Війна може вийти за територію України, щоб вивести тему протистояння вже не НАТО-росія, а НАТО-ОДКБ, — політолог

російська федерація і далі провокуватиме напружену ситуацію з Литвою та Естонією. Відверто напасти на ці країни росія не відважиться. Хіба що, при домовленості з її малими союзниками та Китаєм.

Війна може вийти за територію України, щоб вивести тему протистояння вже не НАТО-росія, а НАТО-ОДКБ, — політолог

Про це у прямому ефірі на i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Ескалація конфлікту може вийти на межі України і дійсно поширитись на інші країни. Це може бути і Литва. При чому тут існує конструкція не прямого удару, де рф — атакуватиме. Може навіть залучити білорусів. Це буде робитись для того, щоб вивести тему протистояння вже не НАТО-росія, а НАТО-ОДКБ. В цьому випадку, чекатимемо різних варіантів.

Для кремля сьогодні основна зовнішня повістка — монопольна та домінуюча. В середині рф, не дивлячись на укріплення рубля, заможність російських громадян знижується. На підприємствах військово-промислового комплексу місяцями не виплачується заробітна плата. Вони не здатні замінити та компенсувати використані боєприпаси та техніку на території України. Це свідчить про те, що росія хоч і має певні плани на конфлікт світового масштабу, але фактично спотикається уже на одній Україні", — поділився думкою політолог.

На його думку, росія провокуватиме напруженість з Литвою, Естонією. Але вторгнення буде тільки тоді, коли рф отримає згоду від своїх малих партнерів по ОДКБ.

«Тут треба і стратегічна згода Китаю, який сьогодні по пропаганді стоїть на боці москви. Але, по конкретних діях видно, що він займає статус-кво. Китай вичікує, дивлячись на реакцію світу, наскільки саме колективна безпека зможе протистояти планам москви», — вважає Ігор Чаленко.