Українців, які нелегально прибувають до Великобританії, можуть відправити до Руанди — Джонсон

Українським біженцям загрожує відправка до Руанди, якщо вони подорожують до Великобританії без дозволу, заявив прем’єр-міністр Борис Джонсон в ескалації урядових планів депортувати тих, хто подорожує через Ла-Манш у пошуках притулку.

Українців, які нелегально прибувають до Великобританії, можуть відправити до Руанди — Джонсон

Під час візиту до столиці Руанді Кігалі прем’єр-міністр також закликав країни НАТО і G7 не погоджуватися на «поганий мир» у конфлікті між Україною та Росією, заявивши, що це призведе до ескалації військової машини Володимира Путіна.

Раніше Джонсон заявив, що перспектива відправлення українських біженців до Руанди за суперечливою урядовою схемою, оприлюдненою у квітні, «просто не відбудеться».

Але на запитання перед засіданням глав урядів Співдружності (Chogm), чи можуть українці, які прибувають на човнах, зіткнутися з депортацією до Східної Африки, він сказав: «Єдиними обставинами, за яких людей будуть відправлені до Руанди, було б, якщо вони прибули до Великобританії нелегально, і тим самим підірвати безпечні та законні шляхи, які ми маємо. Я думаю, що ми даємо 130 тисяч віз українцям, і вони мають принаймні два дуже хороші маршрути для приїзду в цю країну.

«Але якщо ви приходите сюди нелегально, ви підриваєте всіх тих, хто приїжджає сюди легально. І це божевільно. Тому так, теоретично це може статися. Але я думаю, що це дуже малоймовірно».