Зеленський отримав американську нагороду за захист демократії в країні та за кордоном

Президент України Володимир Зеленський став одним з п’яти лауреатів приватної премії Profile in Courage Award від Фонду бібліотеки колишнього президента США Джона Фіцджеральда Кеннеді.

«У лютому 2022 року, коли Росія здійснила масштабний військовий напад на Україну, Президент Володимир Зеленський скерував дух, патріотизм і невтомну жертовність українського народу в боротьбу за свою країну — боротьбу, яка триває досі. З першого моменту вторгнення Зеленський та його родина стали цілями для вбивства російських військ. Перед обличчям цієї постійної небезпеки Зеленський мужньо відстоював демократичні ідеали та політичну незалежність», — сказано у повідомленні Фонду.

Також там додали, що президент України зосередив увагу світу на необхідності міцної, безкомпромісної міжнародної взаємодії та співпраці для захисту всіх демократичних суспільств.

Окрім Зеленського, нагороду цьогоріч отримали конгресвумен Ліз Чейні, держсекретар штату Мічиган Джоселін Бенсон, спікер Палати Представників Аризони Рассел Бауерс та співробітник виборчого відділу Джорджії Вандрія «Шей» Мосс.

«Сьогодні немає більш важливого питання, ніж боротьба за демократію. Ці лауреати поставили свою кар'єру і життя на лінію захисту демократичних принципів і вільних і чесних виборів. Вони втілюють те, чим президент Кеннеді захоплювався найбільше в інших — політичну мужність», — додають у Фонді Джона Кеннеді.

Премія Profile in Courage Award — приватна нагорода, яка присуджується за визнання проявів мужності. У різні часи дану премію отримували експрезиденти США Джеральд Форд, Барак Обам, Джордж Буш-старший, колишній сенатор США Джон Маккейн, а також третій президент України Віктор Ющенко.

До складу Фонду бібліотеки колишнього президента США Джона Фіцджеральда Кеннеді, що присуджує нагороду, зокрема входять члени сім'ї Кеннеді та інші видатні американці.

Рекомендовані публікації