Велика Британія не буде допомагати Росії з обміном захоплених британських військових на Медведчука, — міністр Північної Ірландії

Сполучене Королівство не хоче допомагати Москві в перспективі обміну полоненими, який дозволив би обміняти проросійського політика Віктора Медведчука на двох британських бійців, захоплених в Україні російськими військами.

Велика Британія не буде допомагати Росії з обміном захоплених британських військових на Медведчука, — міністр Північної Ірландії

Міністр Північної Ірландії Брендон Льюїс не підтвердив Sky News, чи його уряд працює над поверненням бійців до Великобританії, сказавши, що він не буде коментувати питання, «які фактично є питаннями національної безпеки». Про це повідомляє CNN.

Відеозапис обох полонених британців показали на російському телебаченні. Раніше вони воювали зі збройними силами Великобританії та були добровольцями з українськими військовими у боротьбі проти Росії.

«Їх там не повинно було бути, це незаконний акт», — сказав Льюїс.

Відповідаючи на запитання про перспективу обміну британців на Медведчука, якого зараз утримують українські війська, він сказав: «Ми фактично проходимо процес санкцій на людей, близьких до режиму Путіна. Ми не будемо розглядати можливості, в яких ми можемо якось допомогти Росії».

«Ми завжди несемо відповідальність за британських громадян, — сказав він. — Ми повинні досягти балансу з Україною, тому я кажу нікому: не їздіть нелегально в Україну. Збройні сили України мають підтримку Великобританії. Ми продовжуємо надавати цю підтримку, і це правильний спосіб зробити це».

Льюїс закликав людей, які хочуть допомогти Україні, робити це через «правильні канали» — наприклад, фінансово чи відкриваючи свої будинки для біженців.

Затриманий українськими правоохоронцями кум президента РФ Володимира Путіна Віктор Медведчук попросив обміняти його на українських жителів і оборонців Маріуполя. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов допустив можливість обміну нардепа Віктора Медведчука, але «з залученням третьої сторони».