Росія знайшла лазівку для обходу ембарго на нафту — WSJ

Російські танкери ставлять позначку «пункт призначення невідомий», аби їх було складніше відстежити.

За останні кілька тижнів Росія суттєво збільшила постачання нафти ключовим партнерам із Заходу в обхід санкцій.

Російські танкери ставлять позначку «пункт призначення невідомий», аби їх було складніше відстежити. Далі російська нафта змішується з іншою, перетворюючись на «латвійську суміш» та «туркменську суміш», йдеться в матеріалі The Wall Street Journal.

За даними TankerTrackers.com, експорт нафти з російських портів до країн-членів ЄС, які історично були найбільшими покупцями російської нафти, у квітні зріс у середньому до 1,6 мільйона барелів на день. Для порівняння, у березні після вторгнення в Україну цей показник варіювався на межі 1.3 мільйона барелів.

Утім значну частку (приблизно третину) цих відвантажень займає доставлення з невідомим пунктом призначення. Зазначається, що станом на сьогодні, на танкери без запланованого маршруту було завантажено понад 11,1 мільйона барелів, що більше ніж у будь-яку країну.

Як пише WSJ, одна з причин приховування походження російської нафти полягає в тому, що країнам ЄС конче потрібна нафта, щоб підтримувати економіку та запобігти подальшому зростанню цін на паливо. Але компанії та нафтові посередники хочуть торгувати нею тихо, мінімізуючи ризик «бумерангу» за фінансові операції з країною-агресором.