Українське зерно вивезуть з трьох портів — ООН

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш проінформував лідерів G7, що його переговори про зняття блокади з українських портів на Чорному морі досягли «моменту істини», попередивши про жахливі наслідки, якщо між Україною та Росією не буде досягнуто врегулювання шляхом переговорів.

Гутерріш повідомив лідерам G7, що команди ООН ведуть окремі переговори з Росією та Україною, щоб забезпечити надходження зерна та добрив на ринок з обох сторін.

Він сказав, що існує умовна угода, згідно з якою українське зерно буде залишати три українські порти, включаючи Одесу, за згодою Росії без необхідності розмінування портів, яке раніше вважалося необхідним. Потім кораблі будуть курсувати Чорним морем у напрямку Туреччини за визначеними безпечними смугами, а нагляд за операцією буде здійснюватися разом з Україною, Росією, Туреччиною та ООН. Україна прийняла вимогу Росії про перевірку зернових кораблів у турецьких водах на наявність зброї до того, як вони прибудуть до українських портів.

Окремі дискусії з Росією були зосереджені на тому, щоб ЄС надав гарантії, що проти російського експорту зерна не будуть запроваджені санкції, а також буде надано страхування.

Ці дві угоди обумовлені іншою.

Хоча президент комісії ЄС Урсула фон дер Ляєн сказала на брифінгу Гутерріша, що, можливо, наближається успіх, на досягнення угоди знадобився майже місяць, і остаточного врегулювання з Росією не було досягнуто.

Доповідь про переговори Гутерріша вимагав прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі.

Загальноприйнято, що відновлення морських шляхів є критичним, а альтернативні перевезення залізницею через Польщу або до румунських портів не можуть досягти нормальних обсягів 5 млн. тонн українського експорту зерна на місяць.

В Україні зберігається 25 млн тонн кукурудзи, соняшникової олії, пшениці та іншої сільськогосподарської продукції. За перші 22 дні червня компанія експортувала 1,11 мільйона тонн зерна, що на 44% менше, ніж за аналогічний період 2021 року.