куди він не прийде на нього будуть чекати дивні іспити або нові друзі. Тобто ми демонструватимемо, як людина зростатиме в нас на очах, як вона змінюватиметься, як вона трансформуватиметься. Покажемо, як знаходити нових друзів, навіть якщо ці друзі абсолютно на тебе не схожі, навіть якщо в них інші цінності, яких ти не розділяєш. Але дуже важлива й найбільш важлива, найголовніша, на мою думку, ідея — це те, що якщо ти хочеш подолати зло, то це можна зробити лише разом. І наш головний герой створює таку компанію друзів, яка допомагає перемогти наприкінці злого чаклуна.

Нам дуже хотілося б, щоб кожна дитина, яка прийде подивитися прем'єру, сама захотіла потрапити в нашу історію, у нашу казку. Аби разом з нашими героями захотілося знайти нових друзів. Зрозуміти, як подолати злого чаклуна і зрозуміти, що перемагати зло можна тільки разом. Для чого збиратися на Різдво з родиною? Що таке взагалі Різдво? Як стати дорослим? Як реагувати на складні обставини? Як переживати складні події? Тобто ми дуже сподіваємося, що кожен, хто прийде на нашу виставу, одночасно стане її героєм".

Про особливості сценічного оформлення розповідає авторка відеоконтенту Ольга Нікітіна: «Ми будемо дивувати казковим, фантастичним сценічним оформленням у вигляді відео декорацій. Майданчик, на якому відбудеться прем'єра, облаштований LED-екранами й це дозволяє поєднувати інноваційні технології з сучасною хореографією. Відео декорації допомагатимуть глядачам, разом із головними героями, подорожувати фантастично-казковими світами, а також створюватимуть атмосферу унікальних та таких несхожих один на одного світів, й водночас сприятимуть ефектно відчувати плин часу та розширюватимуть уяву».