Росія хоче заморозити конфлікт з Україною — експерт

Росія хоче заморозити конфлікт з Україною, тому сторони можуть вести переговори про тимчасове припинення вогню, а не про мир.

Росія хоче заморозити конфлікт з Україною — експерт

Про це під час ефіру заявив політолог Володимир Фесенко.

«Якби йшлося про поступки, та Україну б схиляли до Мінську — 3, то сторони домовилися б вже сьогодні. Тож, якщо б ми хотіли поступитися, то чого чекати? Нагадаю, що Арахамія заявив, що згоден на перемовини, коли посилиться позиція України. Якщо ми чекаємо посилення позиції України, значить ми не хочемо йти на поступки. Ось вам логічна відповідь на цей парадокс. Насправді Арахамія відповідав на запитання і в своєму стилі відповів, що Україна на даний момент не збирається вести перемовини з Росією, особливо на російських умовах. Але ми й не відмовляємося від перемовин, тому що тема перемовин постійно звучить від наших західних партнерів і Росія це використовує», — каже В. Фесенко.

За його словами, Росія грається темою миру.

«Таким чином вона підкидає тему перемовин європейським лідерам, натякаючи на те, що в Кремлі готові до переговорів. Але насправді Росія хоче зафіксувати свої цілі у війні, захоплення територій та заморозити цей конфлікт. Тому дійсно виникає тема Мінську- 3. Про це постійно згадується, але для України цей сценарій не прийнятний», — підкреслює експерт.

В. Фесенко зазначив, що не вірить в можливість якоїсь мирної угоди з Росією.

" Дуже скептично до цього ставлюся. Тому що цілі та позиції України та Росії щодо завершення цієї війни прямо протилежні. Не бачу основи для компромісу. В перспективі, не раніше кінця року, можливе відновлення перемовин, але не про мир, а скоріше про припинення вогню. Йде війна на виснаження. Проблеми з ресурсами є у обох сторін. До кінця року вони можуть посилитися. Це може підштовхнути різні сторони, включаючи наших західних партнерів до активізації переговорів про тимчасове припинення вогню, а не про мир", — резюмує В. Фесенко.

Нагадаємо, що голова української переговорної групи з росіянами, нардеп Давид Арахамія заявляє, що Україна може ініціювати новий раунд перемовин з РФ, коли матиме посилену переговорну позицію.