Марина Лазебна поінформувала про міжнародну співпрацю щодо захисту прав переміщених українських громадян та допомоги постраждалим в Україні

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна взяла участь у другому засіданні робочої групи щодо захисту громадян України, які перебувають на території держав — членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи. Засідання відбулося за участі Спеціальної Представниці Генерального Секретаря Ради Європи з питань міграції та біженців Лейли Кайачик.

Під час засідання Міністр поінформувала присутніх про співробітництво Мінсоцполітики з європейськими державами щодо захисту прав українських громадян, які перемістилися в ці країни, та з міжнародними організаціями щодо надання допомоги внутрішньо переміщеним особам і вразливим верствам населення.

Марина Лазебна наголосила, що в межах успішної співпраці з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Міжнародним Комітетом Червоного Хреста в Україні, Товариством Червоного Хреста України, Міжнародною організацією з міграції та міжнародною гуманітарною організацією „Лікарі без кордонів”, підписано меморандуми і реалізуються програми грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам і вразливим категоріям населення.

На черзі підготовка до підписання відповідного меморандуму зі Всесвітньою продовольчою програмою ООН.

Це програми короткострокових грошових виплат постраждалим від війни українцям, додаткові до державних програми підтримки, які надаються найбільш незахищеним категоріям людей. Ці виплати триватимуть від 1 до 3 місяців в розмірі 2200-2500 гривень на людину в залежності від програми.

Вона наголосила, що в цьому питанні надважливою є координація допомоги, щоб надавати її максимально адресно, тим, хто насправді найбільше її потребує, і відтак допомогти більшій кількості людей.

Міністр поінформувала, що через дипломатичні канали було ініційовано збір інформації про те, скільки наших громадян перемістились до кожної з країн, скільки серед них дітей, людей з інвалідністю, літніх людей, скільки українців отримали статус тимчасового захисту або біженця, а також які програми підтримки для українців реалізує кожна країна.

Марина Лазебна наголосила на важливості вирішення спільно зі стороною ЄС питання щодо захисту прав дітей з вразливих категорій, зокрема недопущення незаконного усиновлення в державах-членах ЄС.

Мінсоцполітики надіслано листи до 23 держав-членів ЄС з ініціативою щодо підписання меморандумів, які врегульовують ці питання. Наразі відбувається комунікація з ЄС щодо уточнення окремих положень у контексті чинного законодавства України та ЄС.

Міністр повідомила, що Мінсоцполітики направило листи до представництв міжнародних організацій в Україні та міжнародних благодійних організацій за кордоном з інформацією про першочергові потреби у гуманітарній допомозі та про гуманітарний рахунок, відкритий в НБУ для благодійних внесків на допомогу українцям, постраждалим від воєнних дій.

Вона зазначила, що такий лист було направлено також Офісу Ради Європи в Україні і висловила сподівання, що Рада Європи, як одна з провідних міжнародних організацій, доєднається та залучить партнерів до цієї ініціативи задля допомоги нашим громадянам, які постраждали внаслідок війни.