Вступ до вишів випускникам із усіх окупованих територій України мають спростити

Президент України Володимир Зеленський заявив, що вступники з усіх територій нашої держави, які перебувають під тимчасовою окупацією рф, повинні мати змогу вступати до українських вишів за спрощеною схемою.

Про це він сказав під час онлайн-зустрічі зі студентами та ректорами українських закладів вищої освіти.

Зеленський нагадав, що у 2020 році був запроваджений спрощений механізм вступу до українських вишів для випускників із тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей та АР Крим. І такі ж можливості, за словами президента, мають бути в абітурієнтів із тимчасово окупованих територій Херсонської та Запорізької областей.

«Потрібно відпрацювати питання переліку тимчасово окупованих територій. Я дам доручення підготувати необхідні рішення», — сказав він.

Реагуючи на звернення студентів, він поставив завдання міністру освіти і науки Сергію Шкарлету розробити механізм розв’язання питання з оплатою за контрактами для студентів із територій, які опинилися під окупацією.

«На сьогодні Херсонщину ми визнаємо тимчасово окупованою територією. Тому мені незрозуміло, чому студент із Херсонщини має платити гроші», — зауважив Зеленський.

Президент запропонував розробити таке рішення, яке допоможе зняти цю нагальну проблему для студентів із тимчасово окупованих районів Херсонської, Запорізької, Харківської областей і Донбасу.


Джерело: ОП