Для українців розробили практичний порадник «Як чинити спротив окупантам».

Центр національного спротиву розробив керівництво під назвою «Громадянський спротив на окупованих територіях», в якому містяться практичні поради щодо того, як чинити опір та деморалізувати російські війська.

Для українців розробили практичний порадник «Як чинити спротив окупантам».

Керівництво оприлюднене на сайті Центру нацспротиву. На ньому бійці Сил Спеціальних Операцій ЗСУ розповідають про методи активного і пасивного опору противнику. Зокрема, вони діляться практичними порадами щодо того, як оборонятися у місті, як діяти, коли зник мобільний зв’язок та інтернет, як повідомити про переміщення техніки противника або непомітно та безпечно її знищити, як завести та викрасти російський танк, а також діляться успіхами сил спротиву у боротьбі з агресором.

«Для того, щоб стати непомітним месником, якого будуть боятися окупанти, потрібно знати тактику, медицину, безпеку в інтернеті, знати про саморобну зброю та ненасильницькі дії», — кажуть у Центрі національного спротиву.

Зазначається, що пасивний спротив є найбезпечнішим методом боротьби для населення. Завдяки правильним діям можна спонукати російські війська приймати помилкові рішення, гальмувати їх діяльність і мотивувати своїх земляків на спротив.

«Наприклад, можна доброзичливо вказувати окупанту невірний напрямок дороги, холодно ставитися до агресорів та колаборантів для зниження їх морального духу, бойкотувати участь у заходах окупантів під будь-якими приводами, робити анонімні дзвінки та залишати записки у поштові скриньки з погрозами на кшталт «за тобою скоро прийдуть», «день розплати вже близько», — розповідають бійці ССО.

Активний спротив спрямовний на завдання шкоди ресурсам та живій силі противника. Йдеться про диверсії у будинках, на промислових підприємствах, виведення з ладу транспорту, комунікацій та ліній електропередач, проколювання шин на армійській вантажівці, псування партії тканини для виготовлення бронежилетів тощо.

«Прості саботажі в побуті можуть проводити усі громадяни незалежно від віку чи статі. При цьому ви піддаєте себе мінімальному ризику розкриття чи травмування. Проведення систематичних саботажів на окупованих територіях деморалізує окупаційну адміністрацію», — кажуть у Центру нацспротиву.

Окремо керівництво дає рекомендації для чиновників, які обіймають керівні посади при адміністрації окупаційної влади, поліцейських, медиків, вчителів, начальників складів, священників і працівників паспортного столів.

Водночас спецпризначенці радять мати алібі на час проведення спротиву, не обирати цілі неспіврозмірні з можливостями і не вихвалятися про свої подвиги знайомим та рідним.