Експерт розказав, чи дійсно НАТО могло спровокувати вторгнення Росії в Україну

Заява про те, що НАТО начебто «гавкало» біля Росії, дуже смішно прозвучало з вуст лідера католицької церкви.

Про це в інтерв’ю i-ua.tv сказав доктор теології, доктор філософії, професор, член-кореспондент Національної Академії Наук України Дмитро Степовик.

«Дуже поважаю Папу Франциска, але заяви почалися з того, що в день католицького Великодня він благословив нести хрест навколо Колізею в Римі українку та росіянку, які живуть в Італії. Це представниці народів, один з яких веде загарбницьку війну проти іншого. Це неетично, тому багато людей розкритикували Папу Римського. Після цього пролунала заява понтифіка про те, що НАТО начебто „гавкало“ біля Росії. Це дуже смішно прозвучало з вуст лідера католицької церкви. Це є вплив пропаганди, яку поширює Росія. Зокрема про те, що НАТО наближається до Росії, щоб бомбити Москву. Вважаю, що Франциску, як Папі Римському не можна було вживати слово „гавкало“. Це ж стосується і заяви Папи Римського про зброю. Хоч він і не сказав прямо, що зброю Україні не треба було давати. Проте він висловився як політик дуже обережно: чи доцільно було давати зброю Україні. А чим оборонятися беззбройній країні — кулаками? Звичайно, зброя потрібна. Якби її не дали нашій країні, то не знаю, чи Папа був би радий», — сказав Дмитро Степовик.

За його словами, Папі Римському не треба було робити таких політичних заяв. В православ’ї та католицтві є традиція така, щоб релігійні діячі були дуже обережними та не втручалися у світське життя.

«Ми вдячні йому за співчуття, які він висловив до нашої країни та Маріуполя. Але співчуття мало. Потрібно втручання католицьких країн, які залежать від Риму та Ватикану. Наприклад, Італія та Франція не тільки висловили співчуття українцям, але й допомагають нашій країні», — резюмував Дмитро Степовик.